Βραζιλία, η χώρα του ποδοσφαίρου! Η χώρα του Πελέ, του Ρομάριο, του Ζίκο, του Ρονάλντο, για να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς εκ των θρύλων της. Η Σελεσάο δοξασμένη και οι παίκτες της λατρεμένοι σε όλο τον κόσμο. Επιρρεπείς, όμως, και σε… σκάνδαλα, που «μαυρίζουν» την καριέρα τους, αλλά καμιά φορά και την ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου.

Η Βραζιλία είναι μια χώρα εξωτική, που σε «μαγεύει» με τις… μεθυστικές παραλίες της και σε ξεσηκώνει υπό τους ξέφρενους ρυθμούς της σάμπα. Όταν ακούς Βραζιλία, όμως, το μυαλό σου δεν γίνεται να μη πάει και στο ποδόσφαιρο.

Το άθλημα της ανήκει δικαιωματικά. Ο λαός της ζει και αναπνέει για μπάλα από την πρώτη ηλιαχτίδα που θα φανεί μέχρι που θα δύσει ο ήλιος. Και με τέτοια ομάδα, φυσικά, είναι άκρως κατανοητό!

Η Εθνική Βραζιλίας έχει χαρίσει όμορφες στιγμές και έχει γράψει ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ιστορίας. Μας έχει χαρίσει παίκτες, οι οποίοι με τη σειρά τους μας έχουν προσφέρει τεράστιες συγκινήσεις.

Είναι και κάποιοι όμως, που μας έκαναν να νιώσουμε οργή για τις πράξεις τους και ντροπή που τους υποστηρίξαμε κάποια στιγμή. Πράξεις οι οποίες «ακυρώνουν» την καριέρα και τα επιτεύγματά τους. Όχι όλοι φυσικά. Υπάρχουν και μερικές κωμικοτραγικές περιπτώσεις που ικανοποιούν απλώς την ανάγκη πολλών για… κουτσομπολιό.

Άλλους τους κέρδισε μια ζωή γεμάτη σκάνδαλο και άλλοι το πήγαν ένα βήμα παραπέρα, αποφασίζοντας να… βυθιστούν στο έγκλημα.

Ρομπίνιο

Ξεκινάμε με ένα πρόσφατο δυσάρεστο και αποτρόπαιο γεγονός. Ο 40χρονος πρώην επιθετικός των Μάντσεστερ Σίτι και Ρεάλ Μαδρίτης καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση, καθώς είχε συμμετάσχει σε ομαδικό βιασμό το 2013.

Εκείνη την περιόδο, ο Ρομπίνιο αγωνιζόταν στην Μίλαν και ένα βράδυ σε ένα κλαμπ έλαβε το χώρα εξοργιστικό συμβάν. Παρέα με πέντε ακόμη Βραζιλιάνους μέθυσαν μια 22χρονη κοπέλα από την Αλβανία και ύστερα ασέλγησαν πάνω της και οι έξι.

Το 2017 καταδικάστηκε στην Ιταλία και έκτοτε ασκούσε την μία έφεση μετά την άλλη κατά της καταδίκης του, πιστεύοντας πιθανότατα πως έτσι θα κερδίσει χρόνο ώσπου να του δοθεί… άφεση αμαρτιών.

Τον Ιανουάριο του 2022 όμως, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης δεν έκανε δεκτή την τελευταία του έφεση, με τις Ιταλικές Αρχές να ζητάνε από την Βραζιλία, όπου και βρίσκεται, να τους τον παραδώσουν, ώστε να εκτίσει την ποινή του.

333333333333.png

Παρόλα αυτά, η Βραζιλία δεν εκδίδει τους πολίτες της που έχουν καταδικαστεί σε άλλες χώρες. Αντιθέτως, το 2023 ο δικαστής Φρανσίσκο Φαλκάο του είχε απαγορεύσει να φύγει από τη χώρα, ενώ έπρεπε να παραδώσει το διαβατήριό του στο δικαστήριο εντός πέντε ημερών από όταν είχε βγει η ανακοίνωση των Ιταλικών Αρχών.

Φτάνοντας στο σήμερα, η ποινή των εννέα ετών έγινε γνωστή την Τετάρτη (20/03) και αποφασίστηκε από τους δικαστές της Μπραζίλια πως θα φυλακιστεί εκεί. Ο πρώην Βραζιλιάνος διεθνής, ο οποίος έπαιξε 100 φορές για την εθνική ομάδα, επιμένει ακόμα πως είναι αθώος και ετοιμάζεται να ασκήσει νέα έφεση κατά της απόφασης.

