Τα νέα δεδομένα που θα έχουν ισχύ από την επόμενη σεζόν αναφορικά με τις αλλαγές των format στις διοργανώσεις της UEFA παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση το μεσημέρι της Τρίτης από τη Stoiximan Super League 1 και τους αξιωματούχους της UEFA.

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν και αυτό των επιπλέον εισιτηρίων που θα δοθούν στους «δυνατούς». Τι σημαίνει αυτό; Τα δύο από τα τέσσερα εξτρά εισιτήρια θα δοθούν στις χώρες που οι ομάδες τους την αμέσως προηγούμενη χρονιά συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς.

Η Ιταλία αυτή τη στιγμή έχει ακόμα τέσσερις ομάδες από τις επτά που έβαλε στην αρχή της σεζόν, με την κληρωτίδα του Europa League να βγάζει τον «εμφύλιο» Μίλαν – Ρόμα. Αυτή η κλήρωση πρακτικά εξασφαλίζει στην Ιταλία το ένα επιπλέον εισιτήριο. Διότι όποια και από τις δύο ομάδες εξασφαλίσει την πρόκριση, η Ιταλία έχει σίγουρους 714 βαθμούς που θα την φτάσουν στη φάση των ημιτελικών των ευρωπαϊκών διοργανώσεων με 18.428.

Η Αγγλία από την άλλη βρίσκεται επίσης κοντά στον στόχο. Θα πρέπει να συμβούν τα απίθανα ώστε η Premier League να μην έχει του χρόνου στο νέο Champions League πέντε ομάδες. Με έναν αποκλεισμό των Γερμανών στις αγγλογερμαρνικές μάχες, η Γερμανία ουσιαστικά τίθεται οριστικά εκτός μάχης. Κι όμως, ακόμα και έτσι η Αγγλία πάλι θα έχει πλεονέκτημα καθώς διαθέτει τη Λίβερπουλ στο Europa League και την Άστον Βίλα στο Conference League. Οι Άγγλοι θα πρέπει να αυτοκτονήσουν και να μείνουν χωρίς ομάδα στα ημιτελικά ώστε να χάσουν αυτό το εξτρά εισιτήριο.

Υπάρχει ωστόσο και το απίθανο σενάριο που θέλει την Αγγλία από τη νέα σεζόν με εννιά ομάδες στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, σχεδόν η μισή Premier League ενδέχεται να παίζει του χρόνου και εκτός συνόρων. Οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό το σενάριο ωστόσο είναι συγκεκριμένες. Για αρχή, η Premier League συγκεντρώνει έτσι και αλλιώς αυτή τη στιγμή πολλές πιθανότητες να βγάλει του χρόνου οκτώ ομάδες στις διοργανώσεις της UEFA και το συγκεκριμένο σενάριο δεν μοιάζει τόσο δύσκολο.

Οι προϋποθέσεις είναι απλές. Εάν δεν συμβεί κάποια ανατροπή και η Αγγλία εξασφαλίσει το ένα επιπλέον εισιτήριο του Champions League, τότε σε περίπτωση που κατακτήσει το FA Cup μια από τις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες επτά θέσεις της Premier League, τότε η Αγγλία θα βγάλει δεδομένα οκτώ ομάδες στην Ευρώπη.

Πέντε στο Champions League, δύο στους ομίλους του Europa League και μια στα προκριματικά του Conference League. Ένα σενάριο που δεν μοιάζει τόσο μακρινό, καθώς τα ζευγάρια των ημιτελικών του Κυπέλλου Αγγλίας είναι τα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Κόβεντρι και Μάντσεστερ Σίτι – Τσέλσι.

Κι όμως, υπάρχει και το ενδεχόμενο να δούμε την Αγγλία τη νέα σεζόν με εννιά ομάδες στην Ευρώπη. Ένα πιο δύσκολο σενάριο, καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει η Γουέστ Χαμ να κατακτήσει το Europa League. Πέρα από την κατάκτηση του Europa, η Γουέστ Χαμ θα… πρέπει να τερματίσει κάτω από την 8η θέση της βαθμολογίας ώστε να δώσει ακόμα ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο στην Premier League. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση και εδώ, να κατακτήσει ομάδα της πρώτης επτάδας το FA Cup και η Premier League να εξασφαλίσει το ένα επιπλέον εισιτήριο του Champions League.