Σε μια περίοδο μεγάλων εντάσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η θωράκιση που προσφέρει η ευρωπαϊκή οικογένεια σε ένα κράτος-μέλος της αποδεικνύει και σήμερα την ιστορική σημασία της ένταξης της Κύπρου σε αυτήν, ανέφερε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Πλακιωτάκης, στην ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση της Βουλής για τα 20 χρόνια από την ένταξη στην ΕΕ.

Υπενθυμίζοντας και τα 50 χρόνια από την μαύρη επέτειο του 1974, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν στάσιμη και παρά το γεγονός ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν ήταν κάτι εύκολο, επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της εθνικής συσπείρωσης και ομοψυχίας με ξεκάθαρους στόχους.

«Το γεγονός αυτό σίγουρα αναβάθμισε την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ανατολικής Μεσογείου», είπε. Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια τρίτη δύναμη αλλά είναι μια σταθερή πολύπλευρη και πολυσήμαντη εθνική επιλογή.

Σημείωσε ακόμα ότι η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ σηματοδοτεί το διεθνές περίγραμμα εντός του οποίου τοποθετείται το Κυπριακό με τις εγγυήσεις, τις σταθερές και τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνει σε οικονομικό πολιτικό αλλά και αξιακό επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι είκοσι χρόνια μετά το 2004 Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταφέρει πολλά και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όπως για παράδειγμα ότι στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζεται η ετοιμότητά της ΕΕ να αναλάβει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη όλων των σταδίων της επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κατά το παρελθόν υιοθετήσει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της παράνομης συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας έτσι ενεργά την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η λύση που επιδιώκουμε μπορεί να εξευρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις της στη συμπεφωνημένη και δεσμευτική για όλους βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την απρόσκοπτη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η λύση αυτή θα πρέπει να απαλλάξει την Κυπριακή Δημοκρατία από τον τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και δικαιωμάτων επέμβασης οποιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις.

Ωστόσο, όπως είπε, τα μηνύματα που η Τουρκία αποστέλλει με κάθε ευκαιρία ως προς την προοπτική επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό παραμένουν δυστυχώς αρνητικά.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν πρόκειται να αποδυναμώσει την προσήλωση της Ελλάδος στον στόχο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ανέφερε όμως ότι το  τρέχον κλίμα ύφεσης στις σχέσεις Ελλάδας με την Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει θετικά και στην επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Αρχή της Ελλάδας, ανέφερε, είναι ότι εφόσον η Τουρκία εγκαταλείψει τις απαράδεκτες θέσεις για λύση δύο κρατών και συμβάλλει αποφασιστικά και εποικοδομητικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα δημιουργηθούν συνθήκες πρωτοφανούς, πρωτόγνωρης πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.

Επανέλαβε την αταλάντευτη συμπόρευση των δύο κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού και είπε ότι η Ελλάδα δεν θα κουραστεί να τονίζει διεθνώς ότι το Κυπριακό αποτελεί πρωτίστως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

Συνεχάρη τέλος την Κυπριακή Δημοκρατία για τις προσπάθειες για το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα.

Πηγή: ΚΥΠΕ