«Να μην κατέβουν να αγωνιστούν…προτρέπει ο Σπύρος»!
Α' Κατηγορία

«Να μην κατέβουν να αγωνιστούν…προτρέπει ο Σπύρος»!

Fonbet Powers you up! Πάρε το Powerbank σου τώρα!

Μέσα από την δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε ο ΠΑΣΠ, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Σπύρος Νεοφυτίδης κάλεσε ανοικτά τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας να μην κατέβουν να αγωνιστούν στις 26 Δεκεμβρίου.

Η αρχική του τοποθέτηση: «Οι θέσεις των παικτών των δύο ομάδων είναι ΄ότι δεν επιθυμούν να αγωνιστούν 26 Δεκεμβρίου, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα. Οι ημερομηνίες μεταξύ 19 Δεκεμβρίου με 3 Ιανουαρίου είναι οι ημερομηνίες που συμφωνήθηκαν για ξεκούραση. Η τοποθέτηση στις 26 Δεκεμβρίου θα αναγκάσει τους παίκτες και ιδιαίτερα τους διεθνείς να παίξουν μια σεζόν χωρίς διακοπή. Θα διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο τραυματισμών και θα επιβαρυνθεί και η ψυχική τους υγεία. Αναγκάζονται να ακυρώσουν κάθε σχέδιο για ξεκούραση και χρόνο με τους αγαπημένους τους τις γιορτές. Τους αναγκάζει να είναι στο γήπεδο την παραμονή, και την ημέρα των Χριστουγέννων. Επίσης η 26η Δεκεμβρίου είναι δημόσια αργία στην οποία  πολλοί άλλοι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν ακυρώνοντας τα σχέδια τους. Τα έντυπα μέσα και οι αθλητικές εκπομπές δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το παιχνίδι. Είναι καλό να έχουμε υπόψην ότι όσοι θα δουλέψουν θα χρειαστεί ιδιαίτερη συμφωνία και μπορούν να λάβουν αυξημένο μεροκάματο. Οι διεθνείς των δύο ομάδων παίζουν από τον Μάιο χωρίς διακοπή. Κάποιοι έδωσαν δέκα επιπλέον αγώνες με την Εθνική και αυτοί που παίζουν στην Ευρώπη άλλους επιπλέον δέκα αγώνες. Θα ανέβει ο αριθμός κοντά στους 55-60 αγώνες χωρίς διακοπή. Επίπεδα Μέσι και Ρονάλντο η επιβάρυνση. Αυτούς τους διεθνείς θα καλέσει η ΚΟΠ να πάνε κατευθείαν χωρίς διακοπή στους αγώνες της Εθνικής. Η ΚΟΠ μας απέστειλε στις 15 Ιουλίου τον προγραμματισμό και περιλαμβάνεται μέσα την 15ημερη διακοπή των γιορτών και επιπλέον δύο ημερομηνίες που προνοήθηκαν σε περίπτωση αναβολής αγώνων. Οι ημερομηνίες αυτές είναι η 22α Δεκεμβρίου και η 29η Δεκεμβρίου. Επειδή στις 22 Δεκεμβρίου θα παίξει η Ομόνοια με την ΑΕΛ, βάση σχεδιασμού το αυτονόητο ήταν να οριστεί ο αγώνας 29 Δεκεμβρίου και όχι 26 Δεκεμβρίου. Οι παίκτες δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να παίξουν και 29 και 30 ακόμα και νωρίς το απόγευμα της 31ης για να έχουν κάποιες μέρες ξεκούρασης. Στείλαμε επιστολή για εναλλακτική ημερομηνία με πρώτο μέλημα την υγεία των παικτών. Διερωτόμαστε για πιο λόγο η ΚΟΠ μπήκε σε διαπραγμάτευση αφού βάση του εγγράφου υπήρχε προκαθορισμένη η 29 Δεκεμβρίου. Πάρθηκε απόφαση ενάντια στο άθλημα και στους ποδοσφαιριστές. Ο τρόπος που λειτουργεί η ΚΟΠ χωρίς διαβουλεύσεις σε θέμα που αφορούν τους πρωταγωνιστές, μας λυπεί αφάνταστα και θα φέρει δυναμικές αντιδράσεις. Καλούμε για τελευταία φορά την ΚΟΠ να ορίσει τον αγώνα σε άλλη ημερομηνία, δώσαμε τρεις  επιλογές. Η θέση των παικτών είναι ότι δεν θέλουν να παίξουν στις 26 Δεκεμβρίου».
Αν δεν γίνει αποδεκτό από την ΚΟΠ τι θα κάνετε; «Να μην κατέβουν να αγωνιστούν. Η πρόταση που έκανα στους παίκτες είναι να μην κατέβουν να αγωνιστούν. Είναι απόφαση δική τους. Είμαστε στην Κύπρο και γνωρίζουμε τις πιέσεις που γίνονται. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση. Στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα αλλά να επιλύσουμε προβλήματα».
Ποιοι μπορεί να έχουν συμφέροντα για τα οποία αναφερθήκατε; «Προφανώς αξιωματούχοι της ΚΟΠ. Δεν μπορώ να γνωρίζω. Από την στιγμή που μπαίνεις σε παζάρια χωρίς λόγο προφανώς και επιδιώκεις προσωπικά συμφέρονται, είτε ψήφοι για μελλοντικές εκλογές ή κάτι άλλο. Δεν υπάρχει λογική πίσω από αυτό».
Υπάρχουν στοιχεία;  «Όχι δεν έχω στοιχεία, μόλις τα έχω θα σας τα μεταφέρω».
Από ποιους δέχονται πιέσεις οι ποδοσφαιριστές; Από τις διοικήσεις τους; «Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, στην Κύπρο είμαστε».
Σας αναλύθηκε το σκεπτικό της απόφασης από την ΚΟΠ; «Όχι, δεν απάντησαν καθόλου στην επιστολή. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το σκεπτικό. Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις έχουν περιορισμένες γνώσεις για το άθλημα του ποδοσφαίρου».

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΠ

Δημοσιογραφική διάσκεψη μέσω zoom παρέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης (8/12/2021) ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.), με θέμα τον ορισμό του αγώνα ΑΠΟΕΛΟμόνοια στις 26 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μονομερή απόφαση της ΚΟΠ, με την οποία οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων διαφωνούν και ζήτησαν έτσι από το συνδικαλιστικό τους όργανο να επιληφθεί του θέματος.

Θυμίζουμε ότι ο αγώνας της 29ης Νοεμβρίου είχε διακοπεί νωρίς στο α’ ημίχρονο λόγω έντονης ομίχλης. Λόγω της μη διαθεσιμότητας του ΓΣΠ τις επόμενες μέρες, αλλά και το γεμάτο πρόγραμμα της Ομόνοιας τις επόμενες εβδομάδες, η ΚΟΠ όρισε τον αγώνα στις 26 Δεκεμβρίου, κάτι που προκάλεσε τη διαφωνία των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πλέον θα αναγκαστούν να κάνουν Χριστούγεννα στο γήπεδο και στο ξενοδοχείο.

Ο ΠΑ.Σ.Π. κάλεσε διαδικτυακή δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. κ. Σπύρος Νεοφυτίδης, στην ομιλία του, αρχικά τόνισε: «Μετά από οδηγίες των ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ και της Ομόνοιας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις των μελών μας. Η θέση των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων είναι πως δεν επιθυμούν να αγωνιστούν την συγκεκριμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου».

Ακολούθως, ο κ. Νεοφυτίδης τόνισε τους λόγους που δεν θέλουν να παίξουν εκείνη την ημέρα: «Το διάστημα μεταξύ 19 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου είναι η περίοδος χειμερινής διακοπής του πρωταθλήματος. Ένας αγώνας στις 26 Δεκεμβρίου, θα αναγκάσει τους ποδοσφαιριστές και ιδιαίτερα τους διεθνείς, να αγωνιστούν για περισσότερο από μία σεζόν χωρίς καμία διακοπή, με αποτέλεσμα να διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο τραυματισμών και να μην ξεχνάμε και την πολύ σοβαρή επιβάρυνση της ψυχικής υγείας τους, αφού αναγκάζονται να ακυρώσουν κάθε σχέδιο που είχαν για ξεκούραση και χρόνο με τους αγαπημένους τους στις εορτές. Τους αναγκάζει να βρίσκονται μέσα στο γήπεδο την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά ακόμη χειρότερα την ημέρα των Χριστουγέννων να βρίσκονται με την αποστολή της ομάδας τους απομονωμένοι στο ξενοδοχείο».

Επιπλέον, ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. αναφέρθηκε στις δυσκολίες που θα προκαλέσει ο ορισμός και σε άλλους επαγγελματίες: «Η 26η Δεκεμβρίου είναι δημόσια αργία στην οποία και άλλοι εργαζόμενοι όπως οι διαιτητές, υπεύθυνοι σταδίων, αθλητικογράφοι, τηλεοπτικό συνεργείο και άλλοι θα αναγκαστούν να δουλέψουν και να ακυρώσουν τα σχέδια που είχαν για τις εορτές. Ακόμη, τα έντυπα ΜΜΕ και οι αθλητικές εκπομπές δεν θα μπορούν να καλύψουν το παιχνίδι, αφού δεν εργάζονται και ούτε κυκλοφορούν εφημερίδες στις 26 και 27 Δεκεμβρίου».