Το μόνο που καταφέρνει με αυτή τη συμπεριφορά είναι να κερδίζει την οργή των γυναικών.

Ντάνι Άλβες

Ακόμη ένας βιασμός. Ο 40χρονος Ντάνι Άλβες έχει υπάρξει ένας από τους πιο παρασημοφορημένους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, με το πέρασμά του από την Μπαρτσελόνα να είναι το πιο ένδοξο απ’ όλα.

Τον περασμένο μήνα καταδικάστηκε σε 4,5 χρόνια φυλάκιση για τον βιασμό μιας Ισπανίδας στις τουαλέτες ενός κλαμπ στην Βαρκελώνη τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμεβρίου 2022.

Από τον Ιανουάριο 2023 κρατείται στις φυλακές Brians 2 στην καταλανική πόλη, με τον ίδιο να έχει προσλάβει τρεις δικηγόρους που δουλεύουν πυρετωδώς να τον απαλλάξουν από οποιαδήποτε κατηγορία.

Ο τρίτος εξ αυτών, Ινές Γκουαρδιόλα, που ουδεμία συγγενική σχέση έχει με τον θρυλικό Ισπανό προπονητή των «πολιτών», κατάφερε να διεκδικήσει την επιλογή ο πελάτης του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Το ποσό αυτής ένα εκατομμύριο ευρώ και, σύμφωνα με τον Ισπανό δικηγόρο, ο Άλβες την δικαιούται αφού είχε ήδη εκτίσει το ένα τέταρτο της ποινής του ως προσωρινά κρατούμενος αφού φυλακίστηκε.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Βαρκελώνης δέχθηκε το αίτημα, ενώ απαίτησε ο κατηγορούμενος να παραδώσει το διαβατήριό του, να μην φύγει από την Ισπανία και να παρουσιάζεται στο δικαστήριο κάθε εβδομάδα.

3333333333333.png

Ακόμη η εγγύηση δεν έχει εξοφληθεί, με αποτέλεσμα ο Βραζιλιάνος αμυντικός να παραμένει φυλακισμένος. Το Εισαγγελικό Γραφείο της Βαρκελώνης ζήτησε το δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του, πιέζοντας παράλληλα για άμεση έκτιση της ποινής του.

Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι ο Άλβες έχει ασκήσει έφεση, καθώς προφανώς και ισχυρίζεται ότι η επαφή ήταν συναινετική. Από την ημέρα, πάντως που του επιρρήφθηκαν κατηγορίες, η πρώην πλέον σύζυγός του, Τζοάνα Σανθ, ζήτησε διαζύγιο.

Ακούστηκαν ισχυρισμοί πως ο ίδιος ζήτησε βοήθεια με την εγγύηση από τον πατέρα του Νεϊμάρ, με τον ύστερο να διαψεύδει τις φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει τα… έξοδα. Ξεκαθάρισε σε προσωπικό του story στο Instagram ότι τον στήριξε στην αρχή, όμως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ούτε εκείνος ούτε η οικογένειά του θα κάνουν κάτι για να τον βοηθήσουν, ελπίζοντας πως ο οικογενειακός κύκλος του Άλβες θα ενδιαφερθεί.

Στα οκτώ χρόνια που υπηρέτησε τους «μπλαουγκράνα», κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και τρία Champions League, ενώ για την χώρα του πραγματοποίησε 126 εμφανίσεις.

Άντονι

Και πάμε τώρα σε ακόμη μια μάστιγα που παρατηρείται, δυστυχώς, συχνά σε πολλά σπίτια. Η ενδοικογενειακή βία είναι άλλο ένα «τέρας» που τρομοκρατεί τις γυναίκες. Ένα από το οποίο δύσκολα μπορούν να γλιτώσουν και σε ακραίες περιπτώσεις η ζωή τους κρέμεται… από μια κλωστή.

Ο εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς φαίνεται, ξυλοκόπησε την πρώην κοπέλα του, Γκαμπριέλα Καβαλίν, στις 15 Ιανουαρίου την περασμένη χρονιά στο Hyatt Regency Hotel στο Μάντσεστερ, με τις μαρτυρίες της κοπέλας να συγκλονίζουν.

«Δεν ανέπνεα»«Νόμιζα ότι θα πεθάνω»«Με είχε φυλακισμένη», είναι μόνο λίγα απ’ όσα αναφέρει. Την ξυλοκόπησε τόσο άσχημα που το ένα από τα εμφυτεύματα στήθους της καταστράφηκε, ενώ ισχυρίστηκε επίσης, ότι της έκοψε το δάχτυλο μέχρι το κόκκαλο τον Ιούνιο, όταν της πέταξε ένα ποτήρι.

44444444444.jpg

Εννοείται ότι ο 24χρονος Βραζιλιάνος διεθνής αρνείται τις κατηγορίες, αν και ο ίδιος δέχθηκε να ανακριθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη από την Αστυνομία του Μάντσεστερ. Οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει λεπτό, τόσο στο Μάντσεστερ όσο και στο Σάο Πάολο.

Στους «κόκκινους διαβόλους» εμφανίστηκε πρόσφατα, στην τεράστια νίκη τους επί της Λίβερπουλ στο FA Cup, όπου σκόραρε κιόλας. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας, όμως, δεν συγχωρεί τόσο εύκολα.

Αφαιρέθηκε από την ομάδα που επιλέχθηκε για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα σε Βολιβία και Περού τον Σεπτέμβρη και απουσιάζει μέχρι… νεωτέρας.

Ροναλντίνιο

Ούτε ο άνθρωπος, του οποίου το free-kick πέταξε εκτός την Αγγλία από το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002, δεν αντιστάθηκε στο… σκάνδαλο.

Το 2020 ο Βραζιλιάνος σούπερσταρ συνελήφθη μαζί με τον αδερφό του Ρομπέρτο ντε Ασίς όταν προσήλθαν στην Παραγουάη στο πλαίσιο ενός tour για διαφημιστικούς σκοπούς. Ο λόγος της σύλληψης ήταν πως τα δύο αδέρφια είχαν πλαστογραφήσει διαβατήρια και ταυτότητες της Παραγουάης, αν και οι εισαγγελείς πίστεψαν ότι ο Ροναλντίνιο δεν είχε ιδέα πως τα έγγραφα ήταν πλαστά.

6666666666666.png

Πάντως, δεν πέρασε και άσχημα στην φυλακή. Συμμετείχε σε ένα τουρνουά futsal μαζί με άλλους κρατούμενους, με την ομάδα του να κερδίζει 11-2 στον τελικό, με τον πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή να καταγράφει πέντε γκολ και έξι ασίστ.

Μετά από 32 μόνο μέρες στην φυλακή ύψιστης ασφαλείας Asuncion, όπου πέρασε τα 40α του γενέθλια, μετακινήθηκε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, άδειο λόγω Covid, των 380 δολαρίων τη βραδιά, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ρεπορτάζ στη Νότια Αμερική αναφέρουν ότι, παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, ο Ροναλντίνιο υποδεχόταν συχνά καλεσμένους, διοργανώνοντας πάρτι καραόκε.

Εν τέλει, τα αδέρφια χρεώθηκαν μόνο πρόστιμο ύψους 200.000 δολαρίων και επέστρεψαν στην Βραζιλία, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Αντριάνο

Ο Αντριάνο, ο οποίος αγωνίστηκε 48 φορές με την Εθνική Βραζιλίας μεταξύ 2000 και 2010, κατηγορήθηκε για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ήταν ακόμη εν ενεργεία.

Το 2010, εισαγγελείς ισχυρίστηκαν πως ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε αγοράσει μια μοτοσικλέτα, την οποία παρέδωσε σε έναν έμπορο ναρκωτικών στην φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου είχε μεγαλώσει.

Η μοτοσικλέτα χρησιμοποίηθηκε για διακίνηση ναρκωτικών από μια ισχυρή συμμορία, σύμφωνα με στοιχεία που είχαν μαζευτεί, με τον Αντριάνο να αντιμετωπίζει μακρά ποινή φυλάκισης, εφόσον καταδικαστεί.

99999999999.jpg

Παρόλα αυτά, το 2014, η δικαστής Μαρία Τερέσα Ντονάτι απέρριψε την υπόθεση, καθώς δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις που να υποστηρίζουν τις κατηγορίες.

Εντμούντο

Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους χαρακτήρες, στον οποίο είχε αποδοθεί το ψευδώνυμο «Το Ζώο» (The Animal). Το 1999 ο Εντμούντο απειλήθηκε με ποινική δίωξη από φιλοζωικές όμαδες, επειδή είχε προσλάβει ένα τσίρκο στην πίσω αυλή του σπιτιού του για τα πρώτα γενέθλια του γιου του.

Τα τσίρκα έτσι και αλλιώς εκμεταλλεύονται τα άμοιρα ζώα, με τις συνθήκες να είναι ανάρμοστες για τα αθώα πλάσματα και η συμπεριφορά που δέχονται απλώς θλιβερή.

Αυτό που εξόργισε όμως, περισσότερο απ’ όλα τις φιλοζωικές ήταν το γεγονός ότι στο πάρτι απεικονίστηκε να δίνει μπύρα και ουίσκι σε έναν χιμπατζή που φορούσε φόρμες Adidas, με το όνομα Πεδρίνιο.

7777777777777.png

Και το δράμα δεν σταματάει εδώ. Την ίδια χρονιά, και όσο αγωνιζόταν στην Φιορεντίνα, γλίτωσε και από 4,5 χρόνια στην φυλακή, επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, ενώ σκότωσε τρεις ανθρώπους, όταν το Jeep Cherokee του συγκρούστηκε με ένα Fiat στο καρναβάλι του Ρίο.

Καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, όμως οι εφέσεις μείωσαν την ποινή του σε μόλις επτά ημέρες με αναστολή. Ίσως, το πιο «φωτεινό» παράδειγμα του πώς η φήμη σου μπορεί να… εξαγοράσει την ελευθερία σου.

Χουλκ

Σε σχέση με όσα ήδη αναφέρθηκαν, αυτό είναι με διαφορά το πιο… light περιστατικό, μιας και νομικά δεν αποτελεί παράβαση. Ο πρώην επιθετικός της Σελεσάο έγινε πρωτοσέλιδο όταν γνωστοποιήθηκε πως θα παντρευτεί την ανιψιά της πρώην γυναίκας του.

Ναι, σωστά διαβάσατε. Ο 37χρονος, που αγωνίζεται στην Ατλέτικο Μινέιρο στην πατρίδα του, ήταν παντρεμένος για 12 χρόνια με την Ιράν Άντζελο, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τους Ίαν και Τιάγκο, και μια κόρη, την Άλις.

Δεν πρόλαβαν καλά καλά να χωρίσουν το 2019 και μόλις πέντε μήνες αργότερα ανακοίνωσε πως θα παντρευόταν την Καμίλα Άντζελο, την ανιψιά της πρώην γυναίκας του. Η Καμίλα πλέον, εκτός από χρέη θείας, εκτελεί και χρέη μητριάς απέναντι στα παιδιά του… άτακτου παίκτη.

888888888888.png

Μάλιστα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Χουλκ, ο ίδιος κάλεσε τους γονείς και τον αδερφό της Καμίλα, αποκαλύπτωντάς τους την αλήθεια, ενώ επίσης, μόνος του έκανε γνωστή την πληροφορία στο κοινό, αφου δεν είχε να κρύψει τίποτα.

Το ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, τη Ζάϊα, το 2022, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη ανακοίνωσαν πως περιμένουν και ένα αγοράκι. Όσο για θεία και ανιψιά, βρίσκονται ακόμη στα… μαχαίρια, αφού όπως ισχυρίζεται η Ιράν θυσίασε πολλά πράγματα από τη ζωή της για να βοήθήσει την ανιψιά της, ενώ εκείνη της «έκλεψε» τη ζωή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ποδοσφαιριστές της Βραζιλίας έχουν υποπέσει σε παραπτώματα και έχουν γίνει πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους. Εξαιρώντας τον Χουλκ, όλα τα υπόλοιπα υπάγονται σε σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας, όντας σοβαρά εγκλήματα που δεν έπρεπε να προσπεραστούν χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στους εγκληματίες.

Για όσα έγιναν στο παρελθόν, και εφόσον έχουν ήδη αποφασιστεί οι ποινές, δεν μένει να πούμε πολλά. Παρόλα αυτά, στις περιπτώσεις των ΡομπίνιοΝτάνι Άλβες και Άντονι ο κόσμος οφείλει να πιέσει για δικαιοσύνη. Όταν μία στις τρεις γυναίκες, δηλαδή τουλάχιστον το 30% αυτών, πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας παγκοσμίως, το πρόβλημα είναι πιο έντονο από ποτέ και μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως φύλου.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας στέκεται στο πλευρό των θυμάτων και μας προτρέπει όλους να κάνουμε το ίδιο. Αν είσαι γυναίκα, πιθανώς να σου έχει συμβεί. Αν είσαι άνδρας, πιθανώς να έχει συμβεί στην μητέρα σου, την αδερφή σου, την θεία σου, την ξαδέρφη σου, κάποια φίλη σου.

Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε πραγματικά κάτι. Πόσο μάλλον όταν το χρωστάμε πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας, έπειτα στις γυναίκες που μας έφεραν στον κόσμο και έπειτα σε όλα τα παιδιά που θα γεννηθούν και οφείλουν να ζουν ελεύθερα χωρίς περιορισμούς και φόβο για την κάθε μέρα που ξημερώνει.