Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την επική πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Λιόν, παίρνοντας το εισιτήριο για την προημιτελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακολούθως, η ομάδα της Λευκωσίας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στους «8» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία καθοδηγούσε ο Ζοσέ Μουρίνιο.
Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε μιλήσει τότε με τα καλύτερα λόγια για το ΑΠΟΕΛ, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την πορεία του και τα επιτεύγματά του. Θυμίζουμε τι έλεγε τότε ο Μουρίνιο:
«Σε λίγα χρόνια ο κόσμος της Κύπρου θα καταλάβει τι πέτυχε φέτος το ΑΠΟΕΛ. Ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα. Αν εμείς (σ.σ Ρεάλ) ή η Μπαρτσελόνα ή η Μπάγερν πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα είναι τόσο σπουδαίο όσο αυτό που έκανε το ΑΠΟΕΛ, διότι το κάναμε ξανά. Είναι καταπληκτικό αυτό που έκανε το ΑΠΟΕΛ και ελπίζω να πάρει το πρωτάθλημα για να παίξει ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ».
Αυτό ακριβώς είχε πει και ο μεγάλος αρχιτέκτονας της επιτυχίας, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ότι θα πρέπει να περάσουν χρόνια για να καταλάβουμε τι πέτυχε τότε το ΑΠΟΕΛ. Μία 10ετία μετά, όντως πλέον αντιλαμβάνονται άπαντες το μέγεθος της επιτυχίας, μιας επιτυχίας που μοιάζει πλέον εξαιρετικά δύσκολο έως και απίθανο να επαναληφθεί…

Ανδρέας Βεντούρης