Το ΝΑΤΟ αναμένει μια επίθεση ευρείας κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία και έθεσε σε ετοιμότητα τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, ώστε να υπερασπιστεί τους συμμάχους του, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Όλα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια μαζική επίθεση στην Ουκρανία, μετά την αποστολή δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες του Ντονμπάς», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας (NUC) στην έδρα του Συμφώνου, στις Βρυξέλλες.

«Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην ανατολική Ουκρανία» – Είναι εισβολή λένε οι ΗΠΑ!

Ξεφεύγει η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία!
Για δέκα χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, που βρίσκονται ήδη εκεί, μιλούν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσε έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ, ότι η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει ήδη στην Ουκρανία, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Μόσχας έχει ήδη αναπτύξει μέσα σε διάστημα 12 ωρών 10.000 στρατιώτες σε περιοχές, που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.
Η ίδια πηγή, που έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι έξι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκπέντε χιλιάδες στο Λουχάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα -αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή».

Λευκός Οίκος: «Πρόκειται για εισβολή»

Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε νέες ανακοινώσεις για την κλιμάκωση στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Στην Ουάσιγκτον, αν και απέφυγαν τις πρώτες ώρες να αποκαλέσουν την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων «εισβολή», όπως μεταδίδει και το AP, σήμερα υπήρξε αλλαγή.
Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φίνερ, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι, ναι, αυτό είναι η αρχή μιας εισβολής, της τελευταίας χρονικά εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».
Επισήμανε ότι η λέξη «τελευταία» είναι σημαντική, για να προσθέσει: «Μία εισβολή είναι μία εισβολή και αυτό είναι που εξελίσσεται τώρα».
Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ο όρος «εισβολή» λόγω της κατάστασης στο πεδίο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η διοίκηση αρχικώς δίστασε να μιλήσει για ανάπτυξη στρατευμάτων, καθώς περίμενε να δει τι θα κάνει πράγματι η Ρωσία. Όταν εκτιμήθηκε η κίνηση των Ρώσων στρατιωτών, ήταν, πλέον, καθαρό ότι πρόκειται για εισβολή.
Αργά χθες το βράδυ, μετά το διάταγμα αναγνώρισης, ο Βλ. Πούτιν έδωσε εντολή στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
Ο όρος «ειρηνευτικές δυνάμεις» συνηγορεί στο ρωσικό επιχείρημα ότι επεμβαίνει ως σύμμαχος, για να προστατεύσει τις αυτόνομες περιοχές από την Ουκρανία.
Οι δυτικές χώρες αναφέρουν ότι με την αναγνώρισή της ανεξαρτησίας, ο Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για να εισβάλει για άλλη μια φορά στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters