«Δεν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να αλλάξει το υφιστάμενο εμπορικό περιβάλλον», ξεκαθάρισε ενώπιον της επιτροπής Εργασίας της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Παναγιώτου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το νομικό κενό που εντοπίζεται, το οποίο παραδέχθηκαν τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και το ίδιο το υπουργείο Εργασίας, στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής επί του θέματος, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ανδρέας Καυκαλιάς, ζήτησε επίμονα απαντήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, με τον υπουργό να κάνει αναφορές στις προεκλογικές εξαγγελίες του υποψηφίου που στήριξε το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές Εκλογές του 2023, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στις οποίες δεν περιλαμβανόταν πρόθεση για διαφοροποίηση του ωραρίου και τη βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου να συμφωνεί με τον υπουργό.

No description available.

Εισαγωγικά, ο κ. Καυκαλιάς ξεκαθάρισε ότι η Βουλή δεν προτίθεται να παρέμβει στα της εκτελεστικής εξουσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει νομικό κενό.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Γιάννης Παναγιώτου υπέδειξε ότι υπάρχει ένα διαμορφωμένο εμπορικό περιβάλλον δεκαετίας το οποίο είναι προϊόν συγκεκριμένων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών και είναι ξεκάθαρο και ευρέως αποδεκτό.

Στο σημείο εκείνο, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην προεκλογική εκστρατεία (σ.σ. για τις Προεδρικές του 2023), σημειώνοντας ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, δεν τέθηκε η θέση για αλλαγή του εμπορικού περιβάλλοντος από τους υποψηφίους για την προεδρία.

«Δεν υπάρχουν ιδανικές πολιτικές» προσέθεσε ο υπουργός, λέγοντας ότι «ρόλος μας είναι να λειτουργούμε αντισταθμιστικά».

«Το εμπορικό περιβάλλον δεν είναι σωστό να διαφοροποιηθεί, διότι οι κανόνες που ισχύουν για τη λειτουργία της αγοράς δημιουργούν ανασφάλεια, όλοι πρέπει να ξέρουν τους κανόνες και να λειτουργούν και να σχεδιάζουν βάσει αυτών», είπε.

Η ανασφάλεια ως προς το τι ισχύει, είπε ο υπουργός, είναι προβληματικό για την οικονομία. «Το περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί».

Αναγνώρισε εμμέσως το νομικό κενό

Πάντως, χωρίς να τοποθετείται ευθέως, ο υπουργός αναγνώρισε το νομικό κενό που εντοπίζεται στο θεσμικό πλαίσιο, λέγοντας ότι «χρήζει κωδικοποίησης το εμπορικό περιβάλλον, ώστε όταν εφαρμόζεται στην πράξη, να είναι πιο καλά κωδικοποιημένο. Ο νόμος που αναφερόμαστε είναι διπλός: έχει εργασιακή και εμπορική πτυχή», σημείωσε.

Ο Γιάννης Παναγιώτου είπε ότι το υπουργείο είναι σε στενή συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία, ώστε όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο νομοθετικό πλαίσιο, να δρομολογηθούν. Αυτό, ξεκαθάρισε, δεν αναιρεί όσα έχουν λεχθεί προηγουμένως. Δεν αλλάζει, δηλαδή, το εμπορικό περιβάλλον.

No description available.

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις του υπουργού, θέτοντας μία σειρά από ζητήματα στον Γιάννη Παναγιώτου. Όπως είπε, δεν μπορεί ολόκληρη η επικράτεια της Κύπρου να θεωρείται τουριστική περιοχή, υποδεικνύοντας στον υπουργό ότι θα μπορούσε μέσω διατάγματος να καλύψει το νομικό κενό. «Ντριμπλάρατε το νομικό κενό», είπε απευθυνόμενος στον κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι ίσως η κυβέρνηση να μη θέλει να ανοίξει η συζήτηση.

«Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τη θέση. Είναι νομικίστικα τα επιχειρήματα που βάζετε εσείς. Είναι επί της ουσίας τα επιχειρήματα που βάζουμε εμείς», είπε.

«Σήκωσε το γάντι» ο υπουργός

Στη δευτερολογία του, ο Γιάννης Παναγιώτου απάντησε στα περί «ντριμπλαρίσματος», χαρακτηρίζοντας την αναφορά (σ.σ. του κ. Καυκαλιά), χαριτωμένη.

Ουδέποτε, προσέθεσε ο κ. Παναγιώτου, ο υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές (σ.σ. ο Ανδρέας Μαυρογιάννης), είπε ότι θα έκλεινε τα καταστήματα τις Κυριακές.

Ως προς το νομικό κενό, είπε ότι η κυβέρνηση θα δει το θέμα με την καθοδήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, ωστόσο, υπέδειξε, «το να συζητάμε κάθε τρεις μήνες για τα ωράρια, από τη στιγμή που είπαμε και επαναλάβαμε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγή, δημιουργεί μία κατασκευασμένη εντύπωση ότι όλα είναι ρευστά και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. Αυτό δεν κάνει καλό στην αγορά και στην οικονομία».

No description available.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζούπη είπε ότι η Υπηρεσία λαμβάνει υπ΄όψιν την πολιτική της εκτελεστικής εξουσίας, την οποία θα αποτυπώσει στο θεσμικό περιβάλλον.

Ο κ. Καυκαλιάς σε υψηλό τόνο και απευθυνόμενος στην κ. Κουζούπη διερωτήθηκε γιατί η Νομική Υπηρεσία δεν είναι ξεκάθαρη για το νομικό κενό. «Γιατί δυσκολεύεστε να πείτε τα πράγματα με τ’ όνομά τους; Δεν πείσατε ότι υπάρχουν πράγματα που δεν τα βλέπω όταν μιλάτε για νομικό κενό», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, τον ρόλο πήρε και η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία σε υψηλούς τόνους είπε ότι «ως ΔΗΣΥ είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε το εμπορικό περιβάλλον όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 10 χρόνια με δικές μας πολιτικές», σημειώνοντας ότι η συζήτηση για το θέμα θα πρέπει να τερματιστεί. Η κ. Τσιρίδου συμφώνησε με τον υπουργό στις αναφορές του στον κ. Μαυρογιάννη και τις προεκλογικές θέσεις του.

ΠΗΓΗ: Sigmalive.com