Αποτέλεσε μία από τις πλέον ηχηρές μεταγραφές του περασμένου καλοκαιριού -όχι απλά της ΑΕΚ, αλλά γενικώς στο ποδόσφαιρό μας. Το βιογραφικό που κουβαλάει είναι ομολογουμένως εξαιρετικό κι αρκετοί, όσοι γνώριζαν από Serie A, είχαν εκφράσει την έκπληξή τους για την απόκτηση του Νέναντ Τόμοβιτς από την ομάδα της Λάρνακας.
Δώδεκα συναπτά χρόνια σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα στον πλανήτη δεν είναι και λίγα. Ο 34χρονος Σέρβος αμυντικός έχει ήδη καταθέσει τα διαπιστευτήριά του (και) στα κυπριακά γήπεδα και είναι γεγονός ότι ξεχωρίζει όχι μόνο με την ποιότητά του, αλλά κι ως προσωπικότητα.
Ο Τόμοβιτς παρέθεσε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο balla, μιλώντας για τον εαυτό του, το παρελθόν του και το παρόν του, την ΑΕΚ, αλλά και με θαυμασμό για τα όσα συνάντησε εδώ στα μέρη μας…

-Πώς… κόλλησες το μικρόβιο του ποδοσφαίρου;

«Στα 9 μου χρόνια αγωνιζόμουνα ως τερματοφύλακας. Μετά ο πατέρας μου, μου είχε πει ότι δεν πρέπει να είμαι τερματοφύλακας αλλά ένας… κανονικός ποδοσφαιριστής (σ.σ γέλια). Δοκίμασα στο κέντρο, στα άκρα, στην επίθεση, αλλά μετά από 2-3 χρόνια ένας προπονητής με τοποθέτησε στην άμυνα και από τότε καθιερώθηκα σ’ αυτή τη θέση. Είχα φύγει από την οικογένειά μου, από το σπίτι μου, έμενα μόνος μου για να πετύχω το στόχο μου. Ήθελα να γίνω ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής και θεωρώ πως τα κατάφερα».

-Πώς πέρασες τα παιδικά σου χρόνια στο Κραγκούγιεβατς;

«Καλά μπορώ να πω. Ήμουν τυχερός όταν ήμουν μικρός. Είχα την οικογένειά μου, τους φίλους του. Το 1999 φυσικά ήρθαν τα πολύ δύσκολα με τον πόλεμο. Ήμουν μικρός αλλά τα θυμάμαι όλα. Τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, αλλά αυτές μας έκαναν πιο δυνατούς στη ζωή μας».

-Είχες τη στήριξή της οικογένειάς σου να γίνεις ποδοσφαιριστής;

«Ναι, μπορώ να πω ότι την είχα. Έχω έναν μεγαλύτερο αδελφό που έπαιζε ποδόσφαιρο, όπως κι ο πατέρας μου. Αλλά όχι σε επαγγελματικό επίπεδο».

-Πώς προέκυψε η ΑΕΚ;

«Είχε ολοκληρωθεί το συμβόλαιό μου με την ΣΠΑΛ και ήμουνα ελεύθερος. Ήθελα να μείνω στην Ιταλία, αλλά ήταν δύσκολο να βρω κάτι το ενδιαφέρον ξανά. Μίλησα με τη σύζυγό μου και είπα ότι θέλω να αλλάξω, να δοκιμάσω κάτι το διαφορετικό στην καριέρα μου. Εκείνες τις μέρες, ο Τσάβι Ρόκα μου τηλεφώνησε και υπήρξε μια πολύ καλή σύνδεση μεταξύ μας. Μίλησα με κάποιους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην Κύπρο και όλοι μου είπαν τα καλύτερα για την ΑΕΚ, για τη ζωή εδώ, για τα παιδιά. Ο Ρόκα μου εξήγησε τα πάντα για το πρότζεκτ, μιλήσαμε ακόμη και για τα σχολεία των παιδιών μου. Την κάθε λεπτομέρεια. Έτσι αποφάσισα να έρθω, μέσα σε δύο ώρες πήρα την απόφαση μαζί με την σύζυγό μου».

-Με ποιους ποδοσφαιριστές μίλησες;

«Μίλησα με τα αδέλφια Τσέποβιτς και με τον Τρισκόφσκι».

-Αισθάνεσαι δικαιωμένος με την επιλογή σου;

«Ναι, πολύ ικανοποιημένος, πραγματικά».

-Ποιο κίνητρο έχει ένας ποδοσφαιριστής να αφήσει την Ιταλία μετά από 12 χρόνια για να συνεχίσει σε ένα πρωτάθλημα το οποίο ασφαλώς είναι χαμηλότερου επιπέδου;

«Το να αφήσω την Ιταλία ήταν δύσκολο, για πολλούς λόγους. Οικογενειακούς. Τα σχολεία των παιδιών, όλα. Αλλά ως ποδοσφαιριστής, ήθελα μια νέα εμπειρία. Διαφορετικά κίνητρα. Να κερδίσω κάτι σημαντικό. Αυτό ήταν το κλειδί για να έρθω εδώ στην ΑΕΚ».

