Οι στενές σχέσεις που είχε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, έβαλαν με την πλάτη στον τοίχο τον Ρώσο μεγιστάνα και έτσι πλέον η Τσέλσι ψάχνει χωρίς να το… θέλει τον νέο της ιδιοκτήτη.

«Η πώληση του κλαμπ δεν θα επιταχυνθεί, αλλά θα ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδικασία. Δεν θα ζητήσω να αποπληρωθεί κανένα δάνειο. Η Τσέλσι για μένα ποτέ δεν είχε να κάνει με επιχειρήσεις ή χρήματα, αλλά με το πηγαίο πάθος μου για τον σύλλογο και το παιχνίδι.

Παρακαλώ πρέπει να καταλάβετε ότι ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση που έπρεπε να πάρω και με πονάει που αποχωρίζομαι τον σύλλογο με αυτό τον τρόπο. Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση λειτουργεί προς το συμφέρον του συλλόγου.

Ελπίζω ότι θα μπορέσω να επισκεφθώ το Στάμφορντ Μπριτζ μια ακόμα φορά για να αποχαιρετήσω όλους εσάς από κοντά. Ήταν προνόμιο μιας ολόκληρης ζωής να είμαι μέρος της Τσέλσι και είμαι περήφανος για όλα τα κατορθώματα που πετύχαμε μαζί. Η Τσέλσι και οι υποστηρικτές της θα είναι για πάντα στην καρδιάμου.
Σας ευχαριστώ, Ρόμαν».

Έχουν περάσει σχεδόν 48 ώρες από την ανακοίνωση-βόμβα του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Μία από τις λίγες ανακοινώσεις που έχει βγάλει ο Ρώσος μεγιστάνας από το 2003, όταν και ανέλαβε την ιδιοκτησία της Τσέλσι.

Αυτή τη φορά ωστόσο δεν μπορούσε να… γλιτώσει. Ο Αμπράμοβιτς πήρε επίσημη θέση και ουσιαστικά γνωστοποίησε πως η Τσέλσι βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Έπειτα από 19 χρόνια, οι «μπλε» ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια και να μπουν σε μια νέα εποχή, χωρίς να γνωρίζουν εάν οι επόμενες μέρες θα είναι λαμπερές ή σκοτεινές…

Από το 2003, όταν ο Αμπράμοβιτς έκανε… ποδαρικό στο ποδόσφαιρο και στην Premier League, καμία ομάδα του Νησιού δεν έχει κατακτήσει περισσότερους τίτλους. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε αυτά τα 19 χρόνια, η Τσέλσι έχει κατακτήσει συνολικά 21 τίτλους.

Πέντε πρωταθλήματα, πέντε FA Cup, τρία League Cup, 2 Champions League, 2 Europa League, 2 Community Shield, προσθέτοντας φέτος και από ένα Super Cup και Παγκόσιο Κύπελλο Συλλόγων. Η Τσέλσι του Αμπράμοβιτς κατέκτησε όλους τους τίτλους που θα μπορούσε να κερδίσει. Δεν άφησε κανέναν, με τους «μπλε» να… δίνουν στον Ρώσο στους τελευταίους μήνες και τους δύο μοναδικούς τίτλους που δεν είχε πανηγυρίσει.

Για όλα ωστόσο υπάρχει και ένα τέλος, με τη σχέση Αμπράμοβιτς-Τσέλσι να μην αποτελεί εξαίρεση. Ο τρόπος ωστόσο που ήρθε (ή έρχεται) αυτό το τέλος δεν είναι αυτό που «αξίζει» σε αυτή τη σχέση. Τα πολλά πάρε-δώσε που είχε ωστόσο ο Αμπράμοβιτς με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο παρελθόν, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς καταδικάστηκε πριν από μερικά χρόνια στους 35 Ρώσους ολιγάρχες που υπέδειξε ο Αλεξέι Ναβάλνι, ως ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος Πούτιν. Ο ίδιος ο 55χρονος ωστόσο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τα πάντα και δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με το Κρεμλίνο, τονίζοντας πως δεν μπορεί να του επιβληθεί καμία από τις κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η Μεγάλη Βρετανία.

Κι όμως, οι γρήγορες εξελίξεις άλλαξαν τα πάντα και έτσι ο Αμπράμοβιτς κατάλαβε πως η πώληση της Τσέλσι ήταν η μόνη επιλογή, ώστε να μην τη χάσει και… τσάμπα. Η στενή σχέση που φέρεται να είχε ο Ρώσος μεγιστάνας στο παρελθόν με τον Πούτιν, βάζουν τέλος σε μία «χρυσή» 20ετία για την Τσέλσι.

Ο πόλεμος του Πούτιν είναι ο λόγος που ο Αμπράμοβιτς «αναγκάζεται» να βγάλει στο «σφυρί» την Τσέλσι και να ψάχνει τον επόμενο ιδιοκτήτη, αξιώνοντας σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Και όπως παραδέχτηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, δεν αποκλείεται η Τσέλσι να πωληθεί ακόμα και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να βάζουν… τέλος σε μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη και ομάδας…