Χωρίς πρόοδο ή κάποια συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια της Τουρκίας κι ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε πως δεν καταγράφηκε πρόοδος στις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, ανέφερε όμως πως συμφωνήθηκε να υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του «στο βαθμό που υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν λύσεις».

«Έκανα ό,τι μπορούσα», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως το Κίεβο ζήτησε κατάπαυση του πυρός, έλαβε ωστόσο άρνηση. «Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί».

«Θέσαμε», συνέχισε, «το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία».

Ο ίδιος ανέφερε, πως «εγώ θα έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις. Όταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή».

 

Λαβρόφ: Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε πως η Μόσχα αναμένει τις απαντήσεις του Κιέβου στις προτάσεις που έχει καταθέσει. Ο ίδιος τόνισε πως η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας συνεχίζεται, ενώ υπογράμμισε πως «ο εξοπλισμός των Ουκρανών από τη Δύση, είναι επικίνδυνος».

Ο Λαβρόφ εξήγησε πως «γίνονται συζητήσεις στη Λευκορωσία μεταξύ των δύο πλευρών και επιβεβαιώσαμε με τη συνάντησή μας ότι η συμφωνία δεν έχει εναλλακτικές λύσεις».

«Συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τους αμάχους. Αν και τα ΜΜΕ προπαγανδίζουν, επιβεβαιώνω ότι η ρωσική πλευρά έχει προτείνει να ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Το πώς θα λειτουργήσουν όμως εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές» συνέχισε.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως το μαιευτήριο που βομβαρδίστηκε από ρωσικές δυνάμεις, ανέφερε πως αυτό είχε καταληφθεί από εθνικιστές, επιμένοντας στην επίσημη γραμμή της Μόσχας για το θέμα. «Οι εθνικιστές χρησιμοποιούσαν μωρά και εγκύους ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε. «Η ουκρανική πλευρά θα μελετήσει τις προτάσεις μας και περιμένουμε απτές απαντήσεις γιατί πρέπει να έχουμε εγγράφως τις θέσεις τους» επισήμανε ο Λαβρόφ. «Η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα δυτικό φερέφωνο», είπε ακόμα.

Εξηγώντας τις ρωσικές θέσεις, ο Λαβρόφ επεσήμανε πως η Ρωσία δεν θέλει μια «βαριά εξοπλισμένη Ουκρανία». Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε πως «δεν θέλουμε μια χώρα δίπλα μας όπου στρατιώτες παρελαύνουν με σήματα SS και άλλων Ναζί. Και δεν θέλουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ». «Ενδεχομένως ο κ. Ζελένσκι σιγά σιγά να αρχίσει να εκλογικεύεται ακούγοντας αυτή τη θέση και να έχουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας», πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε ότι και αυτή τη φορά θα βγούμε από αυτήν την κρίση με υγιή και ασφαλή τρόπο και με καθαρή συνείδηση».