Ο «μύθος» της Μπαρτσελόνα ανέλαβε και επίσημα την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Αυτές είναι έξι από τις κορυφαίες στιγμές του Mr.6, ως ποδοσφαιριστής των «μπλαουγκράνα».

Ο πρώτος χορός
Άτυπο ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα είχε κάνει το Μάιο του 1998, σε ένα παιχνίδι για το κύπελλο Καταλονίας. Ωστόσο, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε επίσημο παιχνίδι με τους «μπλαουγκράνα». Σε ηλικία 18 ετών και 6 μηνών, ο Λουίς Φαν Χααλ το χρησιμοποίησε ως βασικό στον τελικό του ισπανικού σούπερ καπ απέναντι στη Μαγιόρκα. Ο Τσάβι όχι μόνο το δικαίωσε για την επιλογή του, αλλά από εκείνη τη στιγμή θεωρήθηκε αναπόσπαστο μέλος της πρώτης ομάδας. Ο Τσάβι σκόραρε στο ντεμπούτο του, δείχνοντας δείγματα του ταλέντου του στη δημιουργία, αφού έμεινε για 90 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο. Η Μπαρτσελόνα μπορεί να ηττήθηκε με 2-1, όμως η εποχή Τσάβι είχε ήδη ξεκινήσει στους Καταλανούς.

«Καρέ» ασίστ στο Μπερναμπέου
Στην πορεία προς το τρεμπλ της σεζόν 2008-09, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα σκορπούσε τον τρόμο με το στυλ παιχνιδιού της και ο Ισπανός χαφ ήταν ο μαέστρος στη μεσαία γραμμή. Στις 2 Μαΐου του 2009, οι «μπλαουγκράνα» ταπείνωσαν τη Ρεάλ Μαδρίτης με 6-2 μέσα στο Μπερναμπέου και ο Τσάβι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Μπορεί να μη σκόραρε, όμως έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα από τον καθένα. Να δίνει έτοιμα γκολ. Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις (!) ασίστ έβγαλε ο Τσάβι στο clasico της 34ης αγωνιστικής, διαλύοντας με τις πάσες του την αμυντική λειτουργία της «βασίλισσας». Ένα γκολ ο Πουγιόλ, ένα ο Ανρί και δύο ο Μέσι ήταν ο απολογισμός της εκπληκτικής δημιουργίας του Τσάβι στην αναμέτρηση.

«Αυτοκράτορας» της Ρώμης
Ο Λιονέλ Μέσι έχει χαρακτηρίσει το γκολ που πέτυχε στον τελικό του Champions League το 2009, στο Ολίμπικο της Ρώμης, ως το πιο δύσκολο στην καριέρα του. Κι αυτό γιατί μπήκε με κεφαλιά, στην καρδιά της άμυνας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου δέσποζαν ο Φέρντιναντ και ο Βίντιτς. Ποιος, όμως, ευθύνεται για αυτή τη «ζωγραφιά» του Αργεντινού; Μα φυσικά, ο Τσάβι. Με μία σέντρα-λουκούμι κατάφερε και βρήκε το κεφάλι του συμπαίκτη του, ανάμεσα σε «συμπληγάδες». Η συγκεκριμένη ασίστ ήταν το highlight μιας γεμάτης εμφάνισης στον τελικό για τον Ισπανό χαφ, ο οποίος είχε και δοκάρι στην αναμέτρηση, σε μία απευθείας εκτέλεση φάουλ.

«Πεντάρα» στον Μουρίνιο
Η άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία της Ρεάλ Μαδρίτης είχε δώσει μια αίσθηση υπεροχής στη «βασίλισσα», στο ξεκίνημα της σεζόν 2010-11. Πριν το clasico της 13ης αγωνιστικής, η Ρεάλ είχε δέκα νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ ήταν πάνω από την Μπαρτσελόνα στη βαθμολογία. Ο Special One έκανε το λάθος και τοποθέτησε ψηλά την αμυντική του γραμμή, κάτι που αποτέλεσε… βούτυρο στο ψωμί της Μπαρτσελόνα. Ο Τσάβι και οι συμπαίκτες του έκαναν πάρτι στον αγωνιστικό χώρο του Καμπ Νου, συντρίβοντας τους Μαδριλένους με 5-0. Ο Ισπανός χαφ ήταν αυτός που άνοιξε το χορό των γκολ για τους «μπλαουγκράνα», έπειτα από ασίστ του Ινιέστα, σε μία από τις πιο ολοκληρωτικές εμφανίσεις των Καταλανών στην εποχή του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Η «άλωση» του Γουέμπλεϊ
Δύο χρόνια μετά τη μονομαχία τους στον τελικό της Ρώμης, Μπαρτσελόνα και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναμετρήθηκαν ξανά, με φόντο το τρόπαιο του Champions League. Αυτή τη φορά, ο… τόπος μαρτυρίου για τους «μπέμπηδες» ήταν το Λονδίνο και το Γουέμπλεϊ. Γιατί όλα τα υπόλοιπα ήταν – σχεδόν – ίδια. Ο Τσάβι έδινε το σύνθημα στη μεσαία γραμμή των «μπλαουγκράνα» και όλοι οι υπόλοιποι κινούνταν στους δικούς του ρυθμούς. Μία δική του ασίστ ξεκλείδωσε την άμυνα της Γιουνάιτεντ για το 1-0 από τον Πέδρο και όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Το τελικό 3-1 έστεψε την Μπαρτσελόνα πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια, με τον Τσάβι να έχει διπλό λόγο χαράς. Κι αυτό γιατί ήταν αρχηγός της ομάδας και σήκωσε πρώτος την κούπα.

Το απίθανο 100% σε εύστοχες πάσες
Ακόμη και για τον ίδιο τον Τσάβι, το συγκεκριμένο επίτευγμα στον προημιτελικό του Champions League τη σεζόν 2012-13, μοιάζει από… άλλον πλανήτη. Μετά το 2-2 στο πρώτο παιχνίδι στο Παρίσι, η Μπαρτσελόνα ήταν το φαβορί στον επαναληπτικό απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Το τελικό 1-1 έδωσε στους «μπλαουγκράνα» την πρόκριση, όμως ο αρχηγός της ομάδας έγραψε ιστορία. Κι αυτό γιατί σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης πραγματοποίησε 96 πάσες και ήταν όλες (!) εύστοχες. Δηλαδή, όλες πήγαν σε συμπαίκτη του, σε ένα ασύλληπτο ποσοστό 100%. Ποτέ κανείς δεν το είχε καταφέρει αυτό στη διοργάνωση, πριν τον απίθανο Τσάβι.

Πηγή: gazzetta.gr