Η Κύπρος ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εφαρμογή της απόφασης των Βρυξελλών, για κλείσιμο του ολόκληρου εναερίου χώρου της Κύπρου, μετά τις δηλώσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, ότι οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιούντο αεροδρόμιο της Τύμπου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, με θέμα το Ουκρανικό, ανακοίνωσε ότι αποστέλλει επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον ύπατο εκπρόσωπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας, ενώ θα καλέσει και ευρωπαίους πρέσβεις, για το σκοπό αυτό.
Η Κύπρος είπε, ο Ιωάννης Κασουλίδης, δεν έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, ο Ιωάννης Κασουλίδης υπέδειξε, όπως είπε, δύο αλήθειες:

  • Είναι φαντασιοπληξία, να πιστεύει κανείς ότι θα έλθουν ευρωπαϊκά στρατεύματα να απελευθερώσουν την Κύπρο. Μόνο με πολιτικά μέσα μπορούμε να διώξουμε τα τουρκικά στρατεύματα.
  • Δεν μπορεί να καταστεί το φυσικό αέριο όπλο μας. Η Κύπρος διαθέτει μόνο 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ενώ η Ρωσία διαθέτει 1300. Άρα το φυσικό μας αέριο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

Από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανάφερε ότι η Κύπρος δεν θα βγει αλώβητη από την κρίση στην Ουκρανία, αφού υπάρχουν παγκόσμιοι αστάθμητοι παράγοντες.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πληθωρισμός ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξαρτούνται από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι αν η Κύπρος δεν συναινούσε στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα κλονιζόταν η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων ενώ χαρακτήρισε ως ψευδή είδηση το ότι η Κύπρος διαφώνησε με την επιβολή απαγόρευσης συναλλαγών.
Επίσης, δήλωσε ότι οι κυρώσεις έχουν ήδη αποτελέσματα. Η αξία του ρουβλιού υποτιμήθηκε κατά 30%, αυξήθηκαν τα επιτόκια και μεταφέρονται κεφάλαια εκτός Ρωσία.
Η Κύπρος δεν θα έχει επιπτώσεις στον χρηματο-οικονομικό τομέα, αφού η Λευκωσία δεν διατηρεί ρωσικά ομόλογα, ούτε και καταθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας αλλά Θα επηρεαστούν κάποιες επιχειρήσεις και ο τουριστικός τομέας.
Για το λόγο αυτό – όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ- Θα γίνει προσπάθεια  να αντικατασταθούν οι 800 περίπου χιλιάδες τουρίστες από την Ρωσία και την Ουκρανία, με τουρίστες από άλλες χώρες. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι επιπτώσεις θα κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2% του ΑΕΠ.