Σημαντικά συμπεράσματα που καταδεικνύουν τη σημασία των πολιτικών που ακολουθούνται τους τελευταίους 15 μήνες στο Μεταναστευτικό και τη σημασία της ραγδαίας αύξησης των επιστροφών που παρατηρήθηκαν το 2024, μέσα από τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2023 καταγράφηκαν συνολικά 2348 επιστροφές μεταναστών, ενώ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, οι επιστροφές ανήλθαν στις 3337, καθιστώντας την Κύπρο, πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επιστροφές μεταναστών. Την ίδια ώρα, το 2023 καταγράφηκαν 2348 αφίξεις παράνομων μεταναστών, ενώ το 2024, μετά κι από την έξαρση των τελευταίων εβδομάδων, οι αφίξεις έφτασαν στις 3703.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι αφίξεις τις δύο χρονιές είναι στο ίδιο επίπεδο -ελαφρώς περισσότερες το 2024. Σε σχέση με τις επιστροφές, πραγματοποιήθηκαν το 2024 σχεδόν 1.000 περισσότερες, ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση και την έμφαση που δόθηκε για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών.

Αντιλαμβάνεται κανείς, πως αν δεν δινόταν το απαιτούμενο βάρος και η ώθηση για να αυξηθούν οι επιστροφές, η κατάσταση σήμερα, λόγω και της ραγδαίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών, Σύρων παράτυπων μεταναστών από το Λίβανο, οι μηχανισμοί του κράτους, που είναι επιφορτισμένοι με το θέμα, θα ήταν σαφώς πιο επιβαρυμένοι και η κατάσταση πολύ πιο δύσκολη.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ενισχύθηκε η συνεργασία με τον Frontex, καθώς και το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών με παραχώρηση οικονομικού κινήτρου, το οποίο κυμαίνεται από €1.000 μέχρι €1.500, αναλόγως με τη χώρα καταγωγής.

Είναι επίσης σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στην Μεννόγεια, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 800 προσώπων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για διενέργεια μεγαλύτερης κλίμακας επιχειρήσεις σύλληψης των μεταναστών, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί τελεσίδικα και παραμένουν στη Δημοκρατία ή εργάζονται παράνομα.

ΠΗΓΗ: Reporter