Ο Γιώργος Πετράκης μπορεί να έφυγε από τον Ολυμπιακό (από τις 22 Δεκεμβρίου, συγκεκριμένα), αλλά όχι από την Κύπρο. Ο Ελλαδίτης τεχνικός παραμένει στα μέρη μας, παρακολουθεί την εξέλιξη του πρωταθλήματος κι έχει ξεκάθαρη άποψη γι’ αυτό. Σε συνέντευξή του στο balla, ο νεαρός τεχνικός (μόλις στα 34 του χρόνια), καταθέτει τη γνώμη του για τη μάχη του τίτλου, τι πήγε λάθος σε συγκεκριμένες ομάδες, μιλάει για τον εαυτό του και τη σχέση του με τον πατέρα του κι όχι μόνο…

-Να αρχίσουμε μ’ ένα γενικότερο σχόλιο για το πρωτάθλημα;
«Ο αριθμός των ομάδων που υπήρξαν φέτος, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των ρόστερ στις περισσότερες ομάδες αλλά και την επένδυση που έγινε σε κάποιες εξ αυτών, το έχει φέρει ως ένα από τα πιο ανταγωνιστικά των τελευταίων χρόνων. Αυτό το δείχνει και η βαθμολογία».

-Ποια στοιχεία σου έκαναν εντύπωση, τόσο από θετικής όσο κι από αρνητικής πλευράς.
«Μου έκανε καλή εντύπωση το ότι όλες οι ομάδες που έπαιξα εγώ αντίπαλος ως προπονητής, είχαν μια καλή οργάνωση στο παιχνίδι τους. Η διεξαγωγή όλων των αγώνων που γινόντουσαν κάτω από ένα επαγγελματικό πλαίσιο. Μου αρέσει που υπάρχουν φίλαθλοι και των δύο ομάδων κάτι που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Κάτι αρνητικό δεν μπορώ να πω, αυτό που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι θα μπορούσε να είναι πιο αναβαθμισμένος ο ρόλος των Κυπρίων ποδοσφαιριστών».

-Πού πιστεύεις ότι θα κριθεί η μάχη του τίτλου;
«Έχει ένα βαθμολογικό αβαντάζ ο Απόλλων, όμως η ιστορία άλλων ομάδων, όπως το ΑΠΟΕΛ, η Ανόρθωση αλλά και η ΑΕΚ, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι πρωταθλητής. Θα κριθεί σε μεταξύ τους παιχνίδια στα πλέι οφ».

-Είναι φαβορί ο Απόλλων φαβορί για τον τίτλο;
«Ναι, είναι το φαβορί. Έδειξε πως έχει σταθερότητα. Παρά τους πολλούς τραυματισμούς, έχει βάθος και ποιότητα στο ρόστερ του».

-Πώς βλέπεις την Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ;
«Είναι πολύ δυνατές ομάδες. Έχουν δυναμική και εμπειρία. Είναι επικίνδυνοι αντίπαλοι για οποιανδήποτε ομάδα θα βρισκόταν στην κορυφή. Είναι δύο διαφορετικές ομάδες με τον τρόπο που αγωνίζονται. Η Ανόρθωση βρήκε τα πατήματά της διότι δύσκολα δέχεται γκολ, αλλά και με την ατομική-ομαδική ποιότητα στην επιθετική της γραμμή. Το ΑΠΟΕΛ προσπαθεί να παίξει με ένα δικό του τρόπο και να κυριαρχήσει στο γήπεδο. Φαίνεται ότι έχει βελτιωθεί, απέκτησε μία συγκεκριμένη ταυτότητα που το οδήγησε σε καλά αποτελέσματα».

-Πού αποδίδεις την πτώση της ΑΕΚ;
«Αισθάνομαι ότι είναι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο. Δεν θα χρησιμοποιούσα τη λέξη πτώση. Όλες οι ομάδες κάνουν ένα ντεφορμάρισμα, είναι πολύ σημαντικό όμως η διαχείριση. Το πώς αποτρέψεις να σε πάρει από κάτω. Δεν νομίζω ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην ΑΕΚ, αλλά προσπαθεί να διαχειριστεί τον ίδιο της τον εαυτό χωρίς να βγαίνει από το τακτικό κι αγωνιστικό της πλάνο».

