Με αφορμή ένα παλιό απόκομμα (12 Μαΐου 1975), στο οποίο γίνεται αναφορά για την 2η κατάκτηση του Πρωταθλήματος από τον Αχιλλέα Καϊμακλίου, βρήκαμε κάτι το εντυπωσιακό και το παρουσιάζουμε σήμερα, σε μορφή συνέντευξης!

Συνέντευξη στο balla.com.cy και στον Μάριο Πολυδώρου

Για όσους λοιπόν, ακόμα δεν κατάλαβαν (και που δε νομίζουμε να είναι και λίγοι) ο άνθρωπος που διακρίνεται στη φωτογραφία, κατά τους πανηγυρισμούς, μαζί με τον Ανδρέα Κοζάκη, είναι ο Σταύρος Λούρας!

Ο αποκαλούμενος και «ζεν πρεμιέ» της Κυπριακής σκηνής, που για πολλούς, θεωρείται και ως ο κορυφαίος ηθοποιός του τόπου μας!

Με αφορμή λοιπόν το απόκομμα εκείνο… κατόπιν επισήμανσης από τον Ανδρέα Κοζάκη (όταν τον επισκεφθήκαμε πρόσφατα) μάθαμε, ότι ο Σταύρος Λούρας, έχει και… «καλαθοσφαιρικές διαστάσεις», υπό την έννοια του οπαδού και όχι μόνο!

Έχει και αθλητική ενεργό δράση, ως αθλητής του βόλεϊ στον Αχιλλέα και ως ποδοσφαιριστής (τερματοφύλακας) στην ΕΝΑΔ, όπου μάλιστα, υπήρξε και συμπαίκτης του Χαραλάμπου Λόττα!

Αναδρομή στα πρώτα βήματα του Αχιλλέα…

Ήταν με χαρά, που ο Σταύρος Λούρας, δέχθηκε την πρόσκληση μας, να μας μιλήσει για τα χρόνια εκείνα και τα πρώτα λόγια που μας είπε ήταν αυτά:

«Είναι με νοσταλγία που θυμάμαι τα όμορφα εκείνα χρόνια! Θυμάμαι τη δημιουργία της καλαθοσφαιρικής ομάδας του Αχιλλέα, με κάποιους παίκτες που έπαιζαν αλλού, αλλά και τον ενθουσιασμό που υπήρχε.

Ο Λούλης, ο Γιώργος και ο Ανδρέας, οι αδελφοί Κοζάκη, ήταν κάποιοι από αυτούς τους παίκτες»…

«Ο Αχιλλέας ήταν μια μεγάλη παρέα»!

Όλο το Καϊμακλί, είχε αγκαλιάσει εκείνη την προσπάθεια και ο Σταύρος Λούρας, συνεχίζει να… ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων:

«Χάριν στον Αχιλλέα, είχα αγαπήσει την καλαθόσφαιρα και όχι μόνο εγώ, αλλά το Καϊμακλί γενικά!

Ο Αχιλλέας, χάριν στην στήριξη που έλαβε από κάποιους ανθρώπους, όπως τους κ. κ. Μουσιούττα και Φριδερίκο, έγινε μια ομάδα με εκτόπισμα και γι` αυτό είχε φθάσει και στις κατακτήσεις των πρώτων του Τίτλων.

Εμείς οι οπαδοί, ήμασταν κοντά στους παίκτες και θα έλεγα ότι ο Αχιλλέας, ήταν μια μεγάλη παρέα»!

«Τι δεν θα ξεχάσω»…

Εμφανής ήταν η συγκίνηση στα λόγια του Σταύρου Λούρα, για εκείνες τις στιγμές που δεν θα ξεχάσει ποτέ…

«Όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά που προανέφερα, ήταν τόσο όμορφα… Αξέχαστα! Αυτό όμως που ειδικά, δεν ξεχνάω, είναι όταν μπαίναμε στα αυτοκίνητα, γύρω στα είκοσι άτομα και κόβαμε βόλτες στην περιοχή…

Κάτι που γινόταν, ειδικά κατά τη μέρα ενός παιχνιδιού και τριγυρνώντας, φωνάζαμε συνθήματα υπέρ του Αχιλλέα»!

Λίγα λόγια για τον Ανδρέα Κοζάκη

Ο Σταύρος Λούρας, διατηρεί στενές σχέσεις με τα αδέλφια Κοζάκη, αλλά για τον Ανδρέα, είχε κάτι ξεχωριστό να μας εξιστορήσει:

«Ο Ανδρέας, ξεχώριζε από τότε που ήταν ακόμα στο δημοτικό. Είχε μεγάλο ταλέντο και σε συνδυασμό με το ύψος του, μας έκανε να τον… περιμένουμε, για να αγωνιζόταν στην ομάδα του Αχιλλέα.

Για τη μετέπειτα πορεία του, όλοι βέβαια της εποχής εκείνης, τη γνωρίζουν, όταν έφθασε να αγωνίζεται σε ένα τόσο ψηλό επίπεδο, στην Ελλάδα και μάλιστα, να είναι και αρχηγός στον Ολυμπιακό»!

Βόλεϊ στον Αχιλλέα, ποδόσφαιρο στην ΕΝΑΔ!

Κλείνοντας τη συνομιλία με τον Σταύρο Λούρα, μας αποκάλυψε κάτι άλλο εντυπωσιακό! Υπήρξε αθλητής του βόλεϊ στον Αχιλλέα και τερματοφύλακας στην ΕΝΑΔ!

«Υπήρξα συμπαίκτης του Λούλη Κοζάκη στην ομάδα βόλεϊ του Αχιλλέα, αλλά και τερματοφύλακας στην ΕΝΑΔ! Συμπαίκτης μου, στην ομάδα του Αγίου Δομετίου, ήταν ο σημερινός της πρόεδρος, ο Χαράλαμπος Λόττας, που αγωνιζόταν στη θέση του αμυντικού»!

Ευχαριστίες!

Η ιστοσελίδα μας, θέλει να πιστεύει ότι η παραπάνω συνέντευξη και θα συγκινήσει αρκετό κόσμο στο Καϊμακλί, αλλά και χωρίς την επισήμανση από τον Ανδρέα Κοζάκη, πολύ δύσκολα θα… ανακαλύπταμε αυτά που προαναφέρθηκαν, βγαλμένα από την καρδιά, του –για πολλούς- κορυφαίου Κύπριου ηθοποιού, που φέτος, συμπληρώνει εξήντα χρόνια στη σκηνή!

Φυσικά, για τον Σταύρο Λούρα και για το ποιος είναι, τα λόγια περιττεύουν… (στην κυριολεξία τα έργα, μιλάμε από μόνα τους)!

Ένα δημόσιο μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν, τόσο προς τον κ. Σταύρο Λούρα, όσο και στον Ανδρέα Κοζάκη!