Η κατακόρυφη πτώση της ΑΕΚ από τα τέλη Δεκεμβρίου κι έπειτα έχει δημιουργήσει απογοήτευση στις τάξεις του κόσμου της και τα… βέλη στρέφονται, τουλάχιστον μίας μερίδας, προς τη μεριά του Νταβίντ Καταλά.
Εντούτοις, με κάθε επίσημο τρόπο η ΑΕΚ διέψευσε πως τίθεται θέμα απομάκρυνσης του Ισπανού τεχνικού, μετά και τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της, Κυριάκου Δημητρίου. Μία δήλωση διόλου τυχαία, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Τόσο η διοίκηση όσο και ο Τσάβι Ρόκα στηρίζουν τον 42χρονο προπονητή, πιστεύοντας ότι θα βρει τον τρόπο να επαναφέρει την ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών. Μιλώντας πάντοτε με τα σημερινά δεδομένα –ουδείς γνωρίζει άλλωστε τι μπορεί να συμβεί σε τρεις βδομάδες ή ένα μήνα.
Η ΑΕΚ έχει δείξει τα τελευταία χρόνια ότι στηρίζει τον εκάστοτε προπονητή της και οι ελάχιστες εξαιρέσεις απλά επιβεβαιώνουν τον (δικό της) κανόνα. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι πως ουδείς μπορεί να θεωρήσει βέβαιο ότι, τη δεδομένη χρονική στιγμή, μόλις μία αγωνιστική πριν την έναρξη των πλέι οφ, μία αλλαγή προπονητή θα ωφελήσει την ομάδα.
Το νόμισμα, ας μη ξεχνάμε, έχει δύο όψεις. Μπορεί αρκετοί να περιμένουν-ή να ελπίζουν;-ότι η ΑΕΚ θα τα πάει καλύτερα σε μία τέτοια περίπτωση, ωστόσο, αν στραβώσει κάτι και τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα, θα αποδειχθεί μία λανθασμένη επιλογή που θα κάνει την κατάσταση χειρότερη. Πάντοτε θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τη χρονική στιγμή και ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι μία αλλαγή προπονητή, θα… μεταμορφώσει την ομάδα της Λάρνακας.
Τρίτο, στο μυαλό αρκετών υπάρχει η περίπτωση του… Αντόνι Ιραόλα. Ο Ισπανός τεχνικός είχε απομακρυνθεί από τη θέση του λόγω διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων (όπως συμβαίνει και τώρα), όμως τώρα άπαντες παρακολουθούν την εξέλιξή του και τον… αναπολούν.
Αυτό φυσικά είναι… δίκοπο μαχαίρι. Δεν σημαίνει πως η κάθε περίπτωση θα μοιάζει με την αντίστοιχη του νυν προπονητή της Ράγιο Βαγιεκάνο ή θα πρέπει να συνεχώς να μπαίνει ο καθένας σε μία διαδικασία σύγκρισης. Η κάθε μία είναι ασφαλώς ξεχωριστή.
Ο προβληματισμός είναι δεδομένος, εντούτοις η διοίκηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κινήσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που ήδη υπάρχουν. Είναι εμφανές ότι υπάρχει ψυχραιμία και τις περισσότερες φορές, αποτελεί τον καλύτερο… σύμβουλο.
Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν η ΑΕΚ θα πετύχει στο τέλος τους στόχους της ή ο Καταλά θα καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σωστή διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης, όπως επίσης βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να φταίει… ένας.
Ο κόουτς έχει τα λάθη του, ενίοτε σοβαρά και μεγάλα, αλλά άμοιροι ευθυνών δεν είναι και (κάποιοι) ποδοσφαιριστές. Ίσως, ίσως λέω, κάποιοι να δημιούργησαν μεγαλύτερες προσδοκίες με τις αρχικές τους εμφανίσεις, σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες…

Ανδρέας Βεντούρης