Ισόπαλο το… ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια, σαν σήμερα πριν από 69 χρόνια.

Ήταν 11 Μαρτίου του 1955, όταν οι φίλοι της Ένωσης παρακολουθούσαν ένα άκρως ενδιαφέρον φιλικό. Από τη μία πλευρά η ομάδα τους από την άλλη η Εθνική Ενόπλων Δυνάμεων. Ο λόγος;

Μέχρι εκείνη τη χρονιά, το γήπεδο της ΑΕΚ είχε αρχίσει να παίρνει μορφή. Είχαν προστεθεί εξέδρες για την κατασκευή κυκλικών κερκίδων που θα αντικαθιστούσαν σταδιακά τις θέσεις όρθιων και είχαν γίνει προσθήκες στα αποδυτήρια με ζεστό νερό για τους αθλητές.

Στις 11 Μαρτίου του 1955, με κάθε επισημότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Κανελλόπουλος έθεσε το θεμέλιο λίθο, στα εγκαίνια των έργων επέκτασης του σταδίου της Νέας Φιλαδέλφειας. Είπε ότι το κράτος θα βοηθούσε την ομάδα να ολοκληρώσει το έργο της, και σαν γιορτή για το γεγονός η ομάδα αντιμετώπισε την Εθνική Ενόπλων με το τελικό σκορ να είναι 1-1.

gipedo1

Τέσσερα χρόνια αργότερα το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας υπό την προεδρία του Νίκου Γκούμα είχε πλέον γίνει «διαμάντι». Σταδιακά μπήκαν οι θέσεις και τελικώς η θρυλική σκεπαστή. Γύρω από το γήπεδο ακολούθησε οικοδομική ανάπτυξη. Η περιοχή έγινε γειτονιά. Το γήπεδο ήταν ανάμεσα σε πολυκατοικίες και στο άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας. Ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα γήπεδα της εποχής που ισχυροποίησε τη θέση του Δικέφαλου ως πρωταγωνιστή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα εμπορικά καταστήματα, κυρίως χώροι εστίασης, έγιναν στέκια των απανταχού οπαδών της.

Πλέον στον ιστορικό χώρο υπάρχουν μόνο ερείπια, λόγω της κατεδάφισης του γηπέδου από τη διοίκηση Γρανίτσα, ωστόσο ευχή όλων είναι η εκ νέου ανέγερση ενός σύγχρονου γηπέδου για να στεγάσει την ιστορική ομάδα.