Λαμκέλ Ζε ήταν και πάει λοιπόν για την Ομόνοια, καθώς ανακοινώθηκε κι επισήμως το… ναυάγιο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Ο Καμερουνέζος με την συμπεριφορά του επιβεβαίωσε όλα αυτά που τον συνοδεύουν, πέραν του αδιαμφισβήτητου ταλέντου που διαθέτει.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το παρατσούκλι «Μπαλοτέλι των φτωχών» που του έχουν προσδώσει. Ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής, με προβληματικό χαρακτήρα. Τα… κατορθώματά του αρκετά, μεταξύ άλλων: όταν την είδε… Βαν Νταμ και έριξε μπουνιά στον-συμπαίκτη του στην Άντβερπ-Βαν Νταμ, όταν επιτέθηκε στον επίσης συμπαίκτη του, Μπολάτ, όταν πήγε στην προπόνηση φορώντας φανέλα της… Άντερλεχτ, για να ασκήσει πίεση για να πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό τον Ιανουάριο του 2021 και μετά τα γύρισε, όταν ο πρώην προπονητής του, Λέκο, είχε πει πως «αν σας έλεγα τί έχει κάνει τους τελευταίους μήνες, όλοι θα καταλαβαίνατε. Τον έχουμε συγχωρέσει πολλές φορές. Οχι μόνο εγώ, αλλά και οι συμπαίκτες του». Ακόμη και η υπομονή των οπαδών της βελγικής ομάδας είχε εξαντληθεί και κάποιοι σήκωσαν πλακάτ, καλώντας τον να φύγει. Όλα αυτά δεν είναι άγνωστα – εύκολα ενημερώνεται κανείς με μία βόλτα στο διαδίκτυο.
Ομολογώ ότι στο άκουσμα της συμφωνίας της Ομόνοιας με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, έχοντας εις γνώση μου όλα τα παραπάνω με την τότε ιστορία με τον Παναθηναϊκό, είχα σοβαρότατες αμφιβολίες, αλλά και την απορία, για το πώς οι «πράσινοι» κινήθηκαν για τον Ζε, σπαταλώντας μάλιστα αρκετές μέρες στην προσπάθειά τους να τον κάνουν δικό τους.
Έχω λοιπόν την άποψη πως το λάθος της Ομόνοιας στην περίπτωση του Καμερουνέζου ήταν εξαρχής το ότι (έδειξε πως) εγκατέλειψε την τακτική της να θέτει ως πρώτιστη προτεραιότητα τον χαρακτήρα και μετά την ποιότητα ενός ποδοσφαιριστή, όποιος κι αν ήταν αυτός. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μία… ωρολογιακή βόμβα.
Εάν είχα ενώπιόν μου τον Νιλ Λένον, τον Σίμο Ταραπουλούζη ή οποιονδήποτε τελοσπάντων που ασχολείται με τα του προγραμματισμού της Ομόνοιας, αυτήν ακριβώς την ερώτηση θα είχα υποβάλει: γιατί είχαν ασχοληθεί με έναν ποδοσφαιριστή με τέτοια… προϊστορία, προσφέροντας του μάλιστα κι ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο.
Επί της ουσίας: για αρκετούς μπορεί να θεωρηθεί φιάσκο, κάζο ή κάτι τέτοιο εν πάση περιπτώσει, όμως με μία πιο ρεαλιστική και ψύχραιμη ματιά, η Ομόνοια ενδεχομένως να… γλίτωσε. Και δεν αποτελεί ούτε σχήμα λόγου, ούτε βεβαίως μία προσπάθεια να χρυσωθεί το χάπι.
Φτάνει ο… αντί-Ζε να μην καθυστερήσει και βεβαίως, ο πήχης όσον αφορά την ποιότητά του να είναι στο ίδιο (ψηλό) επίπεδο, που η ίδια η ομάδα της Λευκωσίας έχει τοποθετήσει.

Ανδρέας Βεντούρης