Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου του ΑΠΟΕΛ, όπου παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες για το ιδιόκτητο γήπεδο στην Κοκκινοτριμιθιά, στην παρουσία του Κωνσταντίνου Ιορδάνους. Η ιστοσελίδα μας έδωσε το παρών στη διάσκεψη και θα σας μετέφερε όλα όσα λέχθηκαν…

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΙΒΑΝΑΡΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΠΟΕΛ)
«Είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις υπογραφές της συμφωνίας τη ανέγερσης ιδιόκτητου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ, ένα γήπεδο στολίδι. Ο κ. Ιορδάνους πίστεψε στο όνειρο αυτό, θα γίνει πραγματικότητα με την εμπειρία του και τη συνεισφορά του στο οικονομικό. Είναι ανεκτίμητη η συνεισφορά των κ.κ Πετρίδη, Μεταξά και Ιωάννου. Για το σωματείο θα έχει πολλά οφέλη.
Το ΑΠΟΕΛ πρωτοπορεί και εξελίσσεται. Θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε και την ανακαίνιση του σωματείου μας. Θέλουμε να οδηγήσουμε το ΑΠΟΕΛ στη νέα εποχή. Τα μέλη θα κληθούν να επικυρώσουν τη συμφωνία στην επόμενη γενική συνέλευση».

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΠΟΕΛ)
«Είναι μια ημερομηνία-ορόσημο. Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα, που γίνεται πραγματικότητα παρότι θα μπορούσα να το εγκαταλείψω αρκετές φορές. Ήταν όμως αδιαπραγμάτευτος στόχος. Τίτλους, ευρωπαϊκές επιτυχίες, το ΑΠΟΕΛ θα συνεχίσει να έχει. Όμως, τα έργα που θα αποτελούν τα θεμέλια αυτών των επιτυχιών, χρειάζονται υπομονή. Εγκαινιάσαμε ένα προπονητικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών και είμαι διπλά περήφανος που μετά από έξι χρόνια, ξεκινάμε ένα άλλο ταξίδι. Το χτίσιμο του ιδιόκτητου γηπέδου του ΑΠΟΕΛ. Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να το θεωρούμε άπιαστο όνειρο. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Ιορδάνους, απέδειξε στην πράξη ότι μοιράζεται το κοινό όραμα. Ευχαριστώ και τον πρόεδρο του σωματείου, Κυριάκο Ζιβανάρη. Ευχαριστώ το συμβούλιό μου για τη συνεργασία όπως και τους κ.κ Μίκη και Μεταξά».

** «Yellow & Blue» θα είναι το όνομα της εταιρείας που θα διαχειρίζεται το νέο ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ.

** «Μετά την αποπληρωμή της επένδυσης στους επενδυτές, το γήπεδο θα είναι ιδιοκτησία κατά κύριο λόγο στο σωματείο ΑΠΟΕΛ. Για την ονομασία του γηπέδου δεν αποφασίσαμε, είναι εμπορικό θέμα».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ
«’Έφυγα από την Κύπρο πριν 54 χρόνια. Είμαι 74 χρόνων. Δεν πέρασε ούτε μια μέρα που δεν θυμόμουν την Κύπρο μας. Ήμουν ΑΠΟΕΛΙΣΤΑΣ από παιδί. Έπαιξα ποδόσφαιρο με πολλούς ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ. Έπαιξε και εναντίον του ΑΠΟΕΛ το 1976 και το 1978 όταν ήρθα εδώ με τον Παγκύπριο. Το όνειρο της οικογένειας του ΑΠΟΕΛ ήταν και δικό μου. Το όνειρο πρέπει να είναι πιο μεγάλο από την ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι η καρδιά του ΑΠΟΕΛ, αλλά εξυπηρετεί την νεολαία της Λευκωσίας με πολλά άλλα αθλήματα, θα ήθελα να τα βοηθήσουμε. Αυτό το στολίδι για τη Λευκωσία, νομίζω θα δώσει ευκαιρίες όχι μόνο στην Κοκκινοτριμιθιά και στη Λευκωσία, αλλά και σε πολλά παιδιά που θέλουν ο αθλητισμός να είναι μέρος της ζωής τους. Αυτό είναι το όνειρό μου. Δεν θέλω να είναι ένας προορισμός που θα πηγαίνει μόνο μια βδομάδα για να δει το ΑΠΟΕΛ, αλλά θα προσφέρει πολλά στους συμπατριώτες μας και θα πηγαίνουν κι άλλες μέρες. Δεν μπορούν να επιβιώσουν τα γήπεδα μόνο με μία ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά να προσφέρουμε το κάτι παραπάνω».

** ΑΝ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ: «Το ενδιαφέρον μου ήταν για το γήπεδο. Αυτό είναι για το μέλλον. Δεν έχω κάνει σκέψεις γι’ αυτό. Η εταιρεία που δημιουργούμε είναι για να γίνει αυτό το στολίδι για το ΑΠΟΕΛ. Θα πω όμως πως όταν κάνουμε κάτι καλό, θα ωφεληθεί και η εταιρεία γιατί με τις μελέτες που κάναμε, τα εισοδήματα θα ανέβουν».

«Στην Κύπρο βλέπω ένα φανατισμό που δεν μου αρέσει. Στην Αμερική δεν το έχουμε αυτό. Η διχόνοια στην Κύπρο με προβληματίζει, αλλά αυτή είναι η κουλτούρα μας».

ΑΓΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ (CEO ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΓΗΠΕΔΟΥ)
«Παρακολουθούμε τους αγώνες του ΑΠΟΕΛ και μας λυπεί ότι το σωματείο είναι κλειστό κι ότι ο εξώστης των πανηγυρισμών είναι βουβός εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Κύπρου άλλαξε σημαντικά, αλλά το ΑΠΟΕΛ είναι διαχρονικά η πιο μεγάλη ομάδα. Η οικονομική ευρωστία χρειάζεται για να μην χαθούμε σ’ αυτές τις λεπτομέρειες. Είχαμε ενημερωθεί ότι ετοιμαζόταν μία μελέτη για το ιδιόκτητο γήπεδο. Ζητήσαμε να μας παρουσιαστεί η μελέτη. Αντιληφθήκαμε πως είναι εφικτό και το ιδιόκτητο γήπεδο είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Απομένει η σωστή διαχείριση. Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Ιορδάνους αποτελέσει το βασικό επενδυτή μέχρι και του 49% του υπολοίπου του έργου, μετά την κρατική χορηγία, η οποία θα καλύψει το 30-35% του κόστους. Με εξασφαλισμένο του 70-75% του έργου, προχωρά άμεσα. Είμαστε σίγουροι ότι θα ενδιαφερθούν κι άλλοι επενδυτές αφού θα έχουν σταθερές αποδόσεις. Θα παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες συμβάσεις επένδυσης για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Για τον κ. Ιορδάνους δεν αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, αλλά για να συνεισφέρει στην υλοποίηση του μεγάλου ονείρου. Θα είναι ένα αθλητικό κέντρο που θα προσφέρει όλες τις ανέσεις στον κόσμο και θα αναβαθμίσει την περιοχή. Θα είναι βασισμένο στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών σταδίων. Με Συναυλίες, σεμινάρια, επιχειρήσεις, μπουτίκ, μουσείο, εστιατόρια, διαφημίσεις και καλυμμένους χώρους στάθμευσης. Θα συσταθεί μια νέα εταιρεία που θα αναλάβει την ανέγερση και την εκμετάλλευση του γηπέδου. Στόχος είναι η αποπληρωμή των επενδυτών και η συνεχής ενίσχυση της ομάδας. Να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ακόμη κι όταν δεν θα έχει ευρωπαϊκές επιτυχίες, ενώ θα έχει σημαντικό όφελος και το σωματείο. Ζητούμε από τον κόσμο να δίνει βροντερό παρών στο νέο γήπεδο».

ΜΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΜΑΝΑΤΖΕΡ)
«Με παρακάλεσε ο κ. Πετρίδης σε συνάντηση να ετοιμάσουμε μία μελέτη. Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι το γήπεδο πρέπει να αποτελέσει προορισμό κι όχι να εξαρτιέται μόνο από 2-3 ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ο καθορισμός της χωρητικότητας έγινε μετά από μία αναλυτική μελέτη των διαρκείας και των μεμονωμένων εισιτηρίων, την ευρωπαϊκή προοπτική, τα εισιτήρια των φιλοξενούμενων. Καθορίστηκε στις 14.500 θέσεις με προοπτική να γίνουν 20.000. Στείλαμε ένα ερωτηματολόγιο στον κόσμο και η ανταπόκριση ήταν πρωτοφανής. Μετά τον καθορισμό της χωρητικότητας και των υπηρεσιών του γηπέδου, καταλήξαμε στο μέγεθος της γης. Η ελάχιστη απαίτηση ήταν 150.000 τετραγωνικά μέτρα, δηλαδή περίπου 300 οικοπέδων. Δεν είναι εύκολη η εξασφάλιση τέτοιου αριθμού, με εύκολη πρόσβαση από τις άλλες πόλεις και μάξιμουμ στα30 λεπτά από τη Λευκωσία, να διαθέτει τις βασικές υπηρεσίες και οδικό δίκτυο. Το κόστος έπρεπε να μην εκτροχιάζει τη βιωσιμότητα. Τον Ιανουάριο του 2023 εξασφαλίστηκε η γη μέσω μίσθωσης για τα επόμενα τουλάχιστον 80 χρόνια. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι ο νέος αυτοκινητόδρομος καταλήγει στο νέο γήπεδο, που είναι προσβάσιμο απ’ όλες τις πλευρές. Επιλέξαμε την αξιολόγηση τριών οίκων από το εξωτερικό. Η τελική επιλογή αφορούσε δύο προτάσεις. Καταλήξαμε στην επιλογή ενός γαλλικού οίκου. Η πρώτη φάση προνοεί 14.669 θέσεις και η τελική χωρητικότητα του γηπέδου θα είναι 19269 θέσεις μετά από τρεις φάσεις.Η κατασκευή θα διαρκέσει περίπου 30 μήνες, με χρονοδιάγραμμα τον Απρίλιο του 2028. Το κόστος ανέγερσης ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ με σημερινές τιμές. Αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2023 να προχωρήσει το έργο. Το ενδιαφέρον του κ. Ιορδάνους μας επιτρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ανέγερσή του».

** Η αρχική χωρητικότητα του γηπέδου του ΑΠΟΕΛ θα είναι 14.669 θέσεων με προοπτική να φτάσουν τις 20.000. Η μεγαλύτερη κερκίδα θα είναι η Νότια με 4470 θέσεις, όπου θα βρίσκονται οι οργανωμένοι, με προοπτική επέκτασης για άλλες 1400 θέσεις.
Η Δυτική θα είναι 3115 θέσεων και η Ανατολική 2614. Όσον αφορά την Βόρεια, στο βορειοδυτικό κομμάτι που θα… ανήκει στον κόσμο του ΑΠΟΕΛ οι θέσεις είναι 2820, ενώ οι φιλοξενούμενοι θα παίρνουν το βορειοανατολικό κομμάτι και οι θέσεις θα είναι 1650. Στις θέσεις VIP δόθηκαν 1926 θέσεις, το έτος ίδρυσης του ΑΠΟΕΛ!