Παρατηρήσεις για τη φύλαξη και τη χρήση οπλισμού και πυρομαχικών υπέβαλε η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής, παραθέτοντας κάποιες από τις διαπιστώσεις της Ειδικής Έκθεσης σχετικά με τον οπλισμό της αστυνομίας, σημείωσε ότι η καταμέτρηση οπλισμού παρατηρήθηκε να γίνεται ανά εξάμηνο, ενώ θα έπρεπε να γίνεται ανά δίμηνο. Ανέφερε, ακόμα, ότι σε κάθε έλεγχο πρέπει να συντάσσεται πιστοποιητικό παραλαβής όταν αλλάζει ο διαχειριστής της αποθήκης, κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε στις δύο από τις τρεις αποθήκες που ελέγχθηκαν από την ΕΥ. Πρόσθεσε, δε, ότι διαπιστώθηκαν λάθη στην καταχώρηση των στοιχείων.

Ακολούθως, ανέφερε ότι διαχρονικά έχουν κλαπεί ή χαθεί 13 υπηρεσιακά πιστόλια και ότι το ένα βρέθηκε και διαπιστώθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί για διάπραξη ποινικού αδικήματος στην επαρχία Λάρνακας. Αναφερθείς ενδεικτικά σε άλλη περίπτωση απώλειας οπλισμού, ο εκπρόσωπος της ΕΥ επεσήμανε ότι αστυνομικός του οποίου το πιστόλι κλάπηκε όταν το άφησε σε αυτοκίνητο, τιμωρήθηκε με επίπληξη.

Ανέφερε, ακόμα, ότι διαπιστώθηκε πως εφτά μέλη της δύναμης, που κατέχουν υπηρεσιακό όπλο σε 24ωρη βάση, δεν διέθεταν το αναγκαίο πιστοποιητικό ικανότητας, ενώ από τα 76 μέλη που κλήθηκαν να προσέλθουν για εξέταση σε βολή, τα 14 (20%) δεν παρουσιάστηκαν. Σημείωσε, επίσης, ότι μέλη της δύναμης που απουσιάζουν με μακροπερίοδη άδεια από την υπηρεσία, πρέπει να παραδίδουν οπλισμό, κάτι που διαπιστώθηκε ότι δεν γίνεται.

Επισημάνσεις γίνονται στην Ειδική Έκθεση της ΕΥ και σχετικά με τη φύλαξη οπλισμού και πυρομαχικών. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι σε απόσταση 12 μέτρων από αποθήκη πυρομαχικών και εκρηκτικών στη Λευκωσία, βρίσκεται και αποθήκη πετρελαιοειδών, χωρητικότητας δύο τόνων, ενώ δεν υπάρχει κοντά πυροσβεστικό σημείο.

Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι ποσότητα πυρομαχικών που κρίθηκε ακατάλληλη για χρήση και αποθήκευση, παρέμεινε εντός αποθήκης πυρομαχικών και οπλισμού, αντί θα προωθηθεί για καταστροφή. Τέλος, διαπιστώθηκε ότι όχημα με περίπου 400.000 κροτίδες που είχαν κατασχεθεί, είχε τοποθετηθεί προσωρινά εντός αποθήκης πυρομαχικών.

Σε παρέμβασή του αργότερα αναφέρθηκε στα θέματα αυτά ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να γίνονται εισηγήσεις από ένα «τρίτο μάτι», ώστε να γίνονται και διορθώσεις. Όπως είπε, δόθηκαν άμεσα οδηγίες για διπλές κλειδαριές σε αποθήκες και δόθηκαν σαφείς οδηγίες για συνεχείς ελέγχους σε αυτές. Αναφέρθηκε ακόμα στο πιστοποιητικό κατοχής οπλισμού μελών της αστυνομίας, λέγοντας ότι δόθηκε παράταση για να γίνουν εκπαιδεύσεις των μελών που κατέχουν οπλισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