Η νέα εποχή για τη Νιούκαστλ έχει ξεκινήσει και επίσημα! Η ομάδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά υπό την επίβλεψη των Σαουδαράβων, ενώ και ο… τελευταίος άνθρωπος που μπορούσε να αποχωρήσει από την ομάδα, είναι πλέον παρελθόν. Η αποχώρηση του Μάικλ Άσλεϊ έφερε και την λύση της συνεργασίας με τον Στιβ Μπρους και οι «καρακάξες» είναι πλέον σε αναζήτηση προπονητή, προτού εκκινήσει και το επικείμενο πάρε-δώσε του Ιανουαρίου.
Κάθε αρχή και δύσκολη λένε. Δεν θα μάθουμε ακόμη αν αυτό ισχύει στην εποχή των Σαουδαράβων, μιας και οι ποδοσφαιριστές της Νιούκαστλ δεν μπορούν και δεν θα αλλάξουν μέχρι και την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου.
Το καθεστώς είναι διαφορετικό μετά από 14 χρόνια, ο Μάικλ Άσλεϊ αποχώρησε, έχοντας να… θυμάται δύο τίτλους στην Championship, δύο υποβιβασμούς, ισάριθμες επιστροφές και… τίποτα αξιομνημόνευτο, πλην της σεζόν 2010-11, όταν και τερμάτισε πέμπτος, στην Premier League.
Ο τελευταίος άνθρωπος που βρισκόταν και πριν από μερικές ώρες σε στενή συνεργασία μαζί του, και δεν είχε αποχωρήσει, ήταν ο Στιβ Μπρους. Ο 60άχρονος προπονητής, που συμπλήρωσε 1000 ματς στους προπονητικούς πάγκους, δεν κατάφερε να οδηγήσει τη Νιούκαστλ σε τρίποντο την φετινή σεζόν, και αποχώρησε!
Πλέον, οι Σαουδάραβες βρίσκονται σε αναζήτηση προπονητή, με τον Φονσέκα να φαντάζει ως ο υποψήφιος διάδοχος του τέως τεχνικού των «καρακαξών». Έπονται μεταγραφικές κινήσεις και… βλέπουμε.
Η εποχή πάντως άλλαξε και επίσημα. Ο κύκλος του Μάικλ Άσλεϊ στην ομάδα «έκλεισε» μετά το διαζύγιο της Νιούκαστλ με τον Μπρους. Δέκα παρήλθαν από τον πάγκο, όλοι αποχώρησαν. Και μία νέα ιστορία ξεκινάει με έδρα το Σεντ Τζέιμς Παρκ…
Ας δούμε τους προπονητές που ήρθαν, είδαν και απήλθαν, με πιο πρόσφατο τον Μπρους και τα 97 του ματς σε μία διετία στον πάγκο της Νιούκαστλ:
Σαμ Αλαρντάις: Είχε προσληφθεί από τη Νιούκαστλ, λίγες ημέρες πριν ο Μάικλ Άσλεϊ επισημοποιήσει την είσοδό του στην διοίκηση της ομάδας. Δεν αποτελούσε μία «δημοφιλή» επιλογή για τον πάγκο. Παρέμεινε για 24 ματς, επικράτησε ακριβώς στο 1/3 αυτών και πιθανώς οι περισσότεροι δεν θυμούνται την αποχώρησή του!
Κέβιν Κίγκαν: Αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Μάικλ Άσλεϊ στον πάγκο της ομάδας, αλλά σύντομα αποδείχθηκε πως η επιστροφή του στη Νιούκαστλ, δεν θα είχε την επιτυχία του παρελθόντος. Ζήτησε αρκετές μεταγραφικές κινήσεις, δεν στηρίχθηκε οικονομικά και αποχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2008.
Τζο Κινίαρ: Πρόκειται για τον άνθρωπο που σταμάτησε την προπονητική του καριέρα, μετά τα 22 ματς που έδωσε στον πάγκο των «καρακαξών» από τον Σεπτέμβριο του 2008, μέχρι και τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Πανηγύρισε πέντε φορές, έφερε εννέα ισοπαλίες με το 1/3 αυτών να χαρακτηρίζονται «λευκές» και επί της ουσίας παρέμεινε για… μισή σεζόν στο Νιούκαστλ.
