Ο Εργκίν Αταμάν δήλωσε ότι στον Παναθηναϊκό AKTOR πήρε όποιον παίκτη ζήτησε, αναφέρθηκε στην κουλτούρα που υπάρχει στην Ελλάδα, την σχέση του με τον Ολυμπιακό και την συμπεριφορά του κόσμου.
Ο Εργκίν Αταμάν παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην «hurriyet» και μίλησε για πάρα πολλά θέματα, αναλύοντας το σκεπτικό του.
Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού AKTOR μίλησε για τις καλοκαιρινές μεταγραφές, τονίζοντας πως πήρε ό,τι ζήτησε, τους αγώνες με τον Ολυμπιακό, την κουλτούρα της Ελλάδας και τους φιλάθλους.
Αναλυτικά, ο Τούρκος τεχνικός δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για την υποδοχή που έλαβε στην Ελλάδα: «Από την πρώτη μέρα ο κόσμος με αγκάλιασε. Πριν κάνω οτιδήποτε άκουγα να λένε πως “έφτασε ο Αταμάν”. Όταν βγήκα στους δρόμους με έβλεπαν σαν τον σωτήρα από την Τουρκία. Πέραν του επαγγελματισμού, η μεγαλύτερη έλλειψη στην Τουρκία αφορά τον σεβασμό και το ενδιαφέρον. Παίρνεις δύο φορές τον τίτλο στην Euroleague και ο κόσμος δεν σε σέβεται. Οι οπαδοί και τα ΜΜΕ ξεκινάνε αμέσως την κριτική αν χάσεις ένα – δυο παιχνίδια».

Για την κουλτούρα που συνάντησε στην Ελλάδα: «Η αθλητική κουλτούρα στην Ελλάδα είναι διαφορετική. Ο κόσμος λέει: “Έχουμε τον προπονητή που πήρε δύο φορές την Euroleague ή ακόμα και τρεις”. Παρακολουθούν τα πάντα. Τα πράγματα ξεκίνησαν να πηγαίνουν καλά από τη στιγμή που έφτασα. Κανείς δεν το περίμενε, γιατί κάναμε πάνω από 10 μεταγραφές σε μια ομάδα που πέρυσι ήταν τελευταία. Το μπάτζετ της ομάδας είναι 15-16 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 6ο ή το 7ο μπάτζετ στη διοργάνωση. Κάποτε η ομάδα έπαιζε μπροστά σε 2-3 χιλιάδες κόσμο. Τώρα παίζουμε σε ένα γεμάτο γήπεδο, το οποίο δημιουργεί “τρελή” ατμόσφαιρα».

Για το αν έκανε ο ίδιος όλες τις καλοκαιρινές μεταγραφές: «Εγώ τις έκανα όλες, η διοίκηση πήρε όποιον παίκτη ήθελα. Μέχρι στιγμής καμία ομάδα που έχω δουλέψει δεν έχει κάνει μεταγραφή χωρίς την έγκρισή μου. Υπήρχαν κάποια συμβόλαια με παίκτες πριν έρθω εδώ, αλλά εγώ ήθελα όλους τους νέους παίκτες».

Για τη σχέση του με τον Ολυμπιακό: «Μετά τη συμφωνία μου με τον Παναθηναϊκό μου έστειλαν λουλούδια στο ξενοδοχείο που έμενα. “Καλωσήρθατε κ. Αταμάν. Είμαστε πολύ χαρούμενοι”, έγραφε το σημείωμα. Μας σέβονται και λένε πως ο άνθρωπος που ήρθε εδώ θα μας βάλει προκλήσεις. Ο Ολυμπιακός κυριαρχούσε τα προηγούμενα χρόνια στο ελληνικό μπάσκετ, ο Αταμάν ήρθε και είπε στην αρχή της σεζόν πως τα πράγματα θα αλλάξουν και άλλαξαν. Μας σέβονται. Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα».

Για αυτά που έχει ζήσει στους δρόμους: «Εκτός από το γεγονός ότι δεν μπορώ να περπατήσω στον δρόμο χωρίς να με σταματήσουν για φωτογραφίες, αυτό που με αγγίζει είναι τα λόγια που ακούω. «Ευχαριστώ που ήρθατε στην ομάδα», μου λένε. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό, κανείς δεν μου το είχε πει αυτό.

Στο ξεκίνημα της σεζόν είχαμε χάσει από τον Ολυμπιακό με 25 πόντους στο Super Cup. Όλοι μου έλεγαν: «Δεν πειράζει, θα κάνεις αυτή την ομάδα πρωταθλήτρια». Βγήκα διστακτικά στον δρόμο μετά από ένα από τα πιο μεγάλα ντέρμπι, αλλά ο κόσμος έδειξε πως με πιστεύει. Σε κανένα εστιατόριο ή σε καμία καφετέρια δεν με αφήνουν να πληρώσω. Φυσικά, έλαβα αγάπη και στην Τουρκία, αλλά στην Αθήνα όλο αυτό είναι διαφορετικό. Υπάρχει πραγματική αφοσίωση εδώ. Υπάρχει μία ιδιαίτερη αθλητική κουλτούρα στον Παναθηναϊκό. Έχουν μάθει τουρκικά και έρχονται στα ματς και μου λένε “Σε ευχαριστώ” στα τουρκικά».

