Όταν στα τέλη της σεζόν 2022/23 έδωσαν το τιμόνι στον Μόντι Γουίλιαμς, οι παράγοντες των Πίστονς θεώρησαν ότι αυτός ήταν ο ιδανικός προπονητής για να ανεβάσει επίπεδο τον οργανισμό. Λίγους μήνες μετά, η ομάδα του Ντιτρόιτ έχει ρεκόρ 2-21 και σερί 20 αρνητικών αποτελεσμάτων, την ώρα που οι Σαν Αντόνιο Σπερς βρίσκονται στο 3-19 και σε σερί 17 ηττών.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Γουίλιαμς, ο άνθρωπος που οδήγησε τους Φοίνιξ Σανς στους τελικούς του 2021, είναι ο πιο υψηλά αμειβόμενος προπονητής στο NBA, καθώς έχει υπογράψει εξαετές συμβόλαιο αξίας 72 εκατομμυρίων δολαρίων. Παίρνει, δηλαδή, 12 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Το συμβόλαιό του μπορεί να επεκταθεί για ακόμα δύο χρόνια και οι συνολικές του αποδοχές να φτάσουν στα 100 εκατομμύρια δολάρια, προς το παρόν όμως το σημαντικό είναι να βελτιώσει την ομάδα που μοιάζει χαμένη.

Στο ρόστερ, πάντως, υπάρχουν εξαιρετικοί νεαροί όπως ο Κέιντ Κάνινχαμ, ο Τζέινεν Άιβι, ο Ασάρ Τόμπσον, ο Αϊζέια Στούαρτ, ο Τζέιλεν Ντούρεν, έμπειροι ρολίστερ όπως ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο Άλεκ Μπερς και οι Τζέιμς Γουάιζμαν – Μάρβιν Μπάγκλι που προσπαθούν να μαζέψουν λίγο από το χαμένο έδαφος των πρώτων σεζόν στις επαγγελματικές τους καριέρες.