Με τη μαρτυρία της αρχιαστυφύλακος Δήμητρας Σταύρου από το ΤΑΕ Αρχηγείου συνεχίστηκε η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης του Θανάση Νικολάου, ενώ για ακόμα μια φορά δεν κατέστη δυνατή η κατάθεση του ιατροδικαστή, Πανίκου Σταυριανού.

Ειδικότερα, η πλευρά της οικογένειας του Θανάση Νικολάου υποστήριξε ότι δεν γνώριζε για την κατάθεση του Σταυριανού, σημειώνοντας ότι κατά την αντεξέταση του Σταυριανού θα χρειαστεί τη συνδρομή της ιατροδικαστού Ελπίδας Σπανουδάκη. Γι αυτό τον λόγο αποφασίστηκε όπως ο Σταυριανός αποδεσμευτεί για να κληθεί την επόμενη εβδομάδα για να δώσει την κατάθεση του. Πάντως, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, Ξένια Ξενοφώντος, ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο Πανίκος Σταυριανός ετοίμασε γραπτή κατάθεση, την οποία προτίθεται να δώσει στην πλευρά της οικογένειας του Θανάση για να μελετήσει.

Στη συνέχεια, κλήθηκε για κατάθεση η αρχιαστυφύλακας Δήμητρα Σταύρου, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη μεταφορά του υοειδές οστού στην Ελλάδα για εξέταση από τον ιατροδικαστή Εμανουήλ Αγαπητό και την παθολογοανατόμο, Δήμητρα Καραγιάννη. Αντικείμενο της αντεξέτασης από τη δικηγόρο της οικογένειας ήταν το χρονικό διάστημα που κρατήθηκε το υοειδές οστό στο Αρχηγείο Αστυνομίας, αντί στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, αλλά και το άτομο που έδινε οδηγίες στη Σταύρου σε σχέση με τον χειρισμό του οστού.

Ειδικότερα, η δικηγόρος της οικογένειας, Αθηνά Δήμα, αφού έκανε αναφορά στο σχετικό διάταγμα για τη μεταφορά του οστού στην Ελλάδα και την επιστροφή του στην Κύπρο με ασφάλεια, επεσήμανε ότι είχαν μεσολαβήσει εννέα ημέρες από την επιστροφή στην Κύπρο και την παράδοσή τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.  Η αρχιαστυφύλακας Σταύρου εξήγησε ότι για όλες τις ενέργειές της ήταν ενήμερος ο τότε Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων και νυν Υπαρχηγός της Αστυνομίας,  Δημήτρης Δημητρίου, και η Νομική Υπηρεσία. Απαντώντας κατά πόσο παραβίασε το διάταγμα όταν δεν παρέδωσε εντός τριών ημερών το οστό στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε διαβάσει εξαρχής στο διάταγμα ότι έπρεπε να μεταφέρει αμέσως το οστό στη Λεμεσό.

Συνέχισε αναφέροντας ότι το οστό το είχε υπό τη φύλαξή της στη Λευκωσία και μετά από οδηγίες μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό. Ερωτηθείσα ποιος έδωσε τις οδηγίες, απάντησε ότι «ο νυν υπαρχηγός πρώην Αξιωματικός Επιχειρήσεων. Έπαιρνα οδηγίες από τον ανώτερό μου αλλά με συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία». Διευκρίνισε ότι το άτομο που έδινε οδηγίες από τη Νομική Υπηρεσία ήταν η Λειτουργός Έλενα Κλεόπα.

Η δικηγόρος της οικογένειας συνέχισε την αντεξέταση, ρωτώντας εάν κατά τη μεταφορά του οστού ήταν σε επαφή με τη μητέρα του Θανάση, Ανδριάνα Νικολάου. Η μάρτυρας απάντησε ότι «είχα συνεχή επικοινωνία με την κυρία Ανδριάνα, δεν θυμάμαι όμως πότε, προφανώς μίλησα». Σε ερώτηση εάν πήγε ξανά στην Αθήνα, απάντησε θετικά, εξηγώντας ότι ο ιατροδικαστής Αγαπητός είχε κρατήσει πλακίδια από το υοειδές οστό και έπρεπε να τα φέρει πίσω. Ερωτηθείσα ποιος είχε δώσει οδηγίες για να πάει να πάρει τα πλακίδια, απάντησε ότι δεν θυμόταν. Πάντως, επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα πλακίδια μεταφέρθηκαν άμεσα στη Λεμεσό.

Η μάρτυρας σημείωσε ότι δεν λάμβανε απευθείας οδηγίες από την Κλεόπα αλλά ο προϊστάμενος της (Δημήτρης Δημητρίου), ο οποίος μετέφερε προφορικές οδηγίες σε αυτήν. Σε ερώτηση εάν το οστό έπαθε κάτι κατά τη διάρκεια της φύλαξής του στη Λευκωσία απάντησε «όχι». Σε νέα ερώτηση εάν υπήρχε σκοπιμότητα για τη φύλαξή τους στη Λευκωσία, απάντησε «σε καμιά περίπτωση».

Η διαδικασία αναμένεται ότι θα συνεχιστεί στις 14 Δεκεμβρίου με την κατάθεση της ανθρωπολόγου, Ελευθερίας Χαρίλαου.

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE