Σε μία ηχηρή δήλωση που αναμφίβολα θα προκαλέσει αντιδράσεις, ήδη καταγράφηκε και σχολιάζεται έντονα στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την οργάνωση Χαμάς ως “εθνικο-απελευθερωτική”, παρομοιάζοντάς την με την Kuva-yı-Milliye- τις αντάρτικες εθνικο-απελευθερωτικές ομάδες, που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις των Συμμάχων και των Ελλήνων πριν από έναν αιώνα.

Ενώ η κατάσταση εξακολουθεί να είναι έκρυθμη με την αναμονή της αντεπίθεσης του Ισραήλ, ο Ταγίπ Ερντογάν σήμερα κατά την πρώτη συνεδρίαση του κυβερνώντος κόμματος στην τουρκική βουλή μετά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον Νετανιάχου, παρομοιάζοντάς τον με τον Χίτλερ. Επιβεβαιώνοντας μόνο την αμέριστη υποστήριξή του προς τους Παλαιστίνιους και τη Χαμάς, απέφυγε αριστοτεχνικά και πάλι οποιαδήποτε άμεση αναφορά στις πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ,

Το Ισραήλ ντροπή της Ιστορίας

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε με σθένος τις ενέργειες του Ισραήλ, αποκαλώντας τες «απάνθρωπη γενοκτονία». Επιτίθεται στους επικριτές του, τονίζοντας την αφοσίωση του κόμματος και της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο χαρακτηρίζει «ευλογημένο κειμήλιο». Ο Τούρκος ηγέτης καταδικάζει τις «άθλιες κατηγορίες» που στρέφονται εναντίον του κι επισημαίνει ότι το κόστος της υποστήριξης της παλαιστινιακής υπόθεσης έχει ήδη καταβληθεί.

«Το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ διαπράττει μια απάνθρωπη γενοκτονία τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Με την άνευ όρων υποστήριξη που λαμβάνει από τη Δύση, το Ισραήλ πραγματοποιεί απερίσκεπτα μια σφαγή που έχει ήδη γραφτεί στην ιστορία της ανθρωπότητας με ντροπή. Τώρα, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και μετά τις εκλογές, διατυπώθηκαν κάποιες άδικες κατηγορίες εναντίον μου και εναντίον του κόμματός μας από διάφορα κέντρα, και με λύπη μου λέω ότι αυτές οι κατηγορίες και αυτές οι άθλιες συκοφαντίες βρήκαν έδαφος σε ορισμένους κύκλους, και είδαμε μάλιστα ότι χρησιμοποιήθηκαν εναντίον μας. Κάποιοι έφεραν εμάς, το κόμμα μας, την κυβέρνησή μας και το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε δυσμένεια με ισχυρισμούς που γνωρίζουν ότι είναι ψευδείς. Κανείς δεν έχει το διαμέτρημα και την ικανότητα να αμφισβητήσει την παλαιστινιακή ευαισθησία ούτε εμού ούτε αυτού του κόμματος. Η ζωή μας έχει βρει νόημα με την παλαιστινιακή υπόθεση. Πάντοτε είχαμε την Παλαιστίνη στην καρδιά μας σαν ένα ευλογημένο κειμήλιο. Αυτό το κίνημα και αυτό το κόμμα έχουν αγκαλιάσει την παλαιστινιακή υπόθεση δίχως αμφισβήτηση και δίχως αμφιβολίες. Έχουμε πληρώσει ένα μεγάλο τίμημα για αυτή την υπόθεση».

Σκότωσαν 14.000 παιδιά

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ, προχωρώντας σε σύγκριση του Ισραήλ με τη Γερμανία του Χίτλερ. Κατηγορώντας το Ισραήλ για τον θάνατο χιλιάδων παιδιών, ο Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης, παρά την παγκόσμια κριτική και τις προκλήσεις.

«Σκότωσαν 14.000 παιδιά, έχουν ήδη ξεπεράσει τον Χίτλερ. Θα υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης κάτω από όλες τις συνθήκες, σε πείσμα όσων δεν βλέπουν το θάνατο 14.000 αθώων παιδιών και προσπαθούν να κερδίσουν την εύνοια του Ισραήλ λέγοντας ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση».