-Πού οφείλεται η αρνητική πορεία της Ομόνοιας;
«Ήταν και είναι μία εξαιρετική ομάδα. Δεν είναι τυχαίο τι πέτυχε τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η φετινή σεζόν είναι μια κακή παρένθεση. Σίγουρα έγιναν κάποια λάθη, αισθάνομαι ότι είναι συνδυασμός πραγμάτων. Η αναβάθμιση της ποιότητας του πρωταθλήματος, η δική της πορεία σε Ευρώπη και πρωτάθλημα που δυσκολεύτηκε να οργανωθεί σωστά στα παιχνίδια της. Σίγουρα παίζουν ρόλο και οι τραυματισμοί. Ίσως να μην εξέλιξε το παιχνίδι της φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

-Η άποψή σου για Άρη και Πάφος FC;
«Η Πάφος FC προσπαθεί πολλά χρόνια να μπει στο γκρουπ των μεγάλων ομάδων, με μεγάλες επενδύσεις. Ίσως φέτος είναι πιο ώριμη από ποτέ για να το πετύχει. Ο Άρης έκανε μεγάλη επένδυση στην αγορά ποδοσφαιριστών, ενώ οι άνθρωποι που έκαναν τις επιλογές, ο προπονητής, είχαν μία άκρως ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων για να φτάσουν στην επιτυχία».

-Πόσο ρόλο παίζουν τελικά τα χρήματα στο ποδόσφαιρο;
«Τα χρήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν μπορώ να πω αν είναι ο σημαντικότερος ή όχι. Η αγορά καλών ποδοσφαιριστών και η επένδυση σε κομμάτια της οργάνωσης παίζουν μεγάλο ρόλο επίσης. Δεν έχει σημασία πόσα θα επενδύσεις, αλλά το πώς θα τα επενδύσεις».

«ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

-Παρότι έφυγες από τον Ολυμπιακό, εντούτοις παραμένεις στην Κύπρο. Ποιος ο λόγος; Θα ήθελες να έχεις εδώ μία νέα προπονητική ευκαιρία;
«Ο λόγος που παραμένω είναι οικογενειακώς. Είναι ένα πρωτάθλημα που με γοήτευσε και με μεγάλη χαρά θα ήθελα να δουλέψω ξανά στην Κύπρο».

-Ακούστηκε πάντως το όνομά σου για επιστροφή στον Ολυμπιακό. Ισχύει κάτι τέτοιο;
«Νομίζω ότι ένας μικρός κύκλος στον Ολυμπιακό έκλεισε πριν δύο μήνες. Διατηρώ τις καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους αλλά δεν έγινε κάποια επαφή».

-Παρεμπιπτόντως, γιατί έφυγες;
«Είναι σημαντικό κάποια στιγμή όταν αισθανόμαστε ότι μία απόφασή μας μπορεί να διαφοροποιήσει κάποια πράγματα προς το καλύτερο, είναι καλό να την παίρνουμε».

-Τι θεωρείς όμως ότι φταίει για τη μη αναμενόμενη πορεία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, ακόμη περισσότερο μετά την αποχώρησή σου…
«Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο. Είχε κάποια αρνητικά αποτελέσματα, ίσως δεν έχει και τη ψυχολογία τώρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ποιότητα που έχει δεν είναι για να παλεύει για τη σωτηρία του».

ΣΑΡΦΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΟΥ…
-Γνωρίζεις από πρώτο χέρι τι εστί Κίνγκσλεϊ Σαρφό. Τι μπορεί να προσφέρει στο ΑΠΟΕΛ;
«Είναι ένας τρομερά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Το μεγαλύτερο προσόν του, έχει να κάνει με την ασφάλεια που μπορεί να δώσει σε όλους τους συμπαίκτες του όταν είναι κάτοχος της ομάδας ή όταν βρίσκεται κοντά τους μέσα στο παιχνίδι. Έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης, το ταλέντο του δεν είναι γι’ αυτό το επίπεδο χωρίς να θέλω να μειώσω το πρωτάθλημα της Κύπρου. Μπορεί να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς και σίγουρα μέσω από την ωρίμανσή του σαν άνθρωπος, αυτό μπορεί να συμβεί».

-Είδαμε τον Ολυμπιακό αρκετές φορές επί των ημερών σου να αγωνίζεται με τριάδα στην άμυνα. Είναι παρεξηγημένο αυτό το σύστημα; Το λέω γιατί αρκετός κόσμος βλέποντας τρεις παίκτες στα στόπερ, κατευθείαν πάει το μυαλό του στο… φουλ άμυνα!
«Για μας τους προπονητές δεν είναι παρεξηγημένο! Πολλοί προπονητές στην Ευρώπη παίζουν με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, η Ίντερ, η Τότεναμ, η Γιουβέντους, είναι πάρα πολλοί. Είναι μία τοποθέτηση των παικτών που μπορεί να διαφοροποιήσει αρκετά τα πράγματα μέσα στο παιχνίδι. Το τι προσανατολισμό θα δώσει ο καθένας στην ομάδα, έχει πάντα να κάνει με το συμφέρον της, ώστε να είναι κοντά στο να παίρνει νικηφόρα αποτελέσματα».

-Θα ήθελα την άποψή σου για τον Βαγγέλη Κυριάκου, ένα παιδί που παρουσιάζει όντως μεγάλη βελτίωση στο παιχνίδι του.
«Είναι ένα παιδί που απ’ τις πρώτες συζητήσεις που είχα μαζί του, του είπα ότι έχει όλα τα προσόντα για να πιέσει τον εαυτό του για να διακριθεί σε ψηλότερο επίπεδο. Σαν χαρακτήρας, σαν νοοτροπία και επίπεδο καθημερινής δουλειάς, αξίζει πραγματικά να συνεχίσει να διακρίνεται και γιατί όχι να παίξει και σε ψηλότερο επίπεδο».

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ…
-Στα 34 σου χρόνια είσαι κιόλας πρώτος προπονητής. Και δεν ζούμε στη Γερμανία ή στην Αυστρία, να πεις ότι είναι ένα σύνηθες φαινόμενο…
«Το σημαντικότερο ρόλο έπαιξε το οικογενειακό μου περιβάλλον και ο πατέρας μου. Ήταν καθημερινή τριβή όταν ήμουνα μικρός. Ακόμη κι όταν έπαιζα ποδόσφαιρο έβλεπα κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι. Όταν αγαπάς κάτι, βάζεις στόχους για να τα καταφέρεις. Δεν έχω παίξει ποτέ κάποιο άλλο ρόλο, μου αρέσει πολύ η δουλειά του πρώτου προπονητή. Ευχαριστώ πάντα δημόσια τους ανθρώπους που δίνουν ευκαιρίες σε χώρες που δεν είναι τόσο εύκολο για νέους. Προσπαθώ πάντα να γίνομαι καλύτερος».

-Τον συμβουλεύεσαι για κάποιες αποφάσεις ή προβληματισμούς σου;
«Εννοείται ότι έχω επικοινωνία με τον πατέρα μου κι όχι μόνο. Είναι πολύ καλό εμείς οι προπονητές να μοιραζόμαστε πράγματα και να ανταλλάζουμε απόψεις. Μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση μας κάνει καλύτερους».

-Ποια είναι η συμβουλή που σου ‘χει δώσει και την διαφυλάττεις σαν κόρη οφθαλμού;
«Να είμαι πιστός στις αρχές μου σαν άνθρωπος, να εξελίσσομαι καθημερινά και να πιστεύω πάντα στον εαυτό μου».

Ανδρέας Βεντούρης