Παρακολουθώ με προπονητικό μάτι  και ταυτόχρονα με μια μεγάλη ανησυχία το Κυπριακό Ποδόσφαιρο τα τελευταία μερικά χρόνια. Ιδιαίτερα φέτος.
Κατ’ αρχάς υπάρχουν πάρα πολλοί τραυματισμοί των ποδοσφαιριστών που διαρκούν αρκετό καιρό και στερούν τις ομάδες μας από τις υπηρεσίες τους.
Για το θέμα αυτό έγραψα δύο άρθρα στο παρελθόν. Το θέμα αυτό είναι  κατά την άποψη μου, το κυριότερο και το σπουδαιότερο στην ετοιμασία στην πρόοδο και στην ανάπτυξη μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Η πανδημία  επίσης με τον κορωνοϊο,  αφαιρεί την δυνατότητα από πολλούς ποδοσφαιριστές να αγωνιστούν με τις ομάδες τους. Οι απουσίες για τις εκδηλώσεις των Εθνικών, των χωρών ορισμένων ποδοσφαιριστών προσθέτει στο υφιστάμενο πρόβλημα. Όπως και οι τιμωρίες  ποδοσφαιριστών.
Αναγνωρίζω ότι  οι ομάδες μας έχουν ένα πλούσιο απόθεμα 23 -25 ποδοσφαιριστών, αρκετά καλής ποιότητας. Ολες σχεδόν οι ομάδες μας, έχουν στο οπλοστάσιο τους πολλούς ποδοσφαιριστές και ακόμα την χειμερινή περίοδο κατά την δεύτερη μεταγραφική περίοδο, αναζητούν και φέρνουν ακόμα τέσσερεις ποδοσφαιριστές και ακόμα έχουν  την δυνατότητα με άνεργους ποδοσφαιριστές.
Παρακολουθώ πολύ στενά τις ομάδες μας και το Κυπριακό Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα. Θλίβομαι όταν διαβάζω και βλέπω ότι  ομάδες μας αγωνίζονται και απουσιάζουν 5-10 ποδοσφαιριστές και ονομαστικά καταγράφονται και από τους προπονητές τους. Φυσικά και υπάρχει ένα πλούσιο ρόστερ το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει αυτούς που απουσιάζουν. Όμως αυτή είναι μια αποδεκτή και ωφέλιμη διαρκής λύση, η οποία βοηθά την πρόοδο και ανάπτυξη μιας ομάδας;
Στο ποδόσφαιρο, μια ομάδα δεν πρέπει να είναι θίασος διερχομένων αλλά μια σταθερή, συμπαγής, ομοιογενής, συνεκτική ομάδα ποδοσφαιριστών, με ελάχιστες αλλαγές σε κάθε αθλητική της υποχρέωση.
Η ίδια η ομάδα αντλεί δύναμη από την ενότητα της, την συνοχή της, την  συμπυκνώτητα της, την δουλεμένη ομαδική της δουλειά και το ομοιόμορφο άρωμα της.
Μια ποδοσφαιρική ομάδα έχει στις τάξεις της 25 ποδοσφαιριστές. Μέσα από τις δοκιμασίες ο προπονητής καθορίζει και φτιάχνει μια ομάδα 11 ποδοσφαιριστών , για τις τρεις ποδοσφαιρικές ζώνες, την αμυντική, την κεντρική  και την επιθετική καθώς και τον τερματοφύλακα. Διαμορφώνεται μια βασική ομάδα κατά την διάρκεια της προαγωνιστικής περιόδου, με την ανάλογη γενική φιλοσοφία της και την οργάνωση της, με βάση τις ιδέες και την στρατηγική του προπονητή της.
Ο προπονητής από την αρχή της περιόδου δημιουργεί για την ομάδα του ένα ισχυρό σκελετό. Αυτό το σκελέτωμα είναι η βάση της επιτυχίας.
Οτιδήποτε άλλη ερμηνεία και σκέψη είναι λανθασμένη. Όταν αυτός ο σκελετός χαλάσει δεν υπάρχει επιτυχία. Κάποια ίσως επιτυχία είναι πρόσκαιρη. Το σκελέτωμα μιας ομάδας και η προετοιμασία και η δημιουργία ολοκληρωμένης βασικής ενδεκάδας, είναι βασική επιδίωξη του κάθε προπονητή. Οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται μαζί συνέχεια στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, έτσι αποκτούν αγωνιστική, ψυχολογική και πνευματική δυναμική και συνοχή. Αποκτούν οι ποδοσφαιριστές αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ασφάλεια, ικανοποίηση, χαρά.
