Γροθιά στο στομάχι αποτέλεσε η ανάρτηση της γνωστής Αθλητικής Ψυχολόγου Θάλειας Παναγή για το θέμα της ανάκλησης δελτίων υγείας των αθλητών που έχουν διαγνωσθεί με κάποια ψυχολογική διαταραχή.
Η ιστοσελίδα μας επικοινώνησε με τη κ. Παναγή και μας ξήγησε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στους αθλητές με κάποια ψυχολογικά προβλήματα οι οποίοι χρειάζονται τον αθλητισμό.
«Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να γενικευθεί το όλο ζήτημα και να τους…τσουβαλιάσουμε όλους. Καταλαβαίνω ότι όλο αυτό γίνεται λόγω του στρατού και των μεγάλων ποσοστών φυγοστρατίας αλλά υπάρχουν άτομα τα οποία μπορούν θα αθληθούν αλλά δεν μπορούν να κρατούν όπλο με βάση το ψυχολογικό θέμα που αντιμετωπίζουν» μας είπε αρχικά.
Γνωρίζετε τέτοιες περιπτώσεις; «Φυσικά και γνωρίζω, όπως επίσης γνωρίζω ότι ο αθλητισμός είναι σημαντικός στην βελτίωση αυτών των προβλημάτων γι’ αυτά τα άτομα».
Υπήρξε κάποια ανταπόκριση μετά την ανάρτηση σας; «Η αλήθεια είναι ότι με πήραν ένα τηλέφωνο από το Κέντρο Αθλητηατρικών Ερευνών Κύπρου και μου είπαν ότι κανείς δεν τους έχει ενημερώσει και κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί τους».
Αυτό σημαίνει ότι δεν έγινε έλεγχος και τους έβαλαν όλους στο ίδιο καζάνι: «Μάλλον».
Τι εισηγείστε εσείς ότι πρέπει να γίνει; «Είναι σοβαρό το θέμα. Μπαίνει στην μέση και το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων για κάποια άτομα. Πρέπει να γίνει ένας πιο ενδελεχής έλεγχος, να έρθουν να αξιολογήσουν αυτά τα άτομα για τα οποία αναφέρομαι ειδικοί ψυχολόγοι, ειδικοί ψυχίατροι και γιατροί. Συμφωνώ ότι όπου υπάρχει ζήτημα».

Παραθέτουμε αυτούσια την ανάρτηση της στα σόσιαλ μίντια:
Επανέρχομαι στο θέμα των δελτίων υγείας, και θα ήθελα να ρωτήσω τους αρμόδιους φορείς του Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού – KOA ή και τον αξιότιμο πρόεδρο κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη με ποιανού την εμπειρογνωμοσύνη έχετε πάρει την απόφαση να αναστείλετε τα Δελτία Υγείας των αθλητών που έχουν διαγνωσθεί με κάποια ψυχολογική διαταραχή.
Εξ’ όσων γνωρίζω εκεί στον ΚΟΑ υπάρχει επιστημονικό κέντρο. Συμβουλευθήκατε τα άτομα εκεί;
Θα πάρετε την ευθύνη αν ένας αθλητής που έχει κάποια διαταραχή πχ κατάθλιψη – αφού θα τον παύσετε- κάνει κάποιο κακό στον εαυτό του; Πως εξηγείτε τις έρευνες που δείχνουν ότι ο αθλητισμός είναι το μέσο που μπορεί να βοηθήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό να διαχειριστούμε την ψυχολογία μας;;
Σας λέει κάτι το παράδειγμα του Michael Phelps; ή ούτε καν το γνωρίζετε ;
Γιατί για ακόμη μια φορά έρχεστε προ τετελεσμένων αποφάσεων;
Περιμένω απάντηση πρώτου αποταθώ επίσημα σε αρμόδιους φορείς.
ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ:
Landers & Arent(2001) conducted a review of the literature in the area of mental health and exercise
•Exercise was associated with a reduction in anxiety and depression scores
•Dishman et al. (2004) suggested that there was a significant relationship between exercise and depression
•Specifically, those who demonstrated lower levels of activity demonstrated greater levels of depression
ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ…
•The National Institute of Clinical Care and Excellence in the UK recommends exercise as atreatment for sub-threshold and mild-moderate depression (National Collaborating Centre for Mental Health UK, 2009)
•The American Psychiatric Associate advise thatexercise can be used as a monotherapy for mild depressionin the acute phase after diagnosis, in addition to monitoring of mood by a health professional (APA, 2010)
•TheCanadian Network for Mood and Anxiety Treatments (CANMAT) revised its guidelines and recommends exercise as a primary interventionfor mild-moderate depression,and as an adjunct for moderate to severe depression (Ravindran et al., 2016).

Χρίστος Χρίστου