Ο ΠΑ.Σ.Π. τονίζει ότι η 22η και η 29η Δεκεμβρίου είχαν οριστεί από την προκήρυξη ως εναλλακτικές ημερομηνίες για αγώνες, σε περίπτωση αναβολών. Από τη στιγμή που η Ομόνοια αγωνίζεται στις 22 του μήνα με την ΑΕΛ, τότε ο ΠΑ.Σ.Π. εισηγείται εκ μέρους των ποδοσφαιριστών, όπως ο αγώνας ΑΠΟΕΛΟμόνοια οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου ή στις 30 του μήνα ή ακόμη και νωρίς την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ημέρα που είναι εργάσιμη.

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στους ποδοσφαιριστές να κερδίσουν τουλάχιστον ακόμη κάποιες μέρες ξεκούρασης. Ο ΠΑ.Σ.Π. έχει ως προτεραιότητα την υγεία και ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και όπως είπε και ο διεθνής Βέλγος τερματοφύλακας, Thibaut Courtois, οι παίκτες είναι πάνω απ΄ όλα άνθρωποι και όχι ρομπότ».

Κλείνοντας το αρχικό σχόλιο του, ο κ. Νεοφυτίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν, με την αποστολή επιστολής στην ΚΟΠ για εναλλακτική ημερομηνία. «Ο τρόπος που ενεργεί η ΚΟΠ το τελευταίο διάστημα, με μονομερείς αποφάσεις, χωρίς οποιαδήποτε διαβούλευση, πάνω σε θέματα που αφορούν άμεσα τα μέλη του ΠΑ.Σ.Π., μας λυπεί και φαίνεται ότι θα φέρουν δυναμικές αντιδράσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφυτίδης.

Ακολούθως, οι δημοσιογράφοι έκαναν ερωτήσεις προς τον κ. Νεοφυτίδη:

Για την περίπτωση που δεν αλλάξει ο ορισμός: «Πρότεινα στους ποδοσφαιριστές να μην κατέβουν να αγωνιστούν, αλλά από τους ποδοσφαιριστές εξαρτάται αυτό. Ο στόχος μας είναι να επιλύσουμε προβλήματα, όχι να δημιουργούμε».

Για το αν έχει την πλήρη στήριξη των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων; «Ναι, έγιναν οι διαβουλεύσεις και γι΄ αυτό κάνουμε σήμερα τη διάσκεψη. Οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων και όλων των κατηγοριών μας στηρίζουν, αν και γίνονται έντονες πιέσεις από ψες».

Αν θα πάρει την ευθύνη ο ΠΑ.Σ.Π. αν δεν κατέβουν να παίξουν οι παίκτες; «Αν ήταν δική μου απόφαση, θα έλεγα να μην κατεβούν. Αλλά πρέπει να το αποφασίσουν όλοι οι ποδοσφαιριστές. Θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Έχουμε θέμα γενικά με την απεργία, θα κάναμε χθες, για πολλά θέματα, αν μπορούσαμε. Δεν φοβάμαι κανέναν, αλλά εξαρτάται από τους ποδοσφαιριστές. Επαναλαμβάνω ότι ο σκοπός μας δεν είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα, αλλά να επιλύσουμε. Κακώς μπήκε η ΚΟΠ σε παζαρέματα με τις ομάδες για τον ορισμό. Θα είναι καυτός ο χειμώνας και το επόμενο εξάμηνο, θα υπάρχει αντίδραση. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου να γνωρίζει ότι είναι ασέβεια προς αυτούς και τρανταχτό παράδειγμα κακής διακυβέρνησης στο χώρο του ποδοσφαίρου. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα την έχει η εθνική ομάδα».

Υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα στην απόφαση; «Προφανώς κάποιοι αξιωματούχοι στην ομοσπονδία. Δεν μπορώ να γνωρίζω, από τη στιγμή που μπαίνεις σε ένα παζάρι, επιδιώκεις κάποια προσωπικά συμφέροντα, όπως ψήφοι για μελλοντικές εκλογές ή κάτι άλλο. Το παζάρεμα το μόνο που κάνει, είναι κακό στο άθλημα».

Τι εννοείται με τις πιέσεις που γίνονται; «Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες, γνωρίζουμε ότι είμαστε στην Κύπρο».

Σας είπαν από την ΚΟΠ το σκεπτικό τους; «Δεν απάντησαν καθόλου. Αυτοί που πήραν τις αποφάσεις, φαίνεται έχουν περιορισμένες γνώσεις για το ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει λογική να το ορίζεις στις 26 του μήνα, από τη στιγμή που υπάρχει η προκήρυξη και είναι ξεκάθαρο ότι έπρεπε να οριστεί στις 29 Δεκεμβρίου».

Related posts