Η Τσέλσι έχει προειδοποιήσει την αγγλική Κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει οικονομική καταστροφή εάν δεν υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στον ιδιοκτήτη της, Ρομάν Αμπράμοβιτς.
Η αμερικανική τράπεζα που ηγείται της αναζήτησης νέου ιδιοκτήτη της ομάδας, ενημέρωσε τους πιθανούς αγοραστές ότι η διαδικασία έχει σταματήσει μετά το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων του Ρώσου ολιγάρχη ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Η Τσέλσι έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση να συνεχίσει όλες τις «δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο», αλλά οι περιορισμοί που υπάρχουν, όπως η απαγόρευση στις πωλήσεις εισιτηρίων, ακρωτηριάζουν τον σύλλογο. «Εάν δεν μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κανονικά, θα βρεθούμε πολύ γρήγορα στο κόκκινο», είπε αξιόπιστη πηγή μέσα από την ομάδα.
Σε μια από τις πιο δραματικές μέρες στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, υπήρξε μια σειρά από απίστευτες εξελίξεις:
• Το πρωί της Πέμπτης (10/3) η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τις σχέσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
• Οι κυρώσεις εμποδίζουν την Τσέλσι να πουλήσει άλλα εισιτήρια για αγώνες αυτή τη σεζόν, να αγοράσει ή να πουλήσει παίκτες και να διαπραγματευτεί συμβόλαια — αφήνοντας στον… αέρα το μέλλον ορισμένων παικτών.
• Το επίσημο κατάστημα του συλλόγου έκλεισε με τους υπαλλήλους να αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις λόγω των κυβερνητικών κυρώσεων.
• Η Τσέλσι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει έξοδα ύψους 20.000 λιρών σε εκτός έδρας αγώνες και πρέπει να κινείται σε λογικό οικονομικό πλαίσιο στους εντός έδρας αγώνες.
• Τρεις ώρες πριν τη σέντρα τον αγώνα με τη Νόριτ, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Three» ανέστειλε τη συμφωνία χορηγίας 40 εκατομμυρίων λιρών ετησίως με τον σύλλογο και ζήτησε να αφαιρεθεί η επωνυμία της από τη φανέλα της Τσέλσι και το Στάμφορντ Μπριτζ.
• Ένας άλλος μεγάλος χορηγός, η Hyundai, δήλωσε ότι «αξιολογεί» την κατάσταση, με πηγές να τονίζουν πως και άλλοι χορηγοί επανεξετάζουν τις συμφωνίες τους.
• Οι κυρώσεις προκάλεσαν αναταραχή στα αποδυτήρια εν μέσω φόβων για αποχωρήσεις παικτών, με ανταγωνιστικούς συλλόγους να αρχίζουν προσεγγίσεις στα αστέρια της ομάδας. Ανώτεροι αξιωματούχοι της Τσέλσι απευθύνθηκαν στον Τόμας Τούχελ και την ομάδα του σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν την κατάσταση.
• Η Τσέλσι άρχισε συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να γίνουν τροποποιήσεις στις κυρώσεις.
• Το βράδυ της Πέμπτης, οι οπαδοί της Τσέλσι φώναξαν το όνομα του Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο 3-1 στο Carrow Road. Ο Τούχελ επαίνεσε την αντίδραση των παικτών του λέγοντας: «Μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και αυτό δεν θα αλλάξει. Όσο έχουμε αρκετές φανέλες και ένα λεωφορείο για να πάμε στους αγώνες, θα είμαστε εκεί και θα αγωνιζόμαστε σκληρά».
Αρκετοί δισεκατομμυριούχοι στην Αμερική και την Ευρώπη είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του κλαμπ, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού μεγιστάνα ακινήτων Nick Candy, του μετόχου της Crystal Palace Τζος Χάρις και ορισμένων άλλων αμερικανικών κοινοπραξιών. Η Τσέλσι παραμένει αισιόδοξη ότι η Κυβέρνηση θα ανάψει πράσινο φως στον Αμπράμοβιτς να πουλήσει τον σύλλογο, εφόσον ο Ρώσος μεγιστάνας δεν βάλει χρήματα στα ταμεία του.