Από τη συνέντευξη Τύπου του Νταβίντ Καταλά, περισσότερο απ’ όλα κράτησα το μήνυμα που θέλησε, θεωρώ, να στείλει όχι απλά ενόψει του επικείμενου αγώνα με τον Ολυμπιακό, αλλά και γενικότερα ενόψει της συνέχειας.
Η φιλοσοφία που θέλει να περάσει στην ΑΕΚ είναι νομίζω κατανοητή από τον καθένα. Να έχει τον έλεγχο της μπάλας, σωστή κυκλοφορία, να μπορεί να παίξει γρήγορα. Ως εδώ… μια χαρά. Ο Ισπανός τεχνικός θέλησε να στείλει το μήνυμα, έχοντας σαφώς στο μυαλό του το παιχνίδι με την Πάφο, πως είναι αδύνατον να συμβαίνει αυτό σε όλους τους αγώνες.
Το κάθε ματς είναι διαφορετικό. Η προσέγγισή του, οι ιδιαιτερότητες, τα χαρακτηριστικά του αντιπάλου. Ενίοτε μπορείς να καταρτίσεις ένα πλάνο, να μην σου βγει και να αναγκαστείς να το αλλάξει ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα.
Ο Καταλά είπε την αλήθεια για το ματς στην Πάφο. Ότι υπήρχαν στιγμές που η ομάδα του υπέφερε, πως έχανε εύκολα την μπάλα, πως δέχθηκε πίεση από την αντίπαλο και την ανάγκασε να αμυνθεί περισσότερο απ’ όσο ίσως θα υπολόγιζε κι ο ίδιος.
«Θα υπάρχουν στιγμές που θα δυσκολευτούμε και θα υποφέρουμε». Μεγαλύτερη αλήθεια δεν μπορούσε να πει ο προπονητής της ΑΕΚ. Όσο κι αν το προσπαθήσει, όσο κι αν το επιδιώξει, είναι αδύνατον να έχει την κυριαρχία σε όλα τα παιχνίδια. Το ξαναλέω: είναι αδύνατον!
Αυτό είναι που πρέπει να γίνει εξίσου κατανοητό από τον καθένα. Σ’ αυτούς ακριβώς τους αγώνες, που δεν θα μπορέσεις να βγάλεις στο γήπεδο αυτά που θέλεις, που δεν θα σου βγει το πλάνο, που θα… στραβώσουν για οποιονδήποτε λόγο, είναι σημαντικό να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και να αποφύγεις το αρνητικό αποτέλεσμα.
Εξάλλου, αν πιάσεις ψηλά στάνταρ απόδοσης, τις περισσότερες φορές θα πάρεις το ζητούμενο. Είναι ωστόσο ακόμη πιο σημαντικό να τα καταφέρνεις, όταν συμβαίνει το αντίθετο. Δεν είναι, άλλωστε, αυτά τα ματς που κάνουν τη διαφορά;

Ανδρέας Βεντούρης