Για πολλούς και όχι άδικα η κορυφαία σεζόν για την επαρχία της Πάφου ποδοσφαιρικά ήταν το 2008-2009. Τότε η επαρχία είχε τρεις ομάδες στην α’ κατηγορία και δεν βγήκε καθόλου τυχαία η ατάκα «το πρωτάθλημα περνά από την Πάφο». ΑΠΟΠ Κινύρας Πέγειας, Αθλητική Ένωση Πάφου και Ατρόμητος Γεροσκήπου συνυπήρξαν εκείνη την σεζόν στα μεγάλα σαλόνια σε μια χρονιά ορόσημο για τους Παφίτες. Μάλιστα ο ΑΠΟΠ/Κινύρας αναδείχθηκε Κυπελλούχος και μαζί με τον Α.Ε.Π. παρέμειναν στην α’ κατηγορία (υποβιβάστηκε ο Ατρόμητος).
Πέρασαν δεκατρείς ολόκληρες σεζόν από τότε χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες από τις ομάδες της Πάφου, για να φτάσουμε στην φετινή για την οποία επίσης μπορούν να υπερηφανεύονται.

Οι ομάδες της επαρχίας τα πήγαν περίφημα σε όλες τις κατηγορίες της ΚΟΠ.
Πάφος FC έγραψε ιστορία με την παρουσία της για πρώτη φορά στο α’ γκρουπ του πρωταθλήματος α’ κατηγορίας και δείχνει ικανή να παλέψει μέχρι τέλους και για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
-Στην β’ κατηγορία ο Ακρίτας είναι έτοιμος να γράψει ιστορία και να παίξει για πρώτη φορά στην α’ κατηγορία. Τέσσερις στροφές πριν από το φινάλε βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και είναι θέμα χρόνου η μαθηματική άνοδος.

-Στην Γ’ κατηγορία η Πέγεια 2014 κυριάρχησε, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και ανεβαίνει στην β’ κατηγορία.

-Στην Επίλεκτη κατηγορία ΣΤΟΚ ξεχώρισε η παρουσία της ΕΝΑΔ στον β’ όμιλο, με την ομάδα να εξασφαλίζει στο τέλος μέσω της 2ης θέσης την επιστροφή της στην γ’ κατηγορία.

Χρίστος Χρίστου