«Σατανικές» συμπτώσεις ιερών σκανδάλων στους κόλπους της Εκκλησίας. Μετά το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ και των όσων σοκαριστικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας μια νέα πτυχή ενός ήδη γνωστού σκανδάλου στην Ελλάδα, γίνεται γνωστή μέσα από ρεπορτάζ του SigmaLive.

Η υπόθεση αυτή της Θεσσαλονίκης έγινε γνωστή την περασμένη βδομάδα, μετά από έρευνα του Τμήματος Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης. Την έρευνα προκάλεσαν έξι καταγγελίες φερόμενων θυμάτων.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ένας 68χρονος Αρχιμανδρίτης και ένας 61χρονος πρώην μοναχός στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του συνεργού. Οι εν λόγω κατηγορούνται ότι απέσπασαν από πιστούς ποσά άνω του 1.3 εκατομμυρίων ευρώ αφού πρώτα έπειθαν ότι ο 68χρονος είναι το φαβορί για Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Κύπριος ο υποψήφιος Μητροπολίτης

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SigmaLive, ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης ο οποίος είναι Κύπριος στην καταγωγή, φέρεται να απέσπασε χιλιάδες και από Κύπριους με τους οποίους διατηρούσε σχέσεις. Ο εν λόγω φέρεται να τους παρότρυνε να «ραφτούν» προκειμένου να τον καμαρώσουν Μητροπολίτη.

Οι προετοιμασίες του «ραψίματος» βέβαια γινόταν έναντι αδρών αμοιβών, αφού ο 68χρονος Αρχιμανδρίτης τους έλεγε ότι χρειαζόταν (δανεικά) λεφτά για την χειροτονία του. Μαρτυρία που έχει το SigmaLive από θύμα του 68χρονου κάνουν λόγο για υποσχέσεις που έδινε στους ανυποψίαστους πιστούς, ότι θα τους επέστρεφε τα λεφτά τους εντός δυο μηνών. Αντ’ αυτού, ο 68χρονος έπιανε τα λεφτά και δεν απαντούσε καν τα τηλέφωνα.

Η φερόμενη χειροτονία του Αρχιμανδρίτη προετοιμαζόταν από χρόνια. Οι πιο πάνω καταγγελόμενη στο SigmaLive εξαπάτηση έγινε μεταξύ των ετών 2018 και 2019. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το SigmaLive ο εν λόγω δεν δίστασε να πάρει λεφτά από στενά του άτομα τα οποία μάλιστα εξέθεσε σε τέτοιο βαθμό που αυτά χρειάστηκε να δανειστούν χρήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην οικονομική στενότητα στην οποία είχαν περιέλθει μετά που του είχαν δανείσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Η απάτη δεν είχε τελειωμό αφού επιστέγασμα των πιο πάνω είναι το γεγονός ότι ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης όχι μόνο δεν προοριζόταν για Μητροπολίτης αλλά δεν περιλαμβανόταν καν στη λίστα των υποψηφίων για το τριπρόσωπο.

Πολυτελείς κατασχέσεις

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στην υπόθεση εμπλέκονται 4 άνδρες ηλικίας 61, 68, 51 και 34 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Οι δύο πρώτοι εμπλεκόμενοι, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2018 έως και 24 Φεβρουαρίου 2023, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητα του 68χρονου και την επιρροή που ασκούσε λόγω αυτής, δήλωναν ψευδώς ότι είναι βέβαιη η ανέλιξή του στον χώρο που κινείται και επιδεικνύοντας πλαστές επιστολές που συνέτασσε ο πρώτος, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές Υπηρεσίες, απέσπασαν χρηματικά ποσά από έξι ημεδαπούς.

Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι τα χρήματα μεταφέρονταν σε λογαριασμούς του 61χρονου, ενώ διαπιστώθηκε και η μεταφορά χρηματικών ποσών σε άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οι ταυτοποιημένοι ημεδαποί 51 και 34 ετών.

Κατασχέθηκαν:

• Πολυτελές όχημα,
• 2 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

• Εκτυπωτής,
• 2 φορητές συσκευές αποθήκευσης (usb),

• Διάφορα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων,
• Χειρόγραφες σημειώσεις,

• Διάφορες επιστολές και
• 2 κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ τα ψηφιακά πειστήρια θα εξετασθούν από το αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com