Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου η οποία σχολίασε μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τις επερχόμενες εκλογές, τα γεγονότα στη νεκρή ζώνη και την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Αρχικά ανέφερε ότι στον ΔΗΣΥ έχει στοιχήσει το κακό αποτέλεσμα των προεδρικών, αλλά ο ΔΗΣΥ είναι οι πολιτικές του, είναι αυτά που πρεσβεύει και με αυτή την στόχευση συνεχίζουμε. «Μαζεύουμε τα κομμάτια μας όπου μπορούμε και σύσσωμοι θα κάνουμε ορθές επιλογές και να κινηθούμε στρατηγικά. Έχω συναντηθεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι μέλος την κοινοβουλευτικής ομάδας, είναι πολιτικό κεφάλαιο το ίδιο και όσοι έχουν την σοφία να μας συμβουλεύσουν για να κάνουμε ένα άνοιγμα σε νέους ανθρώπους. Αυτή είναι η καλύτερη μαγιά για να εξελίξουμε το κόμμα». τόνισε.

Κληθείσα να απαντήσει αν της ταιριάζει περισσότερο το πολιτειακό ή το κομματικό αξίωμα απάντησε ότι το ένα συμπληρώνει και ενισχύει το άλλο. «Λειτουργεί ως πλεονέκτημα ότι έχουμε και την προεδρία της βουλής».

Όσον αφορά το Κυπριακό, η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι είναι δεδομένες οι μεθοδεύσεις και η σκοπιμότητα στην νεκρή ζώνη. «Δεν θα δεχτούμε αλλαγή του στάτους κβο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε Διπλωματικό βήμα για να καταδείξει αυτή την σκοπιμότητα εκ μέρους της Τουρκίας και ων κατοχικών αρχών».

Τόνισε επίσης ότι δεν μπορούν να γίνονται συνομιλίες όταν παραβιάζεται το πλαίσιο λύσης και ότι πρέπει η Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να επιμένει σε αυτή την απαράδεκτη θέση λύσης.

Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι πολύ σωστά επιχειρείται εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. «Σε επικοινωνία μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μου ξεκαθάρισε ότι  θα είναι στη συζήτηση το Κυπριακό. Δεν μπορούμε να αφήνουμε να εννοείται ότι η Ελλάδα δεν έχει έγνοια την Κύπρο», σημείωσε.

Η Αννίτα Δημητρίου σχολίασε τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν προτίθεται ο Πρόεδρος να συγκαλέσεις εθνικό συμβούλιο και μπορεί όποιος θέλει να τον πάρει τηλέφωνο.

«Δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Το εθνικό συμβούλιο με τα πάθη του και τα λάθη του, είναι το συμβουλευτικό σώμα στον εκάστοτε πρόεδρο για όλα τα πολύ σημαντικά θέματα τα οποία συμβαίνουν, πόσο μάλλον για το Κυπριακό. Αυτά δεν πρέπει να λέγονται δια του τηλεφώνου, είναι η επίσημη σύσκεψη στην οποία παρατίθενται θέσεις, απόψεις, εισηγήσεις και γίνεται πληροφόρηση. Δεν μπορεί να αναμένεται ότι θα επικοινωνούμε τηλεφωνικώς, που και αυτό είναι σημαντικό αλλά είναι θεσμικό το θέμα και θεσμικά θα πρέπει να τύχει χειρισμού.

Κλείνοντας, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι δεν διάγουμε μία εύκολη περίοδο, έχουμε τις προκλήσεις στη νεκρή ζώνη, τα γεγονότα στη Γάζα και στην Ουκρανία. «Χαίρομαι που ο Πρόεδρος το ξεκαθάρισε, ότι δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει στο να αρθεί το βέτο, αυτό θα ήταν καταστροφικό. Δεν θα πάμε σε δημοψήφισμα, είναι ευθύνη η δική μας που ξέρουμε λεπτομέρειες, να βγούμε μπροστά είναι δική μας ευθύνη», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: sigmalive.com