Μετράμε αντίστροφα για την 15η αγωνιστική του πρωταθλήματος Cyta, μια στροφή που φέρνει μεγάλο ντέρμπι στο «Στέλιος Κυριακίδης» ανάμεσα σε Πάφος FC και ΑΠΟΕΛ αλλά και άλλες έξι ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις.
O Κύπριος προπονητής Σάββας Δαμιανού ανέλυσε στο balla.com.cy όλα τα παιχνίδια της 15ης αγωνιστικής ένα προς ένα με έμφαση στο μεγάλο ντέρμπι, ενώ είπε και σημαντικά πράγματα για την μεγάλη όπως εξελίσσεται μάχη εκεί στα ψηλά του βαθμολογικού πίνακα.

Στον Χρίστο Χρίστου

«ΕΛΑΦΡΥ ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟΣ FC, ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΟ ΤΟ ΑΠΟΕΛ»

Η 15η αγωνιστική φέρνει μεγάλο ντέρμπι Πάφος
FCΑΠΟΕΛ. Πως το περιμένεις; «Το ΑΠΟΕΛ είναι σε καλό φεγγάρι, η Πάφος FC έδειξε σκαμπανεβάσματα, αλλά έχει τρομερή ποιότητα. Θεωρώ ότι η ήττα της περασμένης αγωνιστικής θα λειτουργήσει σαν έξτρα κίνητρο για την ομάδα της Πάφου. Είναι ένα ντέρμπι στο οποίο δίνω ελαφρύ προβάδισα στην Πάφος FC λόγω έδρας. Από την άλλη, το ΑΠΟΕΛ με την ποιότητα και την συνέπεια του μπορεί ακόμα και για διπλό».

Που θα κριθεί το ντέρμπι; «Θα παίξει σημαντικό ρόλο η ευστοχία στο ξεκίνημα. Η ομάδα που θα εκμεταλλευτεί τις πρώτες ευκαιρίες θα έχει τον πρώτο λόγο. Γιατί λέω ότι η ομάδα που θα πάει προβάδισμα θα έχει τον πρώτο λίγο; Γιατί αφενός αυτό θα λειτουργήσει αντίστροφα όσον αφορά την ψυχολογία, ενώ αγωνιστικά η ομάδα που θα προηγηθεί θα μπορέσει να προστατέψει την άμυνα τη και να χτυπήσει στο τρανζίσιον για ένα δεύτερο γκολ και η αλήθεια να λέγεται είναι και οι δύο ομάδες καλές στο επιθετικό τρανζίσιον».

Αγωνιστικά που υπερτερεί το ΑΠΟΕΛ και που η Πάφος FC; «Το ΑΠΟΕΛ υπερτερεί στα στημένα, ενώ η Πάφος FC έχει να πλεονέκτημα στο επιθετικό τρανζίσιον».

Ποιους θεωρείς παίκτες κλειδιά από κάθε ομάδα σε αυτό το ντέρμπι;  «Θεωρώ ότι το ΑΠΟΕΛ είναι πιο ομάδα, δεν υπάρχει κάποιους ποδοσφαιριστής που να πεις ότι ξεχωρίζει πολύ από τους υπόλοιπους. Είναι σημαντικό που σκοράρουν αρκετοί ποδοσφαιριστές και με διάφορους τρόπους και οι αμυντικοί από στημένα, και οι μέσοι και οι ακραίοι. Από την άλλη στην Πάφος FC δεν ισχύει το ίδιο. Θεωρώ ότι βαρόμετρο για την γενικότερη παρουσία της ομάδας θα παίξει η παρουσία του Ζάιρο».

«ΦΑΒΟΡΙ Η ΟΜΟΝΟΙΑ… ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ»

Πως βλέπεις το παιχνίδι ανάμεσα στην Ομόνοια και την Καρμιωτισσα; «Φαβορί είναι η Ομόνοια αν και η Καρμιώτισσα έστειλε μηνύματα το τελευταίο διάστημα με τη νίκη επί του Άρη και της Πάφος FC. Σε τέτοιου είδους παιχνίδια με ομάδες αυτού του βεληνεκούς η Ομόνοια έδειξε να έχει προβλήματα όπως έγινε και με την Καρμιώτισσα στον α’ γύρο. Περιμένω ότι η Ομόνοια θα πάει υποψιασμένη και περιμένω ότι δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη και βλέπω ότι υπάρχει φαβορί».

