Νυν και πρώην βουλευτές, αστυνομικοί, δεσμοφύλακες, λειτουργοί της Δικαστικής και της Νομικής Υπηρεσίας υποχρεώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες να πληρώσουν τα εντάλματα προστίμων που εκκρεμούσαν εναντίον τους για χρόνια σε σχέση με τροχαίες παραβάσεις, οφειλές σε δήμους, σε διατροφές κ.ο.κ. μετά τη δημοσιοποίηση της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις 18/10/2021 υπό τον φόβο δημόσιας διαπόμπευσης, αλλά και για να μην υποστούν τυχόν κυρώσεις από τις υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν.
Τα εντάλματα προστίμων αφορούν χρηματικές ποινές που επιβλήθηκαν από τα δικαστήρια, με τα περισσότερα οφειλόμενα ποσά να είναι προς το κράτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΠΟΛΙΤΗ», από τα τέσσερα μέλη της Βουλής που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με ανεκτέλεστα πρόστιμα που εκδόθηκαν μεταξύ των ετών 2015 – 2020 πλήρωσαν μέχρι στιγμής τα τρία. Δέον να σημειωθεί ότι, κατά τη διενέργεια των ελέγχων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν και τα τέσσερα πρόσωπα βουλευτές και βουλεύτριες των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές επανεκλέγηκε μόνο το ένα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε πρόκειται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
-Τέως βουλευτής – εκκρεμούσε ανεκτέλεστο ένταλμα για εξώδικο πρόστιμο ύψους €200. Πληρώθηκε μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
-Νυν βουλεύτρια – εκκρεμούσαν 10 ανεκτέλεστα εντάλματα για τροχαίες παραβάσεις συνολικού ύψους €3.500 περίπου. Πληρώθηκαν μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
-Τέως βουλεύτρια – εκκρεμούσαν δύο ανεκτέλεστα εντάλματα που αφορούσαν τροχαίες παραβάσεις. Πληρώθηκαν μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
-Τέως βουλευτής – εκκρεμούν εναντίον του διάφορα ανεκτέλεστα εντάλματα συνολικού ύψους €7.500 τα οποία αφορούν εξώδικα για τροχαίες παραβάσεις που δεν πληρώθηκαν, καθώς και δημοτικές φορολογίες. Όσον αφορά τις δημοτικές φορολογίες, ο τέως βουλευτής τις αμφισβητεί, υποστηρίζοντας ότι κατά τον χρόνο που έχουν επιβληθεί είχε μετακομίσει. Για τα 10 ανεκτέλεστα εντάλματα που αφορούν τροχαίες παραβάσεις δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη.
Περιορισμός της ασυλίας
Στις 14/1/2021, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε στη Βουλή για ψήφιση αναθεωρημένο νομοσχέδιο που περιορίζει το εύρος της βουλευτικής ασυλίας, το οποίο παραπέμφθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου και εκκρεμεί. Με το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που τιτλοφορείται ως «ο περί της Τριακοστής Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2021» γίνεται εισήγηση για τροποποίηση του άρθρου 83 του Συντάγματος ώστε να περιοριστεί η γενική ασυλία που σήμερα απολαύουν τα μέλη της Βουλής μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Συγκεκριμένα, προτείνεται όπως το σχετικό άρθρο του Συντάγματος αντικατασταθεί με το ακόλουθο νέο άρθρο: «Οι βουλευτές δεν υπόκεινται σε ποινική δίωξη και δεν ευθύνονται αστικά ένεκα οποιασδήποτε εκφρασθείσας γνώμης ή ψήφου δοθείσας από αυτούς ή ένεκα οποιασδήποτε δήλωσης ή πράξης διενεργούμενης από αυτούς κατά την άσκηση των βουλευτικών τους καθηκόντων». Στόχος της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης είναι να μπει φρένο στην καταχρηστική εκμετάλλευση που τυγχάνει η βουλευτική ασυλία όπου βουλευτές οχυρώνονται πίσω από την ασυλία τους για να αποφύγουν την όποια ποινική τους δίωξη.
Δεν τους έβρισκαν…
Όπως σημειώνει στην έκθεση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, από έλεγχο των ανεκτέλεστων ενταλμάτων, τον Δεκέμβριο του 2020, στο μηχανογραφικό σύστημα της Αστυνομίας εντοπίστηκαν και 94 περιπτώσεις που αφορούν σε άτομα τα οποία σχετίζονται με την απονομή δικαιοσύνης και που δεν προέκυπταν δυσκολίες στο να εκτελεστούν τα εντάλματα προστίμων συνολικού ύψους €240.000 περίπου που εκκρεμούσαν σε βάρος τους. Πρόκειται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:
-Για 69 αστυνομικούς εκκρεμούσαν 182 εντάλματα προστίμων τα οποία εκδόθηκαν το 2001 και μεταξύ των ετών 2010 – 2020 και αφορούν το συνολικό ποσό των €197.537.
-Για 14 δεσμοφύλακες εκκρεμούσαν 25 εντάλματα προστίμων που εκδόθηκαν μεταξύ των ετών 2010 – 2020 και αφορούν το συνολικό ποσό των €9.869.
-Για έξι λειτουργούς της Δικαστικής Υπηρεσίας εκκρεμούσαν 39 εντάλματα προστίμων τα οποία εκδόθηκαν μεταξύ των ετών 2004 – 2019 και αφορούν το συνολικό ποσό των €24.551.
-Για πέντε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας εκκρεμούσαν 24 εντάλματα προστίμων τα οποία εκδόθηκαν μεταξύ των ετών 2011 – 2020 και αφορούν το συνολικό ποσό των €5.625.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», για όλες τις πιο πάνω περιπτώσεις, με οδηγίες που δόθηκαν από τους επικεφαλής των υπηρεσιών στις οποίες υπάγονται οι παραπάνω, έγιναν ενέργειες και εκδόθηκαν και γραπτές οδηγίες για να πληρώσουν τα εντάλματα προστίμων που εκκρεμούν σε βάρος τους. Αρκετοί εξ αυτών, μετά τον εντοπισμό τους από μέλη της Αστυνομίας ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας να τους αποκόπτεται μέρος από τη μηνιαία μισθοδοσία τους προς εξόφληση των οφειλόμενων ποσών προς το κράτος με δόσεις.
Δέον να σημειωθεί ότι, πέραν των πιο πάνω περιπτώσεων, εντοπίστηκαν τουλάχιστον 108 εντάλματα συνολικής αξίας €249.207 που αφορούν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, στενά συγγενικά τους πρόσωπα ή και εταιρείες που σχετίζονται άμεσα μαζί τους.
Πηγή: politis.com.cy