Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό, περνούν το κατώφλι των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Παρά το γεγονός πως η Όμικρον έχει απλώσει τα πλοκάμια της Κύπρο, φαίνεται πως η Δέλτα δεν είπε την τελευταία λέξη.. Ένα μικρό δείγμα ασθενών το οποίο έτυχε εξειδικευμένων εξετάσεων, κατέδειξε πως το 80% των ασθενών φέρουν την μετάλλαξη Δέλτα και ένα 20% την Όμικρον.

Χρήστος Κυπρή – Παγκύπριος Συντονιστής Εισαγωγών Covid-19

«Ακόμη δεν έχουμε φύγει από την Δέλτα. Υπολογίζουμε οτι σε δύο βδομάδες περίπου, στα νοσοκομεία μας θα έχουμε μόνο Όμικρον. 2-3 βδομάδες αν επικρατήσει η Όμικρον πολύ λίγα θα είναι τα περιστατικά με Δέλτα».

Αυξάνονται καθημερινά οι νοσηλείες. Μέσα σε μια βδομάδα, ο αριθμός των νοσηλευομένων αυξήθηκε κατά 50.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αναπτύσσει συνεχώς κλίνες, με τον αριθμό να έχει ξεπεράσεις τις 300. Κατά μέσο όρο κάθε ασθενής με κορωνοϊό που νοσηλεύεται σε κοινούς θαλάμους, παραμένει στο νοσοκομείο 7 ημέρες.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας
«Πιέζεται κάπως το σύστημα υγείας αυτήν την στιγμή αλλά δεν πρέπει να πανικοβληθούμε».

Χρήστος Κυπρή – Παγκύπριος Συντονιστής Εισαγωγών Covid-19
«Είχαμε προβλέψει και είχαμε αυξήσει τις κλίνες μας από την Πέμπτη. Έχουμε διαθέσιμες κλίνες και αναπτύσσουμε και καινούριες από σήμερα».

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Περισσότερες κλίνες έχουν αναπτυχθεί και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, αφού οι 65 κλίνες οι οποίες προβλέπονται στον αρχικό σχεδιασμό δεν φτάνουν.. Αυτή την στιγμή στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας υπάρχουν 68 κλίνες, 6 στο γενικό νοσοκομείο Λάρνακας και 11 στο νοσοκομείο Λεμεσού.

Ο χρόνος παραμονής των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι οι 14 ημέρες.

Την ώρα που ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Τόσο στις εντατικές, όσο και στις μονάδες αυξημένης φροντίδας.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας
«Αυτό είναι το ανησυχητικό. Οι 91 μήπως και χρειαστούν να εισαχθούν στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός και είναι εκεί που πρέπει να έχουμε τα μάτια στραμμένα».

«Ενθαρρυντικά» τα 7000 κρούσματα του Σαββατοκύριακου για τον Δρ Καραγιάννη
Όλα αυτά την ώρα που ο Χρίστης Λοϊζίδης, αποχωρεί από την θέση του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Χρίστης Λοϊζίδης – Γενικός Διευθυντής ΟΚΥπΥ
«Έχω πληροφορήσει τον Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για την πρόθεσή μου να αποχωρήσω έως το τέλος του μήνα από την θέση του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ. Θα συνεχίσω την επαγγελματική μου πορεία σε πολυεθνική εταιρεία».

Συναντώνται αύριο υπουργός υγείας και μέλη της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής, για αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομέων! Αν και στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν εισηγήσεις για ενδεχόμενες παρεμβάσεις εκεί και όπου χρειάζεται, μερίδα ειδικών υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στα μέτρα που τέθηκαν από σήμερα σε εφαρμογή.

Δρ. Πέτρος Καραγιάννης – Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας

«Θεωρώ οτι είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να μιλούμε για ακόμα ένα γύρο περιοριστικών μέτρων και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω οτι είναι αναγκαίο να μπουν περιορισμοί στην διακίνηση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μειωθεί στις 5 ημέρες η περίοδος αυτοπεριορισμού ατόμων που εντοπίζονται θετικοί στον ιό φαίνεται να απομακρύνεται.