Στο εν εξελίξει σκάνδαλο στη Μονή Αββακούμ στο Φτερικούδι, αναφέρθηκε στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, κ. Νικηφόρος.

Αρχικά σημείωσε ότι δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί «στα όσα φοβερά και εμετικά βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας» και αφορούν «σε ορισμένους επίορκους μοναχούς».

Όπως ανέφερε, «δεν στάθηκαν στο ύψος τους και με τις παρεκτροπές τους σκανδαλίζουν το χριστεπώνυμο πλήρωμα της  Εκκλησία μας και δίνουν την ευκαιρία σε εκείνους που λέγουν πως είναι τάχα Ορθόδοξοι Χριστιανοί, τους αιρετικούς […], να παρουσιάζονται ως σκανδαλισμένοι, έχοντας ως στόχο, ωστόσο, τη ξεθεμελίωση και την απόρριψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Μητροπολίτης Κύκκου δεν δίστασε να στρέψει τα πυρά του, τόσο στους ενεχόμενους μοναχούς, όσο και στον Μητροπολίτη Ταμασού, Ησαΐα, λέγοντας ότι «σε αυτό συμβάλλουν και οι αντιμαχόμενοι κληρικοί που καθημερινά τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με νέες σκανδαλώδεις πληροφορίες του δαιμονικού σκανδάλου που συνταράσσει την Εκκλησία μας».

Την ίδια ώρα, κατηγορεί και τα Μέσα Ενημέρωσης, υποδεικνύοντας ότι «τα ΜΜΕ, που μόνο τα σκάνδαλα εκλύουν την όσφρηση και την όρασή τους, εν είδει τηλεοπτικού σήριαλ, τα προβάλλουν τμηματικά και καθημερινά στις οθόνες των τηλεοράσεων, για να είναι πιο δραστικό το δηλητήριο και να πλήξει πιο αποτελεσματικά την Εκκλησία μας».

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κύκκου αναφέρει επίσης ότι «η Εκκλησία έχει τους μηχανισμούς και τη δύναμη να επιτύχει την αυτοκάθαρσή της, να θεραπεύσει τις πληγές τις με τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων σκανδαλισμού […] Δεν χρειάζεται τους αυτόκλητους ιεροεξεταστές που στόχο έχουν να παρασύρουν τον λαό μας, στην άρνηση της Ορθοδοξίας, την κατεδάφιση της Εκκλησίας, αποσιωπώντας εσκεμμένα το έργο της.

Δείτε το απόσπασμα από το 2:48:45