Το όνειρο της Σααρμπρίκεν για έναν τελικό τελείωσε οριστικά, με την Καϊζερσλάουτερν να περιμένει την Μπάγερ Λεβερκούζεν, στον μεγάλο τελικό.

Σίγουρα, πολλοί θα νομίζουν ότι είναι πρώτη φορά που μία ομάδα δεύτερης ή χαμηλότερης κατηγορίας θα διεκδικήσει έναν τίτλο.

Ωστόσο, τα παραδείγματα είναι πολλά, αφού στα τρία από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα έχει ξανασυμβεί, στον 21ο αιώνα. Μάλιστα, στην Γαλλία κοντεύει να γίνει συνήθεια, με επτά συμμετοχές ομάδων μικρότερης κατηγορίας, από την σεζόν 2000-01 και μετά!

Κύπελλο Γερμανίας (τρεις συμμετοχές)

Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με άλλη χώρα εκτός της Γερμανίας, που εκτός της Καϊζερσλάουτερν άλλες τρεις ομάδες έχουν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό του Κυπέλλου, ενώ δεν αγωνίζονται στην Bundesliga.

Πρώτη χρονικά ομάδα που το κατάφερε αυτό ήταν η Ουνιόν Βερολίνου την σεζόν 2000-01, αγωνιζόμενη τότε στην Γ’ Κατηγορία της Γερμανίας! Οι πρωτευουσιάνοι βρέθηκαν στον μεγάλο τελικό απέναντι στην Σάλκε, αφού αρχικά κατάφεραν να αποκλείσουν στα ημιτελικά την Γκλάντμπαχ. Ωστόσο, το όνειρο έμεινε ημιτελές, με την Σάλκε να στέφεται κυπελλούχα Γερμανίας, με δύο γκολ του Μπέμε.

Την σκυτάλη από την Ουνιόν την πήρε η Αλεμάνια Άαχεν, τρία χρόνια αργότερα. Η ομάδα αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας και κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, αφού απέκλεισε την Μπάγερν Μονάχου και την Γκλάντμπαχ στα προημιτελικά και ημιτελικά αντίστοιχα! Στον τελικό αντίπαλος της η Βέρντερ Βρέμης, με την ομάδα από το Άαχεν να σκοράρει δύο φορές αλλά να ηττάται με 3-2 και να μην παίρνει τον τίτλο.

Τελευταίο γερμανικό παράδειγμα είναι αυτό της Ντούισμπουργκ την σεζόν 2010-11. Οι «ζέβρες» βρέθηκαν στον τελικό, χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια για να ζήσουν το όνειρο τους. Ωστόσο, το όνειρο εξελίχτηκε σε εφιάλτης, με την Σάλκε του Κυριάκου Παπαδόπουλου, να κερδίζει με 5-0 την Ντούισμπουργκ.

Κύπελλο Αγγλίας (δύο συμμετοχές)

Στο Κύπελλο Αγγλίας δύο ομάδες έχουν καταφέρει να «σπάσουν» το μονοπώλιο της Premier League, χωρίς ωστόσο να κατακτήσουν τον τίτλο.

Την αρχή την έκανε η Μίλγουολ  την σεζόν 2003-04, απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που με ένα γκολ του Ρονάλντο και δύο του Φαν Νίστελροϊ επικράτησε με 3-0 στον τελικό του Κάρντιφ.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Κάρντιφ «ζήλεψε» την Μίλγουολ και βρέθηκε αυτή στον μεγάλο τελικό αγωνιζόμενη στην δεύτερη κατηγορία. Εμπόδιο των Ουαλών στον τελικό βρέθηκε η Πόρτσμουθ, που με ένα γκολ του Κανού πήρε τον τίτλο.

Κύπελο Γαλλίας (επτά συμμετοχές)

Στην Γαλλία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού επτά ομάδες έζησαν έναν τελικό Κυπέλλου, ούσες εκτός πρώτης κατηγορίας.

Μάλιστα τρεις φορές ομάδες τρίτης κατηγορίας βρέθηκαν σε έναν μεγάλο τελικό. Ο λόγος για τις ΚεβιγίΡουένΛεζ Ερμπιέ και Αμιάν χωρίς ωστόσο να κατακτούν τον τίτλο, με την τελευταία να φτάνει ως τα πέναλτι και να ηττάται από το Στρασβούργο.

Ίδια κατάληξη με τις τρεις προηγούμενες, ούσες στην δεύτερη κατηγορία είχαν οι ΛΜ ΣατορούΣεντάν και Οσέρ.

Μοναδική ομάδα στον 21ο αιώνα, από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα που κατάφερε να κατακτήσει το εγχώριο κύπελλο είναι η Γκινγκάμπ στην σεζόν 2008-09, κερδίζοντας με 2-1 την Ρεν!