Το υπόλοιπο κομμάτι, οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές παραμένουν πανέτοιμοι μέσα από τις προπονήσεις και στον αγωνιστικό και στο ψυχολογικό τομέα.
Ο προπονητής καλείται να διαχειρισθεί όλο το ποδοσφαιρικό προσωπικό του, για όλες τις αγωνιστικές υποχρεώσεις μιας συγκεκριμένης ποδοσφαιρικής περιόδου, με οξυδέρκεια, υπομονή, επιστημονικότητα, προβλεπτικότητα και φιλοσοφική σκέψη και στρατηγική.
Αντιλαμβάνομαι  και πάντα ομολογώ, ότι το επάγγελμα του προπονητή είναι πάρα πολύ δύσκολο. Όμως  ένας καλός προπονητής διαχειρίζεται άριστα το ποδοσφαιρικό προσωπικό του. Πάντοτε όμως σαν κόρη οφθαλμού να διατηρεί τον σκελετό της ομάδας του. Αυτό είναι πρώτιστο καθήκον. Οι μεγάλες αλλαγές και ανακατατάξεις του  προσωπικού και ιδιαίτερα του σκελετού, δεν είναι προς όφελος της ομάδας. Ο ποιοτικός σκελετός μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές, κτίζουν τις επιτυχίες και μειώνουν τις αποτυχίες
Ο κανονισμός για τις  πέντε αλλαγές, βοηθούν πολύ τους προπονητές στην διαχείριση της ομάδας τους, καθώς και ο πλήρης επαγγελματισμός τους.
Θλίβομαι όταν παρακολουθώ ομάδα του τόπου μου, να απουσιάζουν από το παιγνίδι οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, διεθνείς ποδοσφαιριστές, κύρια γρανάζια του σκελετού μιας ομάδας ανεξάρτητα της αιτίας. Είναι κρίμα.
Πολλές περιπτώσεις, πάρα πολλές μπορεί να καταγράψω, όμως δεν θα ήθελα να επεκταθώ.
Τελειώνοντας θα ήθελα να μοιρασθώ την εμπειρία μου με τους συναδέλφους προπονητές. Η κάθε ομάδα πρέπει να στηρίζεται σε ένα ισχυρό σκελετό, πάνω στον οποίο προστίθενται οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές. Μια ομάδα στηρίζεται στην συνοχή, ομαδικότητα, ομοιογένεια, συμπυκνώματα. Αυτές είναι  έννοιες αγωνιστικές, ψυχολογικές, πνευματικές.
Μια ομάδα έχει αρχή, μέση και τέλος, αν στηρίζεται σε ένα  σκελετό με ισχυρό μέταλλο και αποκτά δύναμη μέσα από την δύναμη της ομάδας.
Η διαχείριση  των ποδοσφαιριστών δεν πρέπει να στηρίζεται, στην άκρατη ευαισθησία και επιπολαιότητα αλλά στην ποιοτική και επαγγελματική πειθαρχημένη ψυχολογική μεταχείριση όλων των ποδοσφαιριστών, διατηρώντας  στην ομάδα ενθουσιασμό, ομοψυχία, αγάπη, σεβασμό, συναντήληψη, ομόνοια, αδελφοσύνη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα πλείστα παιγνίδια του πρωταθλήματος παρ’ ότι υπάρχει ανταγωνισμός , δεν υπάρχει ποιότητα και  συνέπεια. Ο κύριος λόγος είναι η απουσία του σκελετώματος των ομάδων,  ο οποίος προσφέρει μια υποφερτή ποιότητα , ομοιογένεια στην ομάδα και συνοχή.
Παρατηρώντας μόνο εξάρσεις οι οποίες δεν είναι μόνιμες. Ο ισχυρός σκελετός, μιας ομάδας προσφέρει σταθερότητα, ισορροπία, αισιοδοξία, ακόμα και αν δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο φορμαρίσματος.
Η συνοχή, η ομοιογένεια και η συνεκτικότητα, πολλές φορές καλύπτουν τις οποιεσδήποτε αδυναμίες. Ο ισχυρός σκελετός και μια σταθερή ποδοσφαιρική σύνθεση, οδηγούν αργά ή γρήγορα στις επιτυχίες. Αλλοιωμένος σκελετός και με μια ασταθή σύνθεση της ομάδας, δημιουργούν προβλήματα , ανασφάλειες  και αποτυχίες. Χρειάζεται υπομονή, υπομονή, υπομονή…
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου
11 Φεβρουαρίου 2022