Διάσκεψη για τη ψυχική υγεία στον χώρο εργασίας διοργανώνει την Τρίτη και την Τετάρτη η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν Υπουργοί Υγείας και Εργασίας από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), του Eurofound, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, καθώς και κοινωνικοί εταίροι και άλλοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν για τη συμμετοχή των μελών της Επιτροπής, αναφέρεται πως την Τρίτη η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στην πρόληψη των ψυχοκοινωνικών κινδύνων, του εργασιακού άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης. Την Τετάρτη η διάσκεψη θα επικεντρωθεί σε ζητήματα ψυχικής υγείας στην εργασία, για παράδειγμα σχετικά με το πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια συμπεριληπτική αγορά εργασίας για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, καθώς και σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, γεγονότα όπως η πανδημία του κορωνοϊού, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κλιματική κρίση είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με μελέτη του EU-OSHA του 2022, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην ΕΕ δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν εργασιακό άγχος.

Εκ μέρους της Κομισιόν, στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς, και η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη προσέγγιση της Επιτροπής για την ψυχική υγεία, ενώ ο Επίτροπος Απασχόλησης Νικολά Σμιτ θα μιλήσει για τη σημασία του να λαμβάνονται υπόψη οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία.

Πηγή: ΚΥΠΕ