-Βρήκες αυτά που περίμενες;

«Περίμενα στην αρχή ότι το πρωτάθλημα θα ήταν χαμηλότερου επιπέδου. Είναι πολύ δύσκολο, έχει πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο, όπως ίσως να πιστεύουν κάποιοι. Ίσως αρκετοί παίκτες που είναι εκτός να πιστεύουν ότι δεν είναι ψηλού επιπέδου. Το φετινό πρωτάθλημα έχει ποδοσφαιριστές ψηλού επιπέδου. Στην Ιταλία υπάρχει πολλή τακτική, βίντεο, αλλά εδώ είναι πιο… φυσικό».

-Υπάρχει κάτι που σου προκάλεσε αρνητική εντύπωση;

«Ειλικρινά μου αρέσουν τα πάντα εδώ. Υπάρχει επαγγελματισμός. Μου αρέσει ο οργανισμός, ο κόσμος, το γήπεδο, τα πάντα».

-Πώς θα χαρακτήριζες την πορεία της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα;

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Πιστεύω ότι παίξαμε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Κύπρο, αλλά για να κερδίσουμε κάτι σημαντικό, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο συγκεντρωμένοι στη συνέχεια. Υπάρχει πίεση από… έξω, όλοι μιλάνε για το τι μπορούμε να πετύχουμε, αλλά θα πρέπει να το δείξουμε. Να μην έχουμε απώλειες όπως στον αγώνα με την Πάφος FC. Να δείξουμε χαρακτήρα, να το αποδείξουμε στο γήπεδο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

-Βάσει της παρουσίας της ομάδας, θεωρείς ότι μπορεί να αντέξει μέχρι το τέλος στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος;

«Όλα εξαρτώνται από εμάς. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι και παίζουμε όπως ξέρουμε, μπορούμε να το κάνουμε».

-Ποιο θεωρείς πως είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΑΕΚ σε σχέση με τις άλλες ομάδες;

«Η ομαδικότητά μας. Έχουμε πολύ καλή ατμόσφαιρα στην ομάδα, ποδοσφαιριστές με μεγάλο κίνητρο για να πετύχουμε κάτι σημαντικό. Θέλουμε να γράψουμε τα ονόματά μας με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ. Αυτό για μένα είναι τεράστιο κίνητρο».

-Ποιες ομάδες πιστεύεις θα διεκδικήσουν τον τίτλο;

«Ο Απόλλωνας, η Ανόρθωση και η Ομόνοια έχουν πολύ καλούς παίκτες. Οι δύο τελευταίες, τώρα που τελείωσαν από την Ευρώπη, πιστεύω ότι μπορούν να επιστρέψουν. Ο Άρης έχει επίσης καλή ομάδα, δεν ξέρω όμως αν μπορεί να αντέξει στα ψηλά. Το ΑΠΟΕΛ είναι εξίσου καλή ομάδα, αλλά δεν έχει σταθερότητα. Όλα φυσικά θα κριθούν στα πλέι οφ».

-Αρκετοί θεωρούν πως μαζί με τον Μιλίτσεβιτς, αποτελείτε το καλύτερο αμυντικό δίδυμο στην Κύπρο. Θα συμφωνούσες;

«Δείξαμε ότι έχουμε πολύ καλή χημεία. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τώρα που έρχονται τα ακόμη πιο δύσκολα».

-Έχεις μία λαμπρή καριέρα. Ραντ, Ερυθρός Αστέρας, Τζένοα, Λέτσε, Φιορεντίνα, Κιέβο, ΣΠΑΛ και τώρα η ΑΕΚ. Συμπληρώνω και την παρουσία σου στην Εθνική ομάδα της Σερβίας. Υπάρχει κάτι που σου λείπει;

«Όχι, δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Όταν ήμουν μικρός, το όνειρό μου ήταν να αγωνιστώ στην Εθνική ομάδα, να παίξω σε μία μεγάλη ομάδα στην Ευρώπη. Αγωνίστηκα 12 χρόνια στην Ιταλία, για μένα ήταν κάτι φανταστικό. Δεν μπορώ να έχω κανένα παράπονο. Τώρα έχω επίσης την ευκαιρία να κερδίσω κάτι σημαντικό και θέλω να τα καταφέρω».

-Έχεις κατακτήσει πρωτάθλημα στην καριέρα σου;

«Είχα πάρει με τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά τότε στα περισσότερα παιχνίδια ήμουνα στην δεύτερη ομάδα. Τώρα με την ΑΕΚ ουσιαστικά θέλω να πάρω το πρώτο μου».

