Χένινγκ Μπεργκ και ποδοσφαιριστές, πολύ περισσότερο ο πρώτος, γίνονται δέκτες αρνητικής κριτικής λόγω της μη αναμενόμενης πορείας της Ομόνοιας στο πρωτάθλημα. Φυσιολογικό, καθώς, όταν κάτι δεν πάει καλά, σημαίνει πως κάτι φταίει. Η αλήθεια είναι πως η κάθε πλευρά, έχει το δικό της κομμάτι στην πίττα της ευθύνης.
Είναι γεγονός ότι ο Νορβηγός τεχνικός βρίσκεται στην δυσκολότερη θέση από τότε που ανέλαβε την ομάδα της Λευκωσίας. Ασφαλώς, το δικό του μερίδιο ευθύνης είναι μεγάλο. Όπως-δικαίως-αποθεωνόταν στις επιτυχίες, θα πρέπει να δέχεται την κριτική για τα αποτυχημένα αποτελέσματα, αλλά και για την εικόνα της ομάδας που μόνο ελκυστική δεν την χαρακτηρίζεις.
Έχω πάντοτε την άποψη πως οι επιτυχίες του παρελθόντος δεν μπορούν να προσδίδουν ασυλία εσαεί για τις αποτυχίες που προκύπτουν στη συνέχεια. Εκτός κι αν λέγεσαι σερ Άλεξ Φέργκιουσον ή Ζέλικο Ομπράντοβιτς…
Την άποψη αυτή μπορώ να την τεκμηριώσω. Τα παραδείγματα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αλλά και γενικώς στον αθλητισμό, είναι αρκετά. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε δημιουργήσει ενδεχομένως την καλύτερη Άρσεναλ όλων των εποχών, αλλά προτού αποχωρήσει, αυτό που κυκλοφορούσε περισσότερο στα social media ήταν το #wengerout.
Ο Χένινγκ Μπεργκ λοιπόν δεν μπορεί να ξεφύγει από την κριτική, φτάνει να μην είναι ισοπεδωτική. Είναι διαφορετικό να του καταλογίσεις εμμονές, λάθη στο στήσιμο της ομάδας, στην ενδεκάδα ή στις αλλαγές, από το να φτάσουμε πλέον στο #bergout.
Κατά την ταπεινή μου άποψη, τα δύο βασικά ερωτήματα που αφορούν την Ομόνοια, είναι τα εξής:
1) Αν πιστεύουν οι άνθρωποι της Ομόνοιας ότι ο Νορβηγός μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση.
2) Αν το πιστεύει ο ίδιος ο Μπεργκ, αλλά κι αν (εξακολουθούν να) τον πιστεύουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές του. Το πλάνο του, τη φιλοσοφία του, τις τακτικές του.
Από τις απαντήσεις σ’ αυτά τα δύο ερωτήματα θα εξαρτηθεί το άμεσο μέλλον της ομάδας της Λευκωσίας. Σε περίπτωση που η απάντηση σε όλα είναι «ναι», τότε θα πρέπει να περάσουν στο επόμενο στάδιο, που είναι η διόρθωση των λαθών του καλοκαιριού (με ενίσχυση τον Ιανουάριο κι όχι μόνο) αλλά και η άμεση βελτίωση της αγωνιστικής παρουσίας της ομάδας από τον Μπεργκ, είτε με αλλαγή προσώπων, είτε συστήματος (το οποίο δεν του βγαίνει) και τακτικής. Ο Νορβηγός καλείται να (απο)δείξει ότι μπορεί όντως να αντιστρέψει το υφιστάμενο σκηνικό.
Αυτή είναι η μεγαλύτερη του πρόκληση τη δεδομένη χρονική στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε… υπολογιστικές για να δει αν προλαβαίνει στη βαθμολογία. Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για την Ομόνοια δεν είναι αποκλειστικά η… βαθμολογία, αλλά το να καλυτερεύσει το αγωνιστικό της πρόσωπο. Μόνο τότε θα βελτιώσει και τη θέση της στον βαθμολογικό πίνακα. Αλλιώς, θα βρεθεί προ μεγάλης εκπλήξεως (και) βαθμολογικά…
Πολλοί θεωρούν ότι η χρονιά για τους «πράσινους» έχει ήδη χαθεί. Δεν θα συμφωνήσω. Το να μην κατακτηθεί το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν θα ‘ναι αποτυχία. Τέτοια θα είναι αν δεν καταφέρει να βγει στην Ευρώπη, με πέντε κατόχους εισιτηρίων.
Ας μη ξεχνάμε κάτι πολύ σημαντικό: η Ομόνοια δεν είναι μια ομάδα που θέλει ξήλωμα, αλλά βελτίωση μέσω δουλειάς και (μερικών) αλλαγών -έχει διαφορά μεγάλη. Ας μην εμφανίζουμε τα γνωστά συμπτώματα της νοοτροπίας μας, μεταβαίνοντας τόσο εύκολα από το ένα άκρο (της αποθέωσης) στο άλλο (του μηδενισμού). Μόνο με ψυχραιμία άλλωστε θα μπορέσει να αντιμετωπίσει σωστά την υφιστάμενη δύσκολη κατάσταση, αλλά ταυτοχρόνως θα πρέπει ο Μπεργκ και οι παίκτες του να φέρουν αποτελέσματα.
Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάσταση δεν θα δυσκολέψει απλά περισσότερο, αλλά δεν θα υπάρχει γυρισμός.

Ανδρέας Βεντούρης