Μετά τη βαριά ήττα, με 4-1, από τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ, ο Τσάβι αναγνώρισε ότι η ομάδα του ήταν μεν κατώτερη των περιστάσεων σε ένα σημαντικό παιχνίδι και απώλεσε την ευκαιρία για να κατακτήσει έναν τίτλο, αλλά η σεζόν συνεχίζεται και ο ίδιος και οι παίκτες του είχαν και άλλους στόχους να διεκδικήσουν.

Μερικές ημέρες μετά, βέβαια, οι Καταλανοί έχουν μείνει οκτώ βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο του ισπανικού πρωταθλήματος, Τζιρόνα, έχοντας πάντως και ένα παιχνίδι λιγότερο, και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του κυπέλλου, μετά από άλλη μια τεσσάρα (4-2) αυτή τη φορά από την Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Μπορεί ο Τσάβι να έφυγε από το «Σαν Μαμές», το βράδυ της Τετάρτης, περήφανος για την προσπάθεια που έκαναν οι νεαροί παίκτες, τους οποίους προσπαθεί να αναδείξει και να στηρίξει στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, αλλά ηττημένος και αποκλεισμένος, επίσης.

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών και αυτή τη σεζόν εμείς δεν τα έχουμε μειώσει. Κάνουμε ακόμα πολλά» σχολίασε μετά τον αποκλεισμό, αλλά πια τα λάθη φαίνεται πως είναι πολλά και το μαρτυρούν και τα αποτελέσματα. Η αυτοκριτική από τον προπονητή γίνεται μεν δημόσια, αλλά εν τέλει δεν αποδίδει.

«Είναι το ξεκίνημα μιας σημαντικής γενιάς» είπε, επίσης, ο Τσάβι και κατόπιν άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συνεχίσει στην Μπαρτσελόνα.

«Είτε είμαι εγώ προπονητής είτε όχι» συμπλήρωσε γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι επικρίσεις προς το πρόσωπό του, που είναι αρκετές το τελευταίο διάστημα, σίγουρα θα ενταθούν μετά το νέο στραβοπάτημα.

«Έχω πει κάτι που πιστεύω: αν δεν είμαστε στο επίπεδο ανταγωνισμού που πρέπει στο τέλος της σεζόν, το φυσιολογικό θα είναι να φύγω. Όπως συμβαίνει με όλους τους προπονητές. Είμαστε σε έναν μεγάλο σύλλογο, ξέρω πού βρίσκομαι» ανέφερε ο Ισπανός τεχνικός γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είναι σε μια ομάδα που δεν είναι δυνατόν να συμβιβάζεται με το ωραίο στυλ παιχνιδιού της, αλλά χρειάζεται τους τίτλους.

Πριν από περίπου ένα μήνα ο Ζοάν Λαπόρτα διαβεβαίωσε ότι συνεχίζει να εμπιστεύεται απόλυτα τον Τσάβι, αλλά εξήγησε πως αν αποδειχθεί… άκαρπη η φετινή σεζόν για την Μπαρτσελόνα τότε θα χρειαστεί να πάρει αποφάσεις.

«Έχει όλη μας την εμπιστοσύνη και το αξίζει. Όταν δίνεις σε κάποιον εμπιστοσύνη, δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Η εμπιστοσύνη που έχουμε στον Τσάβι είναι απόλυτη. Χρειάστηκε επίσης, να ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες αυτή τη σεζόν λόγω τραυματισμών και τις ξεπερνά. Στις αναλύσεις που κάνει μετά τον αγώνα είναι υπέροχος, του το λέω όταν ακούω μια από τις συνεντεύξεις Τύπου του. Υπάρχουν πάντα συνέπειες στην ήττα. Αν δεν κατακτήσουμε τίτλους αυτή τη σεζόν, θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, αυτές που χρειάζεται περισσότερο ο σύλλογος, με βάση όσα έχουν γίνει. Το γεγονός είναι ότι είμαστε ζωντανοί σε όλες τις διοργανώσεις» ήταν τα λόγια του προέδρου των Καταλανών.

Ένα μήνα μετά, η ομάδα έχει χάσει δύο τίτλους…

«Είμαστε με τον προπονητή» σχολίασε ο Ρόναλντ Αραούχο. «Πάμε για το πρωτάθλημα» λένε οι παίκτες της Μπαρτσελόνα, που στηρίζουν τον προπονητή τους και ξέρουν ότι με τις νίκες τους μπορούν να τον κρατήσουν στον πάγκο.