Μια ιδέα αντισυμβατική από την ληξιαρχική πράξη «γέννησής» της, δεν θα μπορούσε να «χωρά» σε μία και μόνο ημέρα. 96 χρόνια ΠΑΟΚ! Για το τώρα, το πριν, το μετά και το πάντα!
Για το τυπικό της υπόθεσης, η 12η Απριλίου έχει καθιερωθεί βάσει καταστατικού του ΑΣ ως η ημέρα εορτασμού του Δικεφάλου, αν και η μέρα έγκρισης του καταστατικού του είναι η 20ή Απριλίου 1926. Εξ ορισμού λοιπόν, η ταυτότητα του συλλόγου θα προδίδει πάντα αυτή την ιδιαιτερότητα που τους χαρακτηρίζει. Δεν θα μπορούσε να ‘χωρά’ σε μια και μόνο ημέρα.
Επί της ουσίας, σαν σήμερα γεννήθηκε, μεγάλωσε και συμπληρώνει 96 χρόνια ζωής. 96 χρόνια ΠΑΟΚ. Τί σημαίνει; Τί πρεσβεύει; Ορίζεται ως στάση ζωής; Υπάρχει κάτι που δεν έχει ειπωθεί και μπορεί να αποτυπώσει τη σφραγίδα του ΠΑΟΚ σε αμέτρητες ψυχές; Τουλάχιστον ανήμερα των γενεθλίων του ως μία υπενθύμιση για όλα όσα έχει επιλέξει κανείς να τον ορίζουν. Για πάντα.
Ίσως μία ανάμνηση, ένας φόρος τιμής απέναντι σε εκείνους που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν το 1922 και ένιωσαν την ανάγκη να δημιουργήσουν μια ιδέα που θα εξέφραζε τους Κωνσταντινουπολίτες. Και εν έτει 1926 αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Πανθεσσαλονίκειο Αθλητικό Όμιλο Κωνσταντινουπολιτών (Π.Α.Ο.Κ.), κρατώντας τα σύμβολα της κραταιάς ρωμιοσύνης – το Δικέφαλο του Βυζαντίου.
Από τα σοκάκια της Πόλης και τα καράβια της προσφυγιάς. Μια ομάδα που μπολιάστηκε με το… καλημέρα με τον πόνο. Τον ξεριζωμό. Με αλησμόνητες πατρίδες που ‘ζωντάνευαν’ από διηγήσεις γεμάτες μνήμες και εκφράστηκαν μέσα από την ιδέα του ΠΑΟΚ.