Μια μέρα σαν και αυτή πριν από 64 χρόνια, το αγγλικό ποδόσφαιρο διαφημίστηκε με τον καλύτερο τρόπο, από δύο ομάδες δεύτερης κατηγορίας. Η Τσάρλτον και η Χάντερσφιλντ αναμετρήθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου του 1957, ημέρα κατά την οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα.
Μεσημέρι Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου 1957 στο «Βάλεϊ» του Τσάρλτον, η ομάδα του Τζίμι Τρότερ, υποδεχόταν την προβληματική εκείνη τη σεζόν, Χάντερσφιλντ, του μετέπειτα θρύλου της Λίβερπουλ, Μπιλ Σάνκλι για την 22η αγωνιστική της δεύτερης κατηγορίας της Αγγλίας, σημερινής Τσάμπιονσιπ.
Λίβερπουλ, Σίτι και… Μεντί στην κορυφαία 11άδα του πρώτου μισού της σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ
Το μεσημέρι αυτό, ο Σάνκλι βίωσε μια θρυλική στιγμή, καθώς η Χάντερσφιλντ σκόραρε έξι φορές στην έδρα της Τσάρλτον και όμως ηττήθηκε!
Η Χάντερσφιλντ, θα ταξίδευε στο νοτιοανατολικό Λονδίνο ούσα στη 12η θέση της βαθμολογίας για να αντιμετωπίσει την Τσάρλτον που ήταν 2η και κυνηγούσε την πρωτοπόρο, Γουέστ Χαμ.
Το παιχνίδι είχε πάρει διαστάσεις θριάμβου για τη Χάντεσφιλντ καθώς βρέθηκε να προηγείται μισή ώρα πριν από το τέλος του αγώνα με 5-1, σκορ το οποίο όπως αποδείχθηκε δεν ήταν αρκετό ώστε οι φιλοξενούμενοι να φύγουν με τη νίκη.
Mε παίκτη λιγότερο και με το σκορ στο 1-5, οι φίλοι της Τσάρλτον αποχώρησαν από το γήπεδο, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες μιας εποποιίας.
Ο τότε αστέρας της ομάδας, Τζόνι Σάμερς σκόραρε πέντε φορές γράφοντας το 6-5 και στέλνοντας την Τσάρλτον από την κόλαση στον παράδεισο.
Η Χάντερσφιλντ παρά το σοκ δεν λύγισε και ισοφάρισε το παιχνίδι στο 86ο λεπτό με τον Σταν Χάουαρντ, έως ότου ο Μπακ Ράιαν, διαμορφώσει σε νεκρό χρόνο το «μυθικό» 7-6.
Η μεγάλη στιγμή, είχε φτάσει, το παιχνίδι έληξε, οι εναπομείναντες φίλαθλοι στις εξέδρες παραληρούσαν και η πιο συγκλονιστική ανατροπή όλων των εποχών στο νησί, μόλις είχε ολοκληρωθεί, με ήρωα τον Σάμερς των πέντε γκολ.
Η Τσάρλτον, όμως κρύβει στην ιστορία της ένα κομμάτι που ίσως καμία ομάδα δεν κατέχει. Συγκεκριμένα, οι «γενναίοι» του Βάλλεϊ, έχουν συμμετοχή στα πιο αξιοπερίεργα σκορ που έχουν σημειωθεί επί βρετανικού εδάφους, αφού τον Οκτώβριο του 1960 έφεραν εντός έδρας ισοπαλία με τη Μίντλεσμπρο με το εντυπωσιακό 6-6!
Λίγους μήνες αργότερα ο Τζόνι Σάμερς πέτυχε ξανά πέντε τέρματα στη νίκη με 7-4 επί της Πόρτσμουθ. Τα σκορ αυτά δεν περιείχαν μόνο νίκες, αφού το 11-1 και το 6-4 από Άστον Βίλα και Πλίμουθ αντίστοιχα, αποτελούν ήττες ορόσημο στην ιστορία της Τσάρλτον.
Η ομάδας, 64 χρόνια αργότερα, δε θυμίζει σε τίποτα εκείνες τις εποχές, καθώς αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία, έχει όμως σα φάρο την 21η Δεκεμβρίου, ημερομηνία-σταθμό για την ιστορία της, την εξέλιξη του αγγλικού ποδοσφαίρου αλλά και τη μετέπειτα «γιγάντωση» του μύθου του Μπιλ Σάνκλι.
Με εκείνη την ήττα, διδάχθηκε στις αρχές τις προπονητικής του καριέρας, πόσο σκληρό και άδικο μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο.