Ο Παναθηναϊκός AKTOR έφερε εις πέρας την αποστολή του κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου, πήρε την νίκη με 84-75 και εξασφάλισε την 2η θέση στην EuroLeague.

To SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “πράσινων”.

Οι 64 πόντοι των Σλούκα, Ναν και το Pick and Roll

Ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε απέναντί του την ομάδα που – σύμφωνα με το Hudl Instat – έχει την χειρότερη άμυνα στην EuroLeague σε καταστάσεις Pick and Roll όπου σουτάρει ο χειριστής της μπάλας, δεχόμενη 1.09 πόντους ανά κατοχή. Παράλληλα, είναι αυτή που δέχεται τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλη σε καταστάσεις Catch and Shoot (σουτ από στάση – 18.8 πόντοι ανά αγώνα παθητικό). Σε αυτούς τους δύο τομείς χτύπησαν οι “πράσινοι”, με μπροστάρηδες τους Κώστα Σλούκα (16 πόντοι και 7 ασίστ, που έδωσαν άλλους 18 πόντους) και Κέντρικ Ναν (28 πόντοι και 4 ασίστ που έδωσαν άλλους 8 πόντους).

Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι δύο γκαρντ του “τριφυλλιού” ήταν συνολικά υπεύθυνοι για 64 από τους 84 πόντους της ομάδας τους, σε ένα απίστευτο νούμερο (σ.σ για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: 6 από τους πόντους του Ναν ήρθαν από ασίστ του Σλούκα, για αυτό το σύνολο είναι 64 και όχι 70 πόντοι).

Όλο το πλάνο του Παναθηναϊκού AKTOR ξεκινούσε από το Pick and Roll των δύο γκαρντ του. Με την Άλμπα να παίζει – ειδικά με τον ύψους 2.24 μέτρων Κουμάτζι στο παρκέ – άμυνα Drop στο Pick and Roll (έμενε πίσω, δίνοντας το σουτ), οι “πράσινοι” έκαναν ό,τι ήθελαν στην επίθεση, σημειώνοντας συνολικά 27 πόντους σε 21 κατοχές σε τέτοια κατάσταση. Οι 14 από αυτούς τους πόντους ήρθαν από τον Ναν και άλλοι 10 από τον Σλούκα. Ο Αμερικανός ήταν αυτός που είχε κυρίως εκτελεστικό ρόλο και ο Σλούκας δημιουργικό. Μέσα σε όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός AKTOR προσαρμόστηκε αντίστοιχα στις αμυντικές περιστροφές των Γερμανών. Αυτός είναι ο λόγος που όταν δεν σκόραρε κάποιος εκ των Ναν, Σλούκα, οι “πράσινοι” έβγαζαν κάποιο ελεύθερο σουτ, σημειώνοντας 21 πόντους (σε 16 κατοχές) σε κατάσταση Catch and Shoot.

Παναθηναϊκός AKTOR - Άλμπα Βερολίνου: Οι 64 πόντοι που έδωσαν Σλούκας-Ναν και το απίστευτο αμυντικό νούμερο του Αντετοκούνμπο

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ και με “x” τα άστοχα

Ιδού και ένα παράδειγμα του πώς επιτέθηκε ο Παναθηναϊκός AKTOR στον Κουμάτζι:

Ο Σλούκας στήνει Pick and Roll με τον Αντετοκούνμπο, με τον Κουμάτζι να μένει πίσω.

Παναθηναϊκός AKTOR - Άλμπα Βερολίνου: Οι 64 πόντοι που έδωσαν Σλούκας-Ναν και το απίστευτο αμυντικό νούμερο του Αντετοκούνμπο
PRINTSCREEN

Ο Σλούκας παίρνει το σκριν και εκτελεί με άνεση, αφού ο Κουμάτζι βρίσκεται μακριά του.

Παναθηναϊκός AKTOR - Άλμπα Βερολίνου: Οι 64 πόντοι που έδωσαν Σλούκας-Ναν και το απίστευτο αμυντικό νούμερο του Αντετοκούνμπο
PRINTSCREEN

Το +13 της πεντάδας που καθάρισε το ματς και το απίστευτο νούμερο του Αντετοκούνμπο

Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν αντιμετώπισε πρόβλημα από την άμυνα της Άλμπα. Πάντα έβρισκε λύσεις. Η άμυνά του όμως ήταν χαλαρή. Δεν είχε ενέργεια. Αυτό άλλαξε όμως στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, όταν ο Εργκίν Αταμάν έριξε στο παρκέ μία πεντάδα που είχε ταυτόχρονα τους Χουάντσο Ερνανγκόμεθ και Κώστα Αντετοκούνμπο στις θέσεις των ψηλών. Ήταν η πεντάδα που έτρεξε σερί 13-0 και έβαλε τους “πράσινους” για τα καλά μπροστά στο παιχνίδι.

Παναθηναϊκός AKTOR - Άλμπα Βερολίνου: Οι 64 πόντοι που έδωσαν Σλούκας-Ναν και το απίστευτο αμυντικό νούμερο του Αντετοκούνμπο

Κλειδί σε όλο αυτό ήταν ο Αντετοκούνμπο (9 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 4 κοψίματα σε 12 λεπτά συμμετοχής). Ο διεθνής σέντερ είναι rim protector (μετάφραση: Προστατεύει το καλάθι). Τα μαζεμένα κοψίματά του στην 2η περίοδο υπήρχαν στο μυαλό των παικτών της Άλμπα και τα δύο νέα κοψίματά του στην 4η περίοδο έβγαλαν εκ νέου έναν φόβο. Πλέον η ρακέτα του Παναθηναϊκού AKTOR δεν θύμιζε ανοιχτή διάβαση. Η επίδραση του Αντετοκούνμπο ήταν εμφανής.

Η εικόνα του διεθνή σέντερ είναι το ένα κομμάτι της επίδρασής του. Το άλλο είναι οι αριθμοί. Σύμφωνα λοιπόν με το Hudl Instat, με τον Αντετοκούνμπο στο παρκέ ο Παναθηναϊκός AKTOR δεχόταν μόλις 0.5 πόντους ανά κατοχή (δέχθηκε 13 σε 25 κατοχές) σε ένα μυθικό νούμερο. Για να γίνει ακόμα πιο σαφές πόσο εντυπωσιακό είναι αυτό το νούμερο, ιδού ένα ακόμα: Με τον Αντετοκούνμπο στον πάγκο οι “πράσινοι” δέχονταν 1.08 πόντους ανά κατοχή, δηλαδή κάτι παραπάνω από τους διπλάσιους!

Έκανε την δουλειά του και κοιτάζει τα playoffs

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει ξεπεράσει φέτος (πολύ) υψηλότερα εμπόδια από αυτό της Άλμπα Βερολίνου. Ήταν όμως σημαντικό να φέρει εις πέρας την αποστολή του και σε αυτό το παιχνίδι. Το “τριφύλλι” έπαιξε λίγο με την φωτιά, αλλά στην 4η περίοδο έκανε αυτό που έπρεπε, κλείδωσε την 2η θέση και κοιτάζει την συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR θα μπει στα playoffs ως 2ος, έχοντας πλεονέκτημα έδρας. Όποιος και να είναι ο αντίπαλός του, δεν τον φοβίζει. Ειδικά αν οι παίκτες που θα έρχονται από τον πάγκο θα δίνουν πράγματα ώστε να ξεκουράζουν τους 6 παίκτες που έχουν τραβήξει κουπί όλη την σεζόν.