Γύρω στα €819 εκατομμύρια εκτιμάται πως θα κληθεί να πληρώσει για να βγει από την ενεργειακή απομόνωση ο Κύπριος καταναλωτής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μιλώντας ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, ο Γιώργος Παπαναστασίου περιέγραψε πως για την υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, υπολείπονται ακόμη €1,3 δισεκατομμύρια. Εφόσον εξευρεθούν από επενδυτές, οι Κύπριοι καταναλωτές θα κληθούν να αποπληρώσουν το 63% του ποσού αυτού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ελλαδίτες καταναλωτές θα ανέλθει στο 37%. Μάλιστα, η αποπληρωμή από πλευράς καταναλωτών ενδέχεται να αρχίσει προτού ακόμη ολοκληρωθεί το έργο, ωστόσο, αυτό επαφίεται στην ΡΑΕΚ.

Επισημαίνεται πως ο Υπουργός Ενέργειας βρέθηκε σήμερα στη Βουλή προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας για τα όσα τεκταίνονται σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος του ΣΙΓΜΑ, Γιάννης Σελινόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία, ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε τόσο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το έργο και στις προθέσεις της Κυβέρνησης, καθώς και για το τι θα σημαίνει η υλοποίησή του για τους καταναλωτές.

Το έργο θα γίνει με ή χωρίς την ΚΔ; 

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι η διασύνδεση ενδιαφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο – απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διασυνδέσει όλα τα κράτη μέλη. Αυτή τη στιγμή, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η μοναδική από τις χώρες της ΕΕ που δεν είναι διασυνδεδεμένη  με το υπόλοιπο ευρωπαϊκό δίκτυο.

Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραχώρησε επιδότηση ύψους €657 εκατομμυρίων για την υλοποίηση του έργου, ενώ υπολείπονται €1,3 δισεκατομμύρια, τα οποία θα εξευρεθούν από επενδυτές, οι οποίοι θα επενδύσουν και θα δανειοδοτήσουν αυτό το έργο. Ακολούθως, οι Κύπριοι καταναλωτές θα κληθούν να αποπληρώσουν το 63% του ποσού αυτού και κατά 37% οι Ελλαδίτες καταναλωτές.

Στόχος να μην δυσκολευτούν οι καταναλωτές

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Σελινόπουλος, ερωτηθείς για το εάν ο Κύπριος καταναλωτής θα αρχίσει να πληρώνει από την πρώτη κιόλας μέρα, προτού αρχίσει να απολαμβάνει τους καρπούς της επένδυσης, ο Υπουργός Ενέργειας απάντησε πως αυτό είναι απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), εκφράζοντας παράλληλα, την εκτίμηση πως η απόφαση τς ΡΑΕΚ θα είναι τέτοια που δεν θα δυσκολεύει τον Κύπριο καταναλωτή.

Ο κ. Παπαναστασίου φαίνεται να βασίζεται ιδιαίτερα στη ελευθεροποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αναμένεται τον Ιούλιο του 2025, καθότι θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί σημαντικά, εφόσον το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι ήδη φθηνότερο λόγω του ανοίγματος της αγοράς.

Έτοιμη τέλος του μήνα η μελέτη κόστους – οφέλους 

Ο Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε πως η Κυβέρνηση αναμένει τη μελέτη κόστους – οφέλους προτού λάβει τις τελικές της αποφάσεις, η οποία θα είναι έτοιμη περί τα τέλη Ιουνίου. Αφού τεθεί ενώπιον του Υπουργού Ενέργειας και της Κυβέρνησης, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση και εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει κατά πόσο θα συμμετάσχει ως μέτοχος.

Ήδη κατασκευάστηκαν 50 km

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου αποκάλυψε πως ήδη εκταμιεύθηκαν €160 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή του καλωδίου και πως ήδη έχουν κατασκευαστεί 50 χιλιόμετρα. Επιπρόσθετα, είπε πως σε ένα με δύο μήνες, εξειδικευμένο σκάφος θα προχωρεί σε βυθοσκοπήσεις και άλλα διάφορα έργα που θα χρειαστεί να υλοποιηθούν στον βυθό, προκειμένου να εξακριβωθεί πώς αυτό το έργο θα μπορούσε να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το έργο, όπως όλα δείχνουν, τρέχει και δεν μπορεί να σταματήσει, καθώς είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό που στην ουσία εκκρεμεί είναι το πώς ακριβώς θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο έργο και ποιο θα είναι τελικά το κόστος για τον Κύπριο καταναλωτή.  Γενικότερα, υπάρχει, ωστόσο, η αίσθηση πως η Κυπριακή Δημοκρατία κλίνει θετικά προς τη συμμετοχή, ενώ τα €100 εκατομμύρια που θα λάβει από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν σκοπεύει να τα παραχωρήσει ως δωρεά για το έργο, όπως ήταν η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά να συμμετάσχει με αυτά ως μέτοχος, ούτως ώστε να κατέχει μέρισμα, διασφαλίζοντας κατ’ επέκταση πολλαπλό όφελος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπουργός Ενέργειας θα βρεθεί εκ νέου στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα κληθεί να έχει απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν σήμερα από τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας.