Την αξία της ανάδειξης της εργασίας τους μέσω τέτοιων βραβείων, τόνισαν οι περσινοί νικητές των Α’ Δημοσιογραφικών Βραβείων, προτρέποντας κι άλλους συναδέλφους δημοσιογράφους να μπουν σε αυτή τη διαδικασία που μόνο οφέλη μπορεί να τους προσφέρει. Τα Δημοσιογραφικά Βραβεία πραγματοποιούνται από την περσινή χρονιά από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), πρόθεση της οποίας είναι να τα καθιερώσει ως θεσμό και για τα επόμενα έτη, ως μία μορφή επιβράβευσης και απόδειξης της καλής και ποιοτικής δουλειάς που γίνεται στον τομέα της Αθλητικογραφίας στην Κύπρο.
«Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΑΚ και ιδιαίτερα τον πρόεδρο για τη σοφή τους σκέψη να διοργανώσουν αυτό τον διαγωνισμό, μέσα από τον οποίο αναπηδούν αξιόλογα έργα και αναδεικνύονται αξιόλογοι δημοσιογράφοι» δήλωσε ο Κώστας Πραξιτέλους, ιδρυτικό μέλος της ΕΑΚ και νικητής στην κατηγορία «Έρευνα» για την έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο «Ο Αθλητισμός στην Κύπρο το 1955-1959».
Τη σημασία του διαγωνισμού εξήρε και ο Πάνος Λάρκος, που αναδείχθηκε πέρσι νικητής στην κατηγορία «Web TV», για την εκπομπή του για το LarnakaSports.com με τίτλο «Interview On The Go με συνέντευξη στο αυτοκίνητο, με τον δήμαρχο Λάρνακας Αντρέα Βύρα». «Είναι εξαιρετικά σημαντικό στο χώρο της δημοσιογραφίας, ο οποίος είναι ένας χώρος που έχει πληγεί και πολλές φορές η δουλειά του δημοσιογράφου δεν αναγνωρίζεται, να υπάρχουν τέτοια βραβεία όπως της ΕΑΚ, τα οποία αναγνωρίζουν την προσπάθεια και τη δουλειά όλων των συναδέλφων και την επιβραβεύουν», είπε ο Πάνος Λάρκος.
Από την πλευρά του ο Σάκης Σαββίδης που κέρδισε τη διάκριση στην κατηγορία «Φωτογραφία ποδόσφαιρο», για τη φωτογραφία όπου ο διαιτητής Λεόντιος Τράττος δείχνει κίτρινη κάρτα σε ποδοσφαιριστή της ΕΝΠ, τόνισε με έμφαση τη σημαντικότητα της συμμετοχής στο διαγωνισμό, ιδιαίτερα από νεαρούς. «Είναι ένας διαγωνισμός που χρειάζεται. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να βραβεύεσαι από ανθρώπους του επαγγελματικού περιβάλλοντός σου, είναι μία εκτίμηση που έχεις πλέον στο χώρο» ανάφερε και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα οι νεαροί πρέπει να λαμβάνουν μέρος, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αναδείξουν αυτό που ξέρουν να κάνουν και να τους γνωρίσουν».
Τη δυνατότητα που δίνεται, μέσω των βραβείων, για ανάδειξη της δουλειάς του αθλητικογράφου τονίζει και η περσινή νικήτρια στην κατηγορία «Αφιέρωμα», Άντρη Κασάπη. «Θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται η δουλειά του αθλητικού συντάκτη είναι μία ευκαιρία για αναγνώριση της δουλειάς που επιτελεί». Η Άντρη Κασάπη είχε κερδίσει τη διάκριση χάρη στη εκπομπή-αφιέρωμα στο ΡΙΚ με συνέντευξη του προπονητή του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια των ΗΠΑ, Πέτρου Κυπριανού.
Ο Χάρης Μιλτιάδους, που αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία «Αρθρογραφία» για το θέμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πολίτης» με τίτλο «Το μονάκριβο φυλακτό στην άκρη του κόσμου: Το ποδόσφαιρο», για τη δική του άποψη που αφορά τα Δημοσιογραφικά Βραβεία, είπε: «Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία από την ΕΑΚ που δίνει τη δυνατότητα στους αθλητικούς συντάκτες να δείξουν ποιοι είναι μέσα από τη δουλειά τους, χωρίς αυθαίρετα βαρίδια».
Αντίστροφη μέτρηση
Υπενθυμίζουμε ότι τα Β’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ θα διεξαχθούν την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, είτε είναι μέλη της ΕΑΚ ή της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), είτε όχι. Οι υποψηφιότητες πρέπει να έχουν δημοσιευθεί σε ΜΜΕ μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου 2020 και 15ης Νοεμβρίου 2021. Οι υποψηφιότητες μπορεί να αφορούν συνέντευξη, άρθρο, φωτογραφία, έρευνα, σχόλιο, περιγραφή αγωνιστικού γεγονότος, εκπομπή και οτιδήποτε έχει να κάνει με δημοσιογραφικό προϊόν, σε γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο, στο διαδίκτυο ή την WEB TV. Οι κατηγορίες βράβευσης θα εξαρτηθούν από τα θέματα που θα υποβληθούν.

 

Οι υποψηφιότητες μπορούν να υποβληθούν με δύο τρόπους, είτε απευθείας από το δημοσιογράφο, είτε μέσω πρότασης από δύο δημοσιογράφους-μέλη της ΕΑΚ/ΕΣΚ. Οι συμμετοχές μπορεί να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο [email protected] ή να αποστέλλονται ταχυδρομικώς στο γραφείο της ΕΑΚ στο Ολυμπιακό Μέγαρο (Αμφιπόλεως 21, 2025, Λευκωσία) με την ένδειξη «ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΑΚ».

 

Για να γίνει εφικτή η διοργάνωση των Βραβείων, καθοριστική είναι η στήριξη των χορηγών της ΕΑΚ, η οποία τους ευχαριστεί. Τον Μέγα Χορηγό ΟΠΑΠ Κύπρου. Τους Χρυσούς Χορηγούς Cytavision, Unicars, Τράπεζα Κύπρου. Τους Χορηγούς CNP CYPRIALIFE, Hercules και Psaltis Auto Parts. Και τους συνεργάτες της ΕΑΚ, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.