Ξέσπασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου μιλώντας στο Balla μετά την επίθεση που έγινε τα ξημερώματα στο Οίκημα των διαιτητών, με τα περισσότερα συνθήματα να καταφέρονται κατά του ρεφ του ντέρμπι ΑνόρθωσηΑΠΟΕΛ.

«Δεν έχω πάει ακόμη από το οίκημα, αλλά μου έστειλαν κάποιες φωτογραφίες. Ουσιαστικά έγινε πετροβολισμός σε τζαμαρία του οικήματος. Έσπασαν παράθυρα και έγραψαν συνθήματα στην κεντρική είσοδο του κτιρίου», μας είπε αρχικά.

«Είναι τραγικό να πληρώνουν οι διαιτητές όλο αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Τι φταίει το οίκημα, η περιουσία των διαιτητών, οι οικογένειές τους; Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις από κάποιους αν θεωρούν ότι ένας διαιτητής υπέπεσε σε ανθρώπινο λάθος. Είναι ακραία πράγματα αυτά, αλλά για τούτα υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Δεν θα τους κατονομάσω, ο νοών νοείτο», ξέσπασε ο κ. Πάπουτσος.

Τι θα πράξει ο Σύνδεσμος μετά την επίθεση αυτή; «Υπάρχει κλειστό κύκλωμα, θα καλέσουμε τους αρμόδιους να το ψάξουν για να αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει. Για μένα είναι οι παρακινητές το πρόβλημα, δημιουργούν δυναμική σε βάρος της διαιτησίας. Αυτοί που το έκαναν είναι σίγουρα παρακινούμενοι και τα έκαναν εν βρασμώ ψυχής. Ελπίζω να μην καταστρέψουν τις οικογένειές τους… Καταδικάζουμε την επίθεση και απαιτούμε να διαλευκανθεί. Δεν πρέπει να την πληρώνουν «αθώοι»», μας είπε.

Θεωρεί ότι με την επίθεση αυτή εντείνονται οι πιέσεις προς την ΚΟΠ ώστε να έρθουν και ξένοι διαιτητές για τα παιχνίδια, όχι μόνο γα το VAR; «Μα οι χθεσινές παραλείψεις στο ντέρμπι είναι καθαρά θέμα VAR, όχι θέμα διαιτητή. Αν υπήρχε παράβαση που διέφυγε από τον διαιτητή, υπάρχει το VAR. Φέρνουν διεθνείς διαιτητές για το VAR από σημαντικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Σερβία, και θα πρέπει να μπορούν να υποδείξουν τα λάθη. Μη στέλνουμε τα πυρά πάντα στους Κύπριους διαιτητές! Για παράδειγμα, στο ντέρμπι το οφσάιντ ήταν δουλειά του VAR, έπρεπε να το υποδείξει το VAR και ο διαιτητής να ακολουθήσει. Γιατί να υπάρχει τόσο μεγάλη διακοπή; Αφού είναι δουλειά του VARίστα να δει αν υπάρχει οφσάιντ. Σωστά μέτρησε το γκολ, εν προκειμένω, αφού οι δύο παίκτες που επηρέαζαν τη φάση δεν ήταν σε θέση οφσάιντ. Και έπρεπε να βάλουν από την αρχή τη γραμμή στο οφσάιντ για να μην υπάρχει αμφιβολία. Το ίδιο έπρεπε να γίνει και στην τελευταία φάση, αν υπάρχει χέρι. Αφού παρακολουθούν δύο διαιτητές το VAR, έπρεπε να το δουν και να ειδοποιήσουν τον διαιτητή να δει τη φάση και να αποφασίσει αν είναι πέναλτι. Ας βάλουν άλλα δύο λεπτά καθυστερήσεις να δουν ξανά τη φάση. Τι φταίει το οίκημα των διαιτητών αν ένα από τα 300 μέλη του έκανε ένα λάθος ή αν έκανε λάθος ένας Ιταλός στο VAR;».

Ειρήνη Σπυροπούλου