Άλαν Σίρερ: Ο «θρύλος» της Νιούκαστλ επέστρεψε στο «σπίτι» για να οδηγήσει την ομάδα στην σωτηρία στην Premier League. Ο στόχος δεν επετεύχθη, αλλά ο Άσλεϊ έμοιαζε ικανοποιημένος, και αυτό που απέμενε ήταν μία συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η παραμονή του για την επόμενη τριετία. Πιθανότατα, ο Άλαν Σίρερ ακόμη περιμένει να μάθει γιατί δεν συνέχισε στον πάγκο της ομάδας τουΕρμηΚρις Χιούτον: Μπορεί οι περισσότεροι να τον θυμούνται στη Νόριτς, στην οποία παρέμεινε για δύο σεζόν, και εν συνεχεία στην Μπράιτον όπου έκλεισε μία πενταετία, ωστόσο ο Κρις Χιούτον πέρασε και από τον πάγκο της Νιούκαστλ, δίνοντας μάλιστα και 70 ματς, και πετυχαίνοντας 39 νίκες! Καθοδήγησε την ομάδα στην επιστροφή στην Premier League και αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2010.
Άλαν Πάρντιου: Πολλοί θεωρούν πως πρόκειται για τον πιο αδικημένο προπονητή που πέρασε από τη Νιούκαστλ, στα 14 χρόνια προεδρίας του Μάικλ Άσλεϊ. Έδωσε 185 ματς στον πάγκο της, δεν έχασε στα 112, έχοντας μάλιστα και 71 νίκες, αλλά έφυγε για την Κρίσταλ Πάλας. Δεν αποτέλεσε ποτέ… σύνθημα για τους φίλους της ομάδας, ενώ οδήγησε τις «καρακάξες» στην μοναδική ευρωπαϊκή τους συμμετοχή τα τελευταία χρόνια, μετά την 5η θέση του 2010-11.
Τζον Κάρβερ: Διαδέχθηκε τον Πάρντιου αλλά η θητεία του αποδείχθηκε σύντομη. Παρέμεινε για 20 ματς, κέρδισε το τελευταίο απέναντι στην Γουέστ Χαμ και διατήρησε την ομάδα στην Premier League, αλλά ποτέ δεν… κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μάικλ Άσλεϊ, ώστε να του δοθούν τα «κλειδιά» της επόμενης χρονιάς.
Στιβ ΜακΛάρεν: Μία αποτυχημένη πορεία στη Νιούκαστλ, με την ομάδα να δαπανά πολλά χρήματα. Ήρθε ο Σέλβεϊ, ήρθε ο Τάουνσεντ, αλλά ήρθε και ο υποβιβασμός… Απολύθηκε τον Μάρτιο του 2015, έχοντας κερδίσει μόλις επτά ματς από τα 31 που έδωσε σε όλες τις διοργανώσεις.
Ράφα Μπενίτεθ: Η αποτυχημένη συνεργασία με τον ΜακΛάρεν έβαλε τον Μάικλ Άσλεϊ σε σκέψεις, με 10 παιχνίδια να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν 2015-16. Ο Ράφα Μπενίτεθ, προς έκπληξη όλων, είπε το «ναι» και ανέλαβε τη Νιούκαστλ, παραμένοντας μάλιστα στην τεχνική της ηγεσία, παρά το γεγονός πως δεν κατάφερε να την σώσει. Οι «καρακάξες» επέστρεψαν, κερδίζοντας το πρωτάθλημα στην Championship, μετά από την 10η και την 13η θέση στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία, αλλά ο Ισπανός αποχώρησε το 2019, όντας σε πλήρη διαφωνία με την διοίκηση.
Στιβ Μπρους: Και φτάνουμε στον μοναδικό προπονητή της Νιούκαστλ που… δεν απολύθηκε από τον Μάικλ Άσλεϊ. Παρέμεινε για μία διετία, έφτασε τα 97 ματς στον πάγκο της και τα 1000 σε ολόκληρη την καριέρα του, αλλά είχε να κερδίσει σχεδόν… μισό χρόνο. Έσωσε σε δύο περιπτώσεις τη Νιούκαστλ, δίχως να παράγει θελκτικό ποδόσφαιρο, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν, πως έδωσε την συγκατάθεσή του, στην μοναδική προσθήκη του Τζο Γουίλοκ από την Άρσεναλ το καλοκαίρι, και στο «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για κάθε άλλη περίπτωση ποδοσφαιριστή.
Ξεκίνησε την σεζόν με ήττα από την Γουέστ Χαμ, παρά το γεγονός πως προηγήθηκε νωρίς, και αποχώρησε με οκτώ ματς δίχως νίκη φέτος, όντας ο μοναδικός προπονητής, μαζί με τον Ντάνιελ Φάρκε και τον Σον Ντάις που δεν κλήθηκαν σε καμία συνέντευξη Τύπου της Premier League, να αναφερθούν σε επιτυχημένο αποτέλεσμα… Φημολογείται πως θα αποχωρήσει από τους προπονητικούς πάγκους, έχοντας επηρεαστεί πολύ από τα αρνητικά σχόλια, που κάνουν λόγο για τις ικανότητές του, αλλά και για… κιλά του!