H Χαμάς είναι η Kuva-yi Milliye

Στη συνέχεια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη και σε μία άλλη ηχηρή σύγκριση. Η Χαμάς, όιπς και η Kuva-yı-milliye, αντιπροσωπεύει για τον ηγέτη της Τουρκίας, μια αντιστασιακή δύναμη που μάχεται για την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση του λαού της στην Παλαιστίνη. Με αυτή τη σύγκριση, ο Ερντογάν επιχειρεί να εξυψώσει τη Χαμάς από μια τρομοκρατική οργάνωση, όπως την αναγνωρίζουν πολλές δυτικές χώρες, σε ένα κίνημα εθνικής αντίστασης με ιστορική και ηθική νομιμοποίηση, παρόμοια με αυτή που έχει η Kuva-yi Milliye στην τουρκική ιστορική αφήγηση. Ο Ερντογάν προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι βλέπει τον αγώνα της Χαμάς ως αντίστοιχο του Εθνικού Αγώνα ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη κατοχή και επιβολή.

«Κι από εδώ, λέω ξανά ανοιχτά και ξάστερα ότι η Χαμάς είναι ακριβώς το ίδιο με την Kuva-yi Milliye (Εθνικές Δυνάμεις) στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του εθνικού αγώνα. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα τίμημα όταν το λέμε αυτό».

Με το τίμημα, που επίσης αναφέρει, ο Τούρκος πρόεδρος είναι σαν να αναγνωρίζει ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να έχουν συνέπειες στις διεθνείς σχέσεις και στην εικόνα της Τουρκίας.

Ο ‘Μοναχικός’ υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε, ωστόσο, την αταλάντευτη δέσμευση να παραμείνει η φωνή του παλαιστινιακού λαού, ανεξαρτήτως της κριτικής, που δέχεται.

«Ας το μάθει και ας το συνειδητοποιήσει όλος ο κόσμος. Όσο ο Θεός μας δίνει ζωή, ακόμα και αν μείνω μόνος, θα συνεχίσουμε να είμαστε η φωνή του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού.

Μπορεί να μην μπορούμε να εξηγήσουμε μερικά από αυτά που κάναμε, αλλά όσοι αμφισβητούν την παλαιστινιακή μας ευαισθησία αργά ή γρήγορα θα ντροπιαστούν και θα καταλάβουν την αδικία που έχουν διαπράξει».

Επίσκεψη Παλαιστίνιου ηγέτη στην Τουρκία το Σαββατοκύριακο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε ακόμη και σκοτεινές στιγμές του παρελθόντος, όπως πραξικοπήματα και επιθέσεις εναντίον της χώρας για να διακηρύξει τη συνεχή δέσμευση της Τουρκίας στην παλαιστινιακή υπόθεση, ενώ προανήγγειλε συνάντηση με κορυφαίο Παλαιστίνιο ηγέτη το Σαββατοκύριακο για να ενισχύσει αυτή τη στάση.

«Το Σαββατοκύριακο, ο ηγέτης του Παλαιστινιακού Αγώνα θα είναι καλεσμένος μου, θα μιλήσουμε και θα συζητήσουμε πολλά πράγματα μαζί. Μην ξεχνάτε το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου που έγινε μετά το συλλαλητήριο της Ιερουσαλήμ στο Ικόνιο, μην ξεχνάτε το πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου που έγινε μετά τη νύχτα της Ιερουσαλήμ στο Σιντζάν, μην ξεχνάτε την επιχείρηση κατά της ΜΙΤ, την απόπειρα πραξικοπήματος στις 17/25 Δεκεμβρίου, την προδοσία της 15ης Ιουλίου που έγινε από τους προδότες της FETO, τους υπηρέτες του Σιωνισμού, για να αμφισβητήσει την παλαιστινιακή μας ευαισθησία».

Εμείς μόνο λέμε “One Minute”

Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι ήδη πριν από 15 χρόνια στο Νταβός είχε υποστηρίξει τη Χαμάς ως ομάδα αντίστασης και όχι ως τρομοκρατική οργάνωση και κατέστησε σαφές ότι η Παλαιστινιακή υπόθεση θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα της Άγκυρας.

«Εμείς 15 χρόνια πριν, όταν δεν τολμούσε κανείς, εμείς είπαμε “One Minute” κατά πρόσωπο στους δολοφόνους στο Νταβός. Όταν κανείς στον κόσμο δεν μπορούσε να μιλήσει, εμείς είπαμε “Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, είναι ομάδα αντίστασης”. Αποκαλύψαμε από το βήμα του ΟΗΕ πως το Ισραήλ καταλαμβάνει βήμα-βήμα τα εδάφη της Παλαιστίνης».