Μπορεί η Ομόνοια φέτος να φτάσει μέχρι τέλους και να κατακτήσει το πρωτάθλημα; «Η Ομόνοια δείχνει ότι είναι εκεί. Πέρασε ένας ολόκληρος γύρος και κάτι και είναι στην 2η θέση. Έχασε βαθμούς σε παιχνίδια που ίσως να ην το περίμενε αλλά πήρε ντέρμπι και στην πορεία άρχισε να κερδίζει με περισσότερη ευκολία τα θεωρητικά πιο βατά παιχνίδια. Αν καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοση της και αν συνεχίσει να κερδίζει τα πιο εύκολα θεωρητικά παιχνίδια όπως αυτό που έχει μπροστά της με την Καρμιώτισσα, τότε θα είναι εκεί μέχρι τέλους».

«Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ… ΑΛΛΑ  ΚΡΥΒΕΙ ΠΑΓΙΔΕΣ»

Πως περιμένεις το παιχνίδι Εθνικός-ΑΕΚ; «Ο Εθνικός είναι μια ομάδα που προσπαθεί στις τελευταίες αγωνιστικές να πάρει δύσκολα παιχνίδια και είναι ανταγωνιστικός. Και με την Ανόρθωση ήταν ανταγωνιστικός και με την Ομόνοια όπου ήρθε η αποβολή και άλλαξαν οι ισορροπίες. Θα προσπαθήσει για κέρδος και σε αυτό το επίσης δύσκολο παιχνίδι. Από την άλλη η ΑΕΚ είναι στην καλύτερη της κατάσταση από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν και θεωρώ ότι κρύβει παγίδες. Πρέπει να εκμεταλλευτεί τις στιγμές της».

Δίνεις πλεονέκτημα σε κάποια από τις δύο ομάδες; «Λόγω του φορμαρίσματος και της καλής ψυχολογίας υπάρχει φαβορί και είναι η ΑΕΚ αλλά αν δεν είναι συγκεντρωμένη σαν να και παίζει ντέρμπι και ότι το ματς είναι ψηλού βαθμού δυσκολίας, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να την πατήσει».

Θα καταφέρει να μπει 6άδα; «Αν συνεχίσει με αυτό τον ρυθμό θα μπει 6άδα. Θα γίνει μάχη με τον Απόλλωνα».

«ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΦΑΒΟΡΙ Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ… ΕΡΓΟ ΓΚΑΓΙΕΓΟ»

Η Ανόρθωση θα υποδεχθεί στην έδρα της τον Οθέλλο, πως περιμένεις το παιχνίδι; «Είναι ένα παιχνίδι με ξεκάθαρο φαβορί, η Ανόρθωση δείχνει ομάδα που μπορεί να επιβάλει τον δικό της ρυθμό κόντρα σε οποιανδήποτε αντίπαλο. Από την άλλη ο Οθέλλος έδειξε ότι μπορεί να βάλει δύσκολα στους αντιπάλους του. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ανόρθωση είναι να έχει υπομονή στο παιχνίδι της. Αν αφήσει τον Οθέλλο να της κάνει την ζημιά και πάρει κεφάλι στο σκορ τότε θα είναι δύσκολο. Από την Ανόρθωση λείπουν παίκτες που την κάνουν να σκοράρει πιο εύκολα και γι’ αυτό θα χρειαστεί υπομονή στο παιχνίδι της».

Η Ανόρθωση είναι ομάδα που μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα; «Λέμε όλοι για το βάθος της Ανόρθωσης. Δεν έχει το βάθος σε σχέση με άλλες ομάδες αλλά όποιοι και να μπουν να αγωνιστούν είναι τόσο οργανωμένη ομάδα που μπαίνουν σε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο και η καλή ροή της ομάδας συνεχίζεται ανεξαρτήτως  ονομάτων. Όλο αυτό οφείλεται στον προπονητή».

«ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΡΙΠΛΗΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗΣ…»

Σημαντικό παιχνίδι θα γίνει στο «Αμμόχωστος» ανάμεσα σε ΑΕΖ και ΑΕΛ: «Είναι ένα ντέρμπι. Θεωρώ ότι από πλευράς δυναμικότητας είναι στο ίδιο επίπεδο οι δύο ομάδες. Δεν θα είναι εύκολο για την ΑΕΛ όπως δεν ήταν ούτε αυτό του α’ γύρου. Είναι ένα παιχνίδι τριπλής παραλλαγής».

Θεωρείς ότι αν χάσει η ΑΕΛ θα μπλεχτεί σε περιπέτειες; «Κάποιες ομάδες θα μπουν στην υπόθεση διαβάθμιση από την στιγμή που η Καρμιώτισσα παίρνει βαθμούς. Εκτός από την Δόξα που είναι δύσκολο να καλύψει την διαφορά, θεωρώ ότι και η Καρμιώτισσα και η ΑΕΖ είναι ικανές να βάλουν και άλλες ομάδες στην υπόθεση… μάχη παραμονής όπως ο Εθνικός και η ΑΕΛ».

«ΤΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ Ο ΑΠΟΛΛΩΝ… ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΣ Ο ΤΣΟΛΑΚΗΣ»

Ο Απόλλωνας θέλει να δώσει συνέχεια στις νίκες υποδεχόμενος τη Νέα Σαλαμίνα, πως περιμένεις αυτό το παιχνίδι στο «ΑΛΑΦΑΜΕΓΑ»;
«Θεωρώ ότι υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί σε αυτή την αναμέτρηση. Υπάρχει δίψα για νίκη στον Απόλλωνα, αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Στην έδρα του ο Απόλλωνας θα βρει τον τρόπο να νικήσει».

Για τον Άγγελο Τσολάκη ο οποίος δέχθηκε να αναλάβει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή: «Πιστεύω πολύ στον Άγγελο. Ήμασταν μαζί στην διαδικασία απόκτησης του διπλώματος UEFA PRO, ήμασταν μαζί στις Εθνικές ομάδες και ξέρω ότι διαθέτει την προπονητική ποιότητα να ανταπεξέλθει και έχει και τον χαρακτήρα για να βοηθήσει τον Απόλλωνα».

«ΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ Ο ΑΡΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΚΑΤΙ…»

Στο τελευταίο χρονικά παιχνίδι της αγωνιστικής, η Δόξα θα υποδεχθεί τον Άρη: «Υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί και είναι ο Άρης. Είναι νωρίς για να τα παρατήσει η Δόξα και είμαι σίγουρος ότι θα κάνει την προσπάθεια της. Ίσως να την πληρώσει κάποιος αντίπαλος κάποια στιγμή. Ο Άρης με λίγη σοβαρότητα δεν έχει να φοβηθεί κάτι».

«ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ…»

Πως βλέπεις να εξελίσσονται τα πράγματα στην ομολογουμένως εξαιρετική μάχη εκεί στα ψηλά της βαθμολογίας; «Βλέπουμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όλοι είναι κοντά και κάθε νίκη είναι σημαντική. Η απόδοση αυτή την στιγμή περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς κάθε χαμένος βαθμός θα μετρά διπλά».

Ξεχώρισες κάποια ομάδα στην οποία μπορείς από τώρα να δώσεις ένα προβάδισμα; «Όχι δεν ξεχώρισα κάποια ομάδα, όλες είναι σε ένα καλό επίπεδο και κοντά μεταξύ τους. Η κάθε μια από τις ομάδες αυτές έχει τα δυνατά της στοιχεία και τις αδυναμίες της. Εξαρτάται στη μέρα που θα βρεθούν. Υπάρχει περίπτωση να πάνε και πέντε ομάδες για τον τίτλο. Η λογική λέει ότι η μία θα μείνει πίσω αλλά οι διαφορές τους είναι μικρές».