Για τις νίκες κόντρα στον Ολυμπιακό και τον στόχο του: «Δεν μπορούσαμε να τους νικήσουμε για τρία χρόνια, αλλά πήγαμε και πήραμε την νίκη στον Πειραιά. Μετά τους νικήσαμε ξανά στο πρωτάθλημα. Βρισκόμαστε στην 3η θέση στην Euroleague. Αυτές οι επιτυχίες μαζί με όσα ακούω στον δρόμο με κάνουν χαρούμενο.

Η Αθήνα έχει ωραίο life style. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει τη θάλασσα και το κολύμπι. Εδώ μπορώ να κολυμπήσω για 12 μήνες. Κάποιες φορές ο κόσμος εκπλήσσεται όταν με βλέπει στην παραλία. Όταν πήρα τον 2ο τίτλο με την Εφές η θέληση να γίνω πρωταθλητής Ευρώπης για 3η φορά μου έβαλε μεγάλη πίεση».

Για τις διαφορές σε σχέση με όσα ζούσε στην Τουρκία από τους προέδρους των ομάδων και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Υπάρχουν διαφορετικά προφίλ εδώ. Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού είχε τη φήμη ενός δύσκολου ανθρώπου, όμως κατά την άποψή μου δεν είναι έτσι. Είναι κάποιος που στηρίζει συνεχώς την ομάδα με ενθουσιασμό μένοντας εκτός των γραμμών. Είναι κομμάτι της ομάδας. Η οικογένειά του ασχολείται με την ομάδα για 40 χρόνια, το βλέπει ως την κληρονομιά από τον πατέρα του. Έχει ηρεμήσει κάπως τα τελευταία χρόνια, επειδή τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ήθελε, αλλά τώρα είναι πολύ χαρούμενος. Για αυτό και πήγα στην Ελλάδα. «Θέλω να αναβιώσω τον ενθουσιασμό που δημιούργησε ο πατέρας μου», μού είπε στην πρώτη μας συνάντηση. Αυτό το μέρος είναι διαφορετικό.

Αυτή τη στιγμή νιώθω σαν να είμαι προπονητής της Γαλατάσαραϊ ή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή είναι η ατμόσφαιρα στην Αθήνα. Επίσης, ο επαγγελματισμός εντός του κλαμπ είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν είχα ποτέ προβλήματα στη συνεργασία μου με προέδρους στο παρελθόν. Είμαι ένας άνθρωπος που θέλει ενεργούς προέδρους. Οι παίκτες πρέπει να βλέπουν πως ο πρόεδρος είναι ενεργός».

Για το πώς είναι για έναν Τούρκο στην Αθήνα: “Είναι απολαυστικό. Πρώτα από όλα, ο κόσμος συμπαθεί τους Τούρκους. Όπως λένε στην Ελλάδα, η κοινωνία δεν βλέπει τους Τούρκους σαν εχθρούς. Παράλληλα, μία μερίδα του κόσμου κάποιας ηλικίας έρχεται από την Τουρκία, σε όποιον έχω μιλήσει γνωρίζει τουρκικά. Με συμπάθησαν από την πρώτη μέρα που ήρθα. Αν ερχόταν ένας Ιταλός ή ένας Γάλλος προπονητής μπορεί να μην λάμβανε την ίδια προσοχή. Είναι πλεονέκτημα να έρχεσαι εδώ ως Τούρκος”.

Για τη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη και ότι αναφέρθηκε το όνομά του: “Ναι, συνέβη αυτό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Μητσοτάκης, μίλησε για εμένα όταν συνάντησε τον πρόεδρό μας, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν. “Υπάρχει ένας πολύ δημοφιλής Τούρκος τεχνικός εδώ”, του είπε. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί το είπε ο Μητσοτάκης; Εκφράζει την κοινή γνώμη. Το ενδιαφέρον κομμάτι έχει να κάνει με τους φιλάθλους από τον μεγαλύτερό μας αντίπαλο, τον Ολυμπιακό, από τον οποίον επίσης λαμβάνω σεβασμό αυτή τη στιγμή”.

Για τις διαφορές που βιώνει ένας προπονητής στην Τουρκία και στην Αθήνα: “Θα αφήσω την Αναντολού Εφές στην άκρη, καθώς έχω προπονήσει επίσης την Μπεσίκτας και τη Γαλατάσαραϊ. Υπάρχει ενθουσιασμός και εκεί, αλλά οι ομάδες είναι πιο ποδοσφαιρικές. Γιατί έφυγα από τη Γαλατάσαραϊ; Άλλαξε η διοίκηση. Είπαν: “Γιατί ξοδεύουμε τόσα χρήματα στο μπάσκετ;”. Η Γαλατάσαραϊ καταρρέει μπασκετικά από τότε που έφυγα.

Δεν ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα, αλλά για 5-6 χρόνια πετούν 4-5 εκατομμύρια δολάρια κάθε σεζόν. Νιώθεις το ενδιαφέρον όταν προπονείς στην Αθήνα. Το κοινό, τα ΜΜΕ, η διοίκηση είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. Παλεύεις σε ένα μεγάλο γήπεδο. Παίζεις με “γίγαντες” όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα. Αυτό σου δίνει κίνητρο”.