Πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2021, η άτυπη συνάντηση Γενικών Διευθυντών Αθλητισμού στη Σλοβενία. Την Κύπρο εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Δρ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, συνοδευόμενη από τον υπεύθυνο οικονομικής διαχείρισης του Οργανισμού κ. Βάσο Κουτσιούντα.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την εφαρμογή Ευρωπαϊκού Νομικού Πλαισίου στον αθλητισμό, το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο, τη δια βίου άσκηση, καθώς και τις τρέχουσες εξελίξεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ.
Η Γενική Διευθύντρια στην παρέμβασή της ανέφερε ότι θα πρέπει να στηριχθεί το Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο το οποίο βασίζεται στην πυραμιδική δομή (με τις Διεθνείς Αθλητικές Ομοσπονδίες στην κορυφή), το ανοικτό σύστημα προβιβασμού και υποβιβασμού, την οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των αθλητικών οργανισμών, την ανάπτυξη της βάσης και τον εθελοντισμό. Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα οι αθλητικοί φορείς να βελτιώσουν ουσιαστικά τη διακυβέρνηση τους και τον τρόπο λειτουργίας τους για να μπορούν τα κράτη με τη σειρά τους να προστατεύσουν τον αθλητισμό από προσπάθειες όπως αυτής της δημιουργίας κλειστών πρωταθλημάτων από ιδιώτες διοργανωτές αθλητικών γεγονότων.
Όσον αφορά στη δια βίου άσκηση, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ τόνισε την ανάγκη οι προσπάθειες να αρχίζουν από τη παιδική ηλικία και να προσανατολίζονται στην αθλητική ενασχόληση και όχι απαραίτητα στον αγωνιστικό αθλητισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, χρειάζεται να υπάρχει επίσης σωστή παρακολούθηση και αξιολόγηση. Το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» που θα εφαρμοστεί σύντομα από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στις σχολικές μονάδες θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα προσφοράς ευέλικτων και προσιτών προγραμμάτων άθλησης που να είναι προσβάσιμα από τους πολίτες κάθε κοινωνικού και οικονομικού υποβάθρου. Επισήμανε επίσης τον ουσιαστικό ρόλο τον οποίο μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν τα μέσα μέσα ενημέρωσης στην προσπάθεια αυτή.