Συρρίκνωση 0,3%, σε ετήσια βάση, κατέγραψε το 2023 η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας, τα υψηλά επιτόκια και η μειωμένη εξωτερική ζήτηση επιβάρυναν τον εξαγωγικό γίγαντα της Ευρώπης.

“Η συνολική οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία το 2023 παραπαίει, σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολλαπλές κρίσεις”, δήλωσε η Ρουθ Μπραντ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, Destatis, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πιθανότατα σημείωσε πτώση της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της υπηρεσίας.

Επίσης, η Destatis αναθεώρησε τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο από συρρίκνωση 0,1% που ανακοίνωσε προηγουμένως, σε στασιμότητα (μηδέν ανάπτυξη), πράγμα που σημαίνει ότι η Γερμανία απέφυγε την τεχνική ύφεση, η οποία ορίζεται με δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους από τότε που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε στα ύψη τον πληθωρισμό, ιδίως το κόστος της ενέργειας.

Οι αδύναμες οικονομικές επιδόσεις ήταν ευρέως αναμενόμενες, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέπει ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν θα αναπτυχθεί το 2023.

Εάν επιβεβαιωθεί στα τελικά στοιχεία, η συρρίκνωση του 2023 θα είναι το πιο αδύναμο έτος της Γερμανίας από τότε που η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,9% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μια μέτρια ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, με την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, να προβλέπει πρόσφατα ανάπτυξη 0,4%.