Σιγή ιχθύος για τις έρευνες γύρω από τα σκάνδαλα στη Μονή Αββακούμ τηρούν Ιερά Σύνοδος και Αστυνομία.

Η ανακριτική επιτροπή της Ιεράς Συνόδου συνήλθε για τέσσερις ώρες σήμερα το πρωί στην Αρχιεπισκοπή, για συντονισμό των επόμενων ενεργειών της στην εν εξελίξει ανακριτική διαδικασία.

Η απόφαση των Συνοδικών να προχωρήσουν απρόσκοπτα τις έρευνες, χωρίς να δίνουν την παραμικρή πληροφόρηση στο χριστεπώνυμο πλήρωμα για την πορεία τους, φαίνεται ότι είναι οριστική και αμετάκλητη.

«Συνήλθε η ανακριτική επιτροπή, τα μέλη αυτής προκειμένου να προβούν σε συντονισμό των ενεργειών των οποίων καλούνται να πραγματοποιήσουν προς διερεύνηση της υπόθεσης αυτής». Ως μέλη της ανακριτικής επιτροπής καθ’ όλη της διάρκεια της έρευνας δεν θα προβαίνουμε σε οποιεσδήποτε δηλώσεις επί της ουσίας της υπόθεσης», ανέφερε ο πάτερ Ελευθέριος, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Από νωρίς το πρωί κυκλοφορούσαν έντονες φήμες και πληροφορίες ότι οι δύο Αρχιμανδρίτες, Νεκτάριος και Πορφύριος θα προσέρχονταν για να καταθέσουν ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, για τα σκάνδαλα σεξουαλικής και οικονομικής που τους προσάπτονται.

Μέχρι το πέρας της συνεδρίας της ανακριτικής επιτροπής οι δύο μοναχοί δεν είχαν εμφανιστεί σε καμία από τις δύο εισόδους της Αρχιεπισκοπής, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι τελικά δεν πέρασαν το κατώφλι της Αρχιεπισκοπής για να καταθέσουν.

«Επ’ αυτού δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Ευχαριστώ πολύ», είπε ο πάτερ Ελευθέριος.

«Κατ’ επανάληψη  σεξουαλική παρενόχληση»

Ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Υποθέσεων Διαχείρισης Ευάλωτων Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, κατέθεσε χθες για περισσότερη από μία ώρα ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού, για την πτυχή που αφορά τη φερόμενη σεξουαλική παρενόχληση πρώην εργαζόμενου της Μονής Αββακούμ από τον Ηγούμενο.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μίλησε με τον νεαρό, αφού του γνωστοποιήθηκε η υπόθεση από μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο καταγγέλλων ανέφερε στην Αστυνομία την επικοινωνία που είχε μαζί του, με αποτέλεσμα να κληθεί από τους ανακριτές για να καταθέσει.

«Ναι έχω καταθέσει για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης γιατί σε κάποια φάση έγινα κοινωνός. Δεν ήταν κάτι που έγινε και τέλειωσε. Θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά ότι ο παραπονούμενος υπέπεσε σε αντιφάσεις».

Ανησυχίες πιστών

Παράπονα φτάνουν τις τελευταίες ώρες στο Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, από πιστούς που εξομολογήθηκαν στη Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου ανέφερε ότι «έχουμε ανησυχίες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι υπάρχει υλικό από εξομολογήσεις και υπάρχουν ανησυχίες που εκφράζονται με όλους τους τρόπους».

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εξετάζει το θέμα και αναμένει και τη θέση της Αστυνομίας.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com