«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να προβλέψεις 100% τι θα γίνει στο μέλλον», είπε στη συνέντευξη τύπου εν όψει του Brisbane International ο θρυλικός Ισπανός. «Γι’ αυτό λέω “μάλλον”. Προφανώς και είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία μου φορά στην Αυστραλία. Αλλά αν είμαι εδώ του χρόνου μη μου πείτε πως έλεγα ότι θα είναι η τελευταία μου σεζόν, γιατί δεν το λέω! Είναι, όμως, πολύ πιθανό. Ποτέ δεν ξέρεις, βέβαια. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει σε έξι μήνες, δεν μπορώ να προβλέψω αν το σώμα μου μου επιτρέψει να είμαι ανταγωνιστικός. Όχι με τρόπο για να κερδίσω τα πιο σημαντικά events, αλλά με τρόπο που θα με κάνει χαρούμενο, που θα με κάνει να νιώθω ανταγωνιστικός και να αισθάνομαι ότι μπορώ να αντιμετωπίσω οποιονδήποτε».

Και κατέληξε: «Δεν έχει σημασία τελικά αν θα κερδίζω ή όχι. Αν έχω αυτά τα αισθήματα… Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα είναι η προσέγγισή μου, διότι πέρασα πολλά για να επιστρέψω στο court. Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά μέσα μου ξέρω ότι είναι πολύ πιθανό να είναι η τελευταία μου σεζόν».

Όσοι παίκτες έχουν προπονηθεί με τον Ράφα λένε ότι ο Ισπανός είναι σε εξαιρετικό επίπεδο, όμως εκείνος… χαμηλώνει τους τόνους. «Οι συναθλητές μου δεν πρόκειται να βγουν να πουν ότι ο Ράφα παίζει χάλια, έτσι δεν είναι; Δε νομίζω ότι έχουν μεγάλη αξία αυτά που λένε, διότι αν ρωτήσετε εμένα κι εγώ θα πω ότι εκείνοι παίζουν υπέροχα. Δεν θα πεις αρνητικά πράγματα για συναθλητές σου! Σε έναν ρεαλιστικό κόσμο, είμαι ικανοποιημένος με τον τρόπο που προπονούμαι. Φυσικά και δεν έχω τις προσδοκίες που είχα στο παρελθόν, ειδικά για το ξεκίνημα. Έχει περάσει ένας χρόνος, χειρουργήθηκα. Δεν προπονούμαι και πολύ καιρό σε αξιοπρεπές επίπεδο. Είναι δύσκολο να προβλέψεις πώς θα είναι τα πράγματα».

Ο Ναδάλ θα παίξει την Τρίτη (2/1) στον πρώτο γύρο του Brisbane International με τον Ντόμινικ Τιμ.