-Το 2009 πήρες μεταγραφή από τον Ερυθρό Αστέρα στην Τζένοα για 2,2 εκατομμύρια ευρώ, το 2012, από τη Τζένοα πήγες στη Φιορεντίνα έναντι 4,2 εκατομμυρίων και το 2018 στην Κιέβο Βερόνα έναντι 1,3 εκατ. ευρώ. Ήταν ένα επιπλέον… βάρος για σένα αυτά τα ποσά; 

«Όχι. Για μένα ήταν απλά αριθμοί. Όταν πήγα στη Φιορεντίνα, παίζαμε κάθε χρόνο στην Ευρώπη, είχαμε πολύ καλές πορείες, ήταν η καλύτερη περίοδος της καριέρας μου. Έκανα πολύ καλές σεζόν στη Φλωρεντία. Κάποια στιγμή είχα την ευκαιρία να πάω σε μεγαλύτερη ομάδα, αλλά ήθελα να μείνω στη Φιορεντίνα. Απέρριψα κάποιες πολύ καλές προσφορές, πραγματικά».

-Από ποιες ομάδες είχες προτάσεις;

«Από την Ιταλία είχα από τη Μίλαν και τη Γιουβέντους. Είχα επίσης στο παρελθόν από Αγγλία και Γερμανία. Η Μίλαν ήταν η δεύτερη μου επιλογή, αλλά είχα προτιμήσει να μείνω στη Φιορεντίνα».

-Τι έχεις κρατήσει από την πολυετή σου παρουσία στην Serie A;

«Για μένα, η Serie A είναι το πιο δύσκολο πρωτάθλημα. Ειδικά για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή. Όμως όταν προσαρμόζεσαι, είναι ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα για να αγωνιστείς. Με πολύ καλά παιχνίδια, εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, αλλά γενικώς και η ζωή στην Ιταλία ήταν πολύ καλή. Για την οικογένειά σου. Όλοι μιλάνε για το ποδόσφαιρο. Δεν μπορούσα να περπατήσω στην πόλη και να μην έρθουν να μου μιλήσουν για την ομάδα».

-Είχες αντιμετωπίσει πολύ δυνατούς αντιπάλους. Ποιους θα ξεχώριζες;

«Αγωνίστηκα εναντίον του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ιμπραήμοβιτς, κόντρα σε πολλούς καλούς παίκτες. Αλλά με δυσκόλεψε πολύ ο Καβάνι όταν αγωνιζόταν στη Νάπολι και ο Ροναλντίνιο που ήταν στη Μίλαν. Επίσης ο Ετό όταν έπαιζε στην Ίντερ, ο Τότι στη Ρόμα, είναι πραγματικά πολλοί»!

-Ένας ποδοσφαιριστής, έχοντας μπει στα 35 του χρόνια, ενδέχεται να σκέφτεται και την επόμενη μέρα. Ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία ή όχι;

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν το σκέφτομαι καθόλου. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι πραγματικά συγκεντρωμένος σ’ αυτό που κάνουμε στην ΑΕΚ. Έχω συμβόλαιο και πραγματικά θέλω να είμαι εδώ και του χρόνου».

-Τι σου έχει αρέσει περισσότερο εδώ στην Κύπρο;

«Μου αρέσει ο καιρός. Οι Φοινικούδες, να περπατάμε με την οικογένειά μου. Μ’ αρέσει το φρέντο εσπρέσο (γέλια)! Μ’ αρέσουν τα πάντα εδώ. Η Λάρνακα είναι υπέροχη πόλη, δεν έχω να πω τίποτα κακό για την Κύπρο και τη Λάρνακα».

-Όταν σε συναντάει ο κόσμος στο δρόμο στη Λάρνακα, πώς σε αντιμετωπίζει; Σου μιλάει συνέχεια για πρωτάθλημα ή είναι λίγο πιο ήρεμα τα πράγματα!

«Ειδικά τις τελευταίες 2-3 βδομάδες, όταν κάποιος με βλέπει στο δρόμο και μου μιλάει για την ΑΕΚ, έρχεται και μου λέει ότι φέτος μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Στην αρχή δεν ήταν έτσι, τώρα είναι πιο έντονο».

-Πώς βιώνεις την κατάσταση με τον κορωνοϊό;

«Όταν υπέγραψα στην ΑΕΚ, μετά από τρεις μέρες είχα βρεθεί κι εγώ θετικός. Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση. Για όλους, για τον κόσμο. Ειδικά τώρα δεν ξέρουμε καν πότε θα παίξουμε. Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τα πάντα στο ποδόσφαιρο κι όχι μόνο».

-Πώς θα χαρακτήριζες τον Νέναντ Τόμοβιτς με… δυο λέξεις;

«Χμ… Θα έλεγα καλός πατέρας κι επαγγελματίας στη δουλειά μου!».

Ανδρέας